Circa 40 la suta din populatia republicii ar accepta sa ia mita daca ar fi functionari cu salarii mici

22.07.2007

Coruptia reprezinta una din principalele probleme pe care le au locuitorii R. Moldova, de rand cu saracia, preturile ridicate, somajul si veniturile mici. Perceptia asupra coruptiei ca problema sociala nu s-a schimbat prea mult comparativ cu acum 2 ani, sustine Paul Acatrini, director executiv al IMASinc, Institutul de marketing si sondaje care a realizat o cercetare privind perceptia si atitudinea fata de fenomenul coruptiei, la solicitarea proiectului MOLICO al Consiliului Europei.

Potrivit lui Acatrini, oamenii percep Moldova ca fiind cea mai corupta din spatiul est-european. Jumatate din populatia RM considera ca principalii factori care favorizeaza raspandirea coruptiei sunt salariile mici ale functionarilor. Imbogatirea rapida a celor aflati la putere sau lipsa unui control administrativ mai strict, legislatia imperfecta si ineficienta sistemului judecatoresc sunt alte aspecte mentionate de mai bine de un sfert din populatie. Totodata, circa 40 la suta din respondenti au spus ca daca ar fi in situatia unui functionar public care primeste un salariu mic, ar accepta sa ia mita. Comparativ cu anul 2005, a scazut numarul cetatenilor care considera ca trebuie sa ofere mita pentru a facilita rezolvarea unei probleme, de la 34% la 23%.

Cetatenii percep in continuare vamesii ca fiind categoria cea mai corupta, dupa care urmeaza medicii si politistii, deputatii, procurorii, judecatorii si ministrii. Circa 40 la suta dintre persoanele chestionate au spus ca medicii le-au solicitat diverse cadouri, bani sau favoruri. Totodata, a scazut de la 57% la 45% numarul celor care tolereaza acest lucru si nu considera ca este un fapt de coruptie sa dai bani sau cadouri medicului pentru a beneficia de o ingrijire speciala.

De asemenea, in ultimele 12 luni, jumatate dintre cetateni sustin ca lupta impotriva coruptiei este un semn bun, 28 la suta dintre respondenti identifica o intensificare a luptei impotriva coruptiei printre functionarii de rang inferior. Doar 9 la suta considera ca acest flagel poate fi eliminat. Totodata, 2 din 10 cetateni ai RM considera ca nu exista nicio lupta impotriva coruptiei.

Potrivit respondentilor, principala sursa de formare a opiniei referitor la coruptie este mass media, discutiile cu persoanele cunoscute si experienta personala.

Sondajul a fost realizat in perioada aprilie-mai, pe un esantion de 3075 de persoane, cu varste mai mari de 18 ani. Marja de eroare este de 1,8 %. Sondajul arata perceptia populatiei asupra fenomenului coruptiei si nu masoara sau evalueaza fenomenul din punct de vedere obiectiv.

O cercetare similara privind perceptia si atitudinea fata de fenomenul coruptiei in R. Moldova a fost realizata in anul 2005, iar la studiul din acest an a fost utilizata aceeasi metodologie de acum 2 ani pentru a observa dinamica opiniilor populatiei ce tin de fenomenul coruptiei.


Autor: Info-Prim Neo
Sursa: http://www.azi.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2