Planul individual de acţiuni al parteneriatului Moldova - NATO va fi discutat la Bruxelles
Şedinţa Consiliului Nord-Atlantic al NATO se va desfăşura miercuri la Bruxelles în format 26+R.Moldova pentru a discuta rezultatele obţinute în procesul de implementare a Planului individual de Acţiuni al parteneriatuli R.Moldova - NATO (IPAP).
Delegaţia moldovenească este condusă de vicepremierul Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Din delegaţie mai face parte şi ministrul Apărării, Valeriu Pleşca.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul reuniunii vor fi evaluate progresele înregistrate de către Republica Moldova în implementarea IPAP şi vor fi examinate posibilităţile de asistenţă pe care Alianţa este gata s-o acorde Moldovei la realizarea acestuia.
Întrunirea în formatul 26+Republica Moldova va fi precedată de o întrevedere a vicepremierului moldovean cu Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Stratan va mai avea întrevederi miercuri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, şi Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.
Republica Moldova a semnat în 1994 Documentul-cadru al Programului "Parteneriatul pentru Pace". Moldova a fost cea de-a 12 ţară-semnatară a programului respectiv, a 2-a din CSI, după Ucraina. În 1997 a fost instituită Misiunea Republicii Moldova pe lângă NATO. În 2001 Moldova a semnat cu Alianţa Nord-Atlantică un memorandul de înţelegere pentru Menţinere şi Aprovizionare (NAMSO) privind cooperarea în domeniul logistic. Prin intermediul acestuia a fost creat un fond special destinat distrugerii unui lot de mine antipersonal şi muniţii cu termen expirat din dotarea Armatei naţionale a RM, precum şi a unei cantităţi importante de combustibil rachetar de tip melanj. În 2005 s-a decis adoptarea Planului individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP). Colaborarea R.Moldova cu NATO nu contravine principiului neutralităţii stipulat de Constituţia R.Moldova.