19 sau 26 iulie – zilele posibile pentru organizarea alegerile parlamentare anticipate
adăugat 25 mai 2009, 21:18, la Alegeri 2009
Când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate în cazul în care opoziţia nu va vota pentru candidaturile PCRM pentru funcţia de şef al statului la 28 mai?Contactaţi de UNIMEDIA, reprezentanţii fracţiunilor parlamentare ale PCRM, PL, PLDM şi AMN au lăsat să se înţeleagă că alegerile anticipate ar putea avea loc la 19 sau 26 iulie.
Articolul 76 din Codul Electoral prevede modalitatea stabilirii datei alegerilor anticipate: “În cazul dizolvării Parlamentului (dacă nu se alege şeful statului din a doua încercare – n.r.), prin acelaşi decret al Preşedintelui Republicii Moldova, se stabileşte data alegerii noului Parlament. Alegerile anticipate vor avea loc în termen de cel mult 45 de zile de la data intrării în vigoare a decretului”.
Contactat de UNIMEDIA, Vladimir Ţurcanu, prim-vicepreşedintele Parlamentului, a declarat că “PCRM speră că opoziţia va lăsa ambiţiile la o parte şi va vota pentru alegerea şefului statului, deoarece majoritatea populaţiei, conform sondajelor, nu doreşte alegeri anticipate”. Dacă opoziţia va boicota alegerea şefului statului, “vor fi aplicate prevederile Codului Electoral”. Totuşi, “PCRM este un partid responsabil, astfel vom forma iniţial noul Guvern, care să fie unul funcţional şi capabil şi apoi vor fi anunţate alegerile anticipate”, a mai adăugat Ţurcan, precizând că data alegerilor va fi anunţată în “termene rezonabile” şi că investirea noului Guvern “nu va lua mult timp”.
Mihai Ghimpu, preşedinte PL, a declarat că data alegerilor parlamentare anticipate va fi “data cea mai convenabilă guvernării comuniste”. Liderul PL a mai atras atenţia că mulţi cetăţeni moldoveni de peste hotare se întorc acasă, astfel “comuniştii vor numi data alegerilor cât mai devreme, deoarece aşa va fi mai bine pentru ei”. Ghimpu a mai precizat că luna iulie este, totuşi, o perioadă relativ bună pentru alegeri, deoarece “luna august este perioada concediilor, iar monitorizarea alegerilor din partea UE devine o problemă”.
Vlad Filat, preşedinte PLDM, consideră că alegerile ar putea fi organizate la finele lunii iulie, dar susţine că perioada ideală este, totuşi, luna septembrie: “Cred că formarea Guvernlui va dura în jur de 2 săptămâni. Astfel, calculăm perioada legală de 45 de zile şi constatăm că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la sfârşitul lunii iulie.” Filat a mai declarat pentru UNIMEDIA că “perioada de vară este cam nereuşită” şi că “există riscul ca alegerile să nu fie validate din cauza prezenţei scăzute a alegătorilor la urnele de vot”. Astfel, “perioada ideală pentru alegeri ar fi mijlocul lunii septembrie şi este una perfect legală”, a precizat Vlad Filat, adăugând că “actualul Parlament ar urma să modifice legea bugetului pentru anul 2009 în prima şi a doua lectură”.
Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte AMN, a declarat că, din punctul său de vedere, data alegerilor va fi 19 iulie: “Imediat după 28 mai, Voronin îl va numi pe Marian Lupu în calitate de prim-ministru. Ulterior, peste câteva zile va fi prezentată şi investită echipa noului Guvern. Astfel, se poate reuşi organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 19 iulie”.
După ce va fi ales, noul Parlament ar putea intra din nou într-un blocaj constituţional, astfel încât deputaţii să fie presaţi să se înţeleagă în privinţa unei candidaturi de compromis a preşedintelui Republicii Moldova. Explicaţia o găsim în art. 85 din Constituţia Republicii Moldova, al. (3), care prevede că, “în cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲