Banca Mondiala va acorda 17 mil. USD pentru imbunatatirea accesului moldovenilor la serviciile medicale si sociale
04.07.2007
Banca Mondiala (BM) va acorda R. Moldova 17 mil. USD pentru imbunatatirea accesului moldovenilor la serviciile medicale si sociale. Directorul interimar al Oficiului BM la Chisinau, Ala Panzari, si ministrul Finantelor, Mihai Pop, au semnat marti, 3 iulie, Acordul de imprumut cu privire la finantarea Proiectului servicii de sanatate si asistenta sociala pentru Moldova.
Potrivit Alei Panzari, proiectul BM va sustine eforturile Guvernului la realizarea unor obiective majore pe termen lung si mediu: dezvoltarea durabila social-orientata, reducerea saraciei si dezvoltarea resurselor umane, asa cum sunt stipulate in Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS).
Proiectul va fi realizat pentru o perioada de patru ani, cu incepere din septembrie 2007. Banii vor fi disbursati in luna august curent si vor fi acordati in conditiile concesionale ale Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare (AID). Conditiile AID se axeaza pe tarile cele mai sarace, cu un venit pe cap de locuitor sub 885 USD anual. Creditele AID sunt lipsite de dobanda, sunt rambursabile tip de 40 de ani si prevad o perioada de gratie de 10 ani.
Din volumul total al creditului, 12 milioane USD vor utilizati de Ministerul Sanatatii pentru reconstructia Centrelor de sanatate, Oficiilor medicilor de familie din localitatile rurale si pentru dotarea acestora cu echipament. De asemenea, o parte din resursele financiare vor fi directionate la reconstructia Spitalului Clinic Republican si dotarea acestuia cu cel mai performant echipament medical, a mentionat ministrul Sanatatii, Ion Ababii.
Potrivit lui, la moment inca se evalueaza starea celor 381 de centre de sanatate din republica, urmand ca, odata cu disbursarea banilor, sa fie stabilit numarul exact de centre care vor fi renovate.
Ministrul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, Galina Balmos a mentionat ca celelalte 5 mil. USD vor fi folosite de ministerul pe care-l conduce la eficientizarea sistemului de prestari sociale. Potrivit ei, asistentii sociali vor fi dotati cu echipamentul necesar, vor fi create soft-uri si baze de date necesare in munca acestora.
Proiectul este un efort comun al Agentiei Internationale de Dezvoltare al Bancii Mondiale, Uniunii Europene, Agentiei Suedeze de Cooperare pentru Dezvoltare Internationala, Departamentului Regatului Unit pentru Dezvoltare Internationala (DFID), Bancii pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, precum si agentiilor ONU.