11 pentru România - Andrei Captarenco
adăugat 20 mai 2008, 16:11, la Social
Un nume PRO TVFace parte din echipa PRO TV Bucureşti din 2004. A intrat în cursa contra cronometru a buletinelor de ştiri, unde în fiecare moment trebuie să demonstrezi că eşti cel mai bun dintre cei mai buni. Andrei Captarenco a ieşit imediat pe linia întâi a evenimentelor, demonstrând profesionalism şi abordare specială a imaginilor. A filmat consecinţele tsunami din Indonesia, inundaţiile din România, a participat la câteva proiecte sociale importante ale ştirilor PRO TV. El e unul dintre cei care a scris în imagini istoria recentă a României.
Acum patru ani, fiind operator la PRO TV Chişinău, a fost solicitat de redacţia de la Bucureşti să realizeze o serie de reportaje din zona staţiei nucleare Cernobîl. Pe lângă faptul că a trăit o experienţă de neuitat, munca lui Andrei Captarenco a fost apreciată la Bucureşti: a primit imediat oferta de a se muta în România şi de a lucra în redacţia-mamă. A decis în aceeaşi zi - a sunat şi a zis că-i gata să vină, deşi iniţial ceruse un timp pentru gândire. "Acum, privind în urmă, sunt sigur că am făcut un pas corect, atunci, însă, nu ştiam ce mă aşteaptă. Spun asta pentru că toţi cei dragi mie rămâneau la Chişinău, iar pe plan profesional eram apreciat de colegii din breaslă. Cu alte cuvinte eram în mediul meu, eram acasă. Pe de altă parte, îmi doream foarte mult o provocare şi eram sigur că pot face mai multe decât ar fi fost necesar în mediul nostru de televiziune, care, deşi nu duce lipsă de oameni talentaţi, este condamnat la supravieţuire cu un buget limitat", mărturiseşte Andrei. În prima sa perioadă de aflare la Bucureşti a fost găzduit de Oleg Mutu, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, care l-a încurajat şi l-a sprijinit, atunci când a fost nevoie.
Bucureştiul l-a impresionat, "este un oraş care nu are pauze de masă, care trăieşte într-o agitaţie non-stop. Aveam impresia că am nimerit într-un furnicar. O senzaţie ciudată la început, dar de care devii dependent în scurt timp" - un ritm de viaţă care nu i-a permis să se "relaxeze", pentru că nu a avut timp pentru nici un fel de adaptări, având în vedere permanenta concurenţă a posturilor de ştiri din România. Andrei a fost unul dintre profesioniştii de imagine "avantajaţi", având în spate o pregătire şi o influenţă a şcolii ruseşti (sovietice) de imagine - anume acest lucru s-a văzut în materialele pe care le făcea.
Şi-a câştigat respectul în meserie prin atitudinea pe care o are faţă de ceea ce face, considerându-se şi la Chişinău un operator talentat şi de mare perspectivă. Chiar după angajarea sa la PRO TV, a urmat prima deplasare - a fost trimis să facă un material despre tragicul eveniment din 26 decembrie 2004 din Asia - tsunami-ul care a provocat mii de morţi.
Apoi, Andrei a trăit una dintre cele mai impresionante experienţe profesionale - inundaţiile din România, din aprilie 2005. "Am văzut oameni care încă ieri aveau planuri de viaţă şi, într-un moment, furia dezlănţuită a naturii a schimbat totul. Sincer, mi se părea foarte ciudat că jurnaliştii erau mult mai bine organizaţi decât autorităţile. Peste tot echipa noastră ajungea prima. În afară de faptul că filmam, ajutam oamenii la evacuare. Foarte des, în aşa situaţii oamenii reacţionează violent la apariţia presei. Cel mai mult încasam noi, oamenii cu camera. Dar, după ce în urma reportajelor veneau şi ajutoarele, sinistraţii îşi dădeau seama că sprijinul nostru este mai folositor decât şi-ar fi închipuit", povesteşte Andrei. Aceste reportaje au fost cele mai "frumoase" din cariera sa de până acum, pentru că a avut adevărate motive de mândrie. "Cadrele pe care le-am filmat erau foarte "grele" - în emisie curgeau sub formatul "no comment", deoarece vorbeau mai mult decât ar fi făcut-o o mie de cuvinte"...
Andrei Captarenco a fost operatorul PRO TV care a realizat seria de reportaje din Israel şi Fâşia Gaza. În Franţa, a filmat reportaje despre românii de succes, dar şi despre cei din spaţiul ex-sovietic, la care este considerat "specialist" pentru că vorbeşte limba rusă. Nu în ultimul rând, de Andrei a fost nevoie în desfăşurarea câtorva proiecte a ştirilor PRO TV, proiecte ce au schimbat atitudinea autorităţilor asupra problemelor de sănătate şi învăţământ - "Tu ştii ce mai face copilul tău?", "Campania de încurajare a donării de organe". "Tehnic nu este dificil să faci această meserie, mai ales dacă îţi place şi îi ştii dedesubturile. Dificilă este relaţia dintre tine ca profesionist şi personajul pe care îl filmezi. De multe ori este imposibil să te detaşezi emoţional de necazurile şi tragediile oamenilor. Aceasta te afectează foarte mult".
Apreciază foarte mult munca şi profesionalismul lui Cristi Tabără - "m-a impresionat atitudinea sa faţă de materialele pe care le realizează şi profunzimea ideilor din reportajele sale". Nu în ultimul rând, Andrei este mândru de faptul că face echipă cu una dintre cele mai bune jurnaliste de televiziune din România, Carmen Avram, cu care a realizat cele mai bune reportaje din cariera lui.
În 2007, Andrei Captarenco a "participat" în direct la realizarea celui mai frumos proiect din viaţa lui - cel de a întemeia o familie. În ceea ce priveşte cariera, Andrei îşi doreşte să finalizeze munca la un film documentar care, cu siguranţă, va fi proiectat şi la Chişinău.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲