11 pentru România - Grigore Tinică
adăugat 17 mai 2008, 14:14, la Social
Chirurgul de la IaşiNumele lui Grigore Tinică se asociază cu oraşul Iaşi, cu mii de operaţii pe cord deschis şi alte intervenţii chirurgicale cardiovasculare majore. O Românie întreagă cunoaşte numele doctorului de la Iaşi, iar pentru mii de bolnavi el este ultima lor speranţă de viaţă. Face minuni în medicină, pentru că este un profesionist de mare clasă. Pentru a putea ajuta cât mai multă lume, dl Tinică a înaintat anul acesta Ministerului Sănătăţii din România un proiect în valoare de 100 milioane de euro pentru deschiderea unui nou Institut de boli cardiovasculare la Iaşi.
A mers în România pentru prima dată în 1990, în cadrul unei vizite la Universitatea de medicină şi farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi. Peste un an, a devenit doctorand-bursier al statului român la Clinica de chirurgie vasculară Fundeni din cadrul Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Ioan Pop De Popa. Îşi aduce aminte cu multă plăcere de anul 1991, când ministrul de atunci al Sănătăţii, Gheorghe Ghidirim, într-o pauză de la o şedinţă extrem de importantă, i-a semnat, ţinând pe genunchi, cererea lui de a pleca la studii în România. "A fost un gest de o democraţie colosală! Dl academician Gheorghe Ghidirim este una dintre persoanele care m-au susţinut, alături de alţi doi medici, profesorul Pavel Bâtcă şi doctorul Gheorghe Brânză, care mi-au pus bisturiul în mână şi m-au învăţat meserie", spune astăzi dl Tinică.
În 1996 îşi susţine la Bucureşti teza de doctorat, urmând mai apoi stagieri în Belgia, Austria, Ungaria, SUA. Se stabileşte la Iaşi în 1998, fiind numit şef al Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Centrul de cardiologie din Iaşi. "Am construit această secţie practic de la zero, ca să ajungem astăzi una dintre cele mai bune instituţii medicale din România. Aici s-a făcut prima operaţie pe cord deschis la Iaşi, la 8 mai 2000, după care au urmat altele - în număr de 5.000, peste 60 de transplanturi renale cu rezultate imediate şi tardive foarte bune, zeci de operaţii cardiovasculare şi congenitale extrem de complexe".
Pentru toate aceste rezultate excepţionale dl Tinică a fost răsplătit cu recunoaştere pe plan naţional, jurnaliştii din medicină premiindu-l în 2000 pentru cea mai spectaculoasă evoluţie (pentru reconstrucţia clinicii), iar în 2001, PRO TV i-a acordat premiul "Viaţa cu orice preţ" pentru serviciile aduse oraşului Iaşi.
Şi astăzi munceşte ca pe timpuri, într-un regim aproape infernal, cu zile care încep la şapte şi se încheie spre miezul nopţii. Nici nu a avut timp să se gândească la integrare. "Mă întrebaţi de succes... Cred că-l obţii prin foarte multă muncă. Când mi-am început cariera în România, munceam de trei ori mai mult decât alţii. Dacă munceşti, reuşeşti. E important să fii omul potrivit la timpul potrivit.
De fapt, viaţa noastră este ca o gară, în care e important să ajungi la timp ca să urci în tren. Nu înainte, că poate să te "calce" trenul şi nu după, pentru că nu mai ai loc în vagon". La ora actuală este preocupat de integrarea Clinicii de la Iaşi în sistemul sănătăţii european. În 2008, Grigore Tinică a înaintat Ministerului Sănătăţii un proiect de construcţie la Iaşi a unui institut de boli cardiovasculare în valoare de 100 milioane de euro. "Sistemul de sănătate din România a beneficiat în ultimii ani de mari investiţii, bani ce au mers la procurarea aparaturii medicale performante. România are specialişti foarte buni, gata să facă faţă oricăror provocări în domeniul medical".
Se străduieşte să vină acasă la fiecare 2-3 luni şi ori de câte ori trece hotarul, se simte jenant. Deşi noţiunea de "acasă" înseamnă Iaşi, Bucureşti, unde stă soţia lui şi cei doi copii, şi Chişinău, şi Cuşmirca, unde-l aşteaptă mama. "Ne vom întoarce acasă cu toţii, când şi Moldova se va întoarce acasă", conchide Grigore Tinică, unul dintre cei mai apreciaţi chirurgi ai României.
vreau sa mai traiesc-pentru familia mea care mai are nevoie de mine
-am probleme cu tiroida-sunt sub tratament
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲