140 de ani de la primul Congres al Tinerilor Romani de Pretutindeni
adăugat 09 august 2011, 06:34, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
La 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna si de la Primul Congres al Studentilor Români de Pretutindeni, Liga Studentilor Români din Străinătate (LSRS), împreună cu partenerii săi – majoritatea marilor organizatii de studenti si de tineret din România – lansează Forumul România Jună (Bucuresti, 12-14 august) si invită pe toti tinerii români la pelerinajul de la Putna (15 august).
La România Jună, tineri români din tară si de peste hotare se reunesc pe parcursul a trei zile pentru a trasa o nouă viziune de dezvoltare a tării noastre. Participantii doresc să transmită un mesaj civic de constientizare a rolului pe care generatia tânără îl are, inevitabil, în conturarea României de mâine.
La 15 august 1871 avea loc primul Congres al Studentilor Români de Pretutindeni. Cu toate că vremurile erau potrivnice, peste 3.000 de tineri români, din toate provinciile românesti, s-au adunat la Putna, din dorinta de a defini noi directii pentru tară. Îi aveau în frunte pe Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A.D. Xenopol si alte mari personalităti ale vremii.
Desi relativ putin cunoscut, momentul Putna 1871 a constituit ocazia perfectă de solidarizare a acelei generatii de tineri în jurul unor valori si obiective comune. Prin unitate, idealism, competentă si încredere, acea generatie a pus bazele Statului Român modern.
Astăzi, sub sintagma “România Jună: Înainte, împreună!”, Liga Studentilor Români din Străinătate lansează o invitatie si un apel la implicare civică către tinerii români din toate colturile lumii. Pe 15 august, la Putna, reprezentanti ai tinerilor vor prezenta propria lor viziune pentru viitorul României, o Românie democratică, prosperă si decentă. Desi vizează problematici complexe si esentiale pentru dezvoltarea durabilă a tării, evenimentul România Jună nu urmăreste scopuri politice, ci doreste doar transmiterea unui mesaj de responsabilizare civică către toti tinerii români. Prin acest demers, LSRS încearcă să asigure un cadru liber de dezbatere pentru toti cei care doresc să participe la conturarea unor directii viabile pentru România anilor 2030.
În perioada 12 – 14 august, cu sprijinul Băncii Nationale a României, se vor reuni la Bucuresti peste 100 de specialisti consacrati si emergenti, împărtiti pe 11 domenii de expertiză. Împreună, acesti tineri cu o înaltă calificare academică si experientă profesională, vor discuta câteva dintre prioritătile posibile de dezvoltare pentru România si le vor sintetiza în „Programul România Jună”, document ce va fi prezentat în variantă initială pe 15 august si apoi va fi supus unei largi dezbateri publice, la care vor putea participa toti tinerii români.
După încheierea Forumului România Jună de la Bucuresti, tinerii vor avea ocazia să ia parte la evenimentul de la Putna, chiar pe locurile istorice unde avea loc la 1871 primul Congres al Studentilor Români de Pretutindeni.
Astfel, pe 15 august, la Putna, are loc întâlnirea unei generatii care, departe de a fi o generatie pierdută pentru România, are responsabilitatea de a-si asuma propriul viitor comun. În contextul acestui eveniment, mănăstirea Putna are în primul rând o semnificatie istorică. De aceea, evenimentul este deschis tuturor tinerilor români indiferent de etnie sau confesiune religioasă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲