Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:20

 

"4 aprlie 2005 à l'envers" sau cursă întinsă coaliţiei?

adăugat 20 septembrie 2009, 14:42, la Alegeri 2009

Jurnal săptămînal semnat de ziaristul Corneliu Rusnac

Mă trezesc cu noaptea în cap. Trebuie să reuşesc să-mi duc fata la şcoală, iar apoi să merg tocmai în alt capăt de oraş la piscină. Înotul este un remediu excelent pentru cei care stau zile întregi în faţa calculatorului.

Pe la 9.15 ajung la birou. Urmează să scriu un articol despre declaraţiile fostului Preşedinte Vladimir Voronin pentru postul rusesc de radio „Eho Moskvî” în care acesta susţinea că a ales să fie simplu deputat pentru a se dedica în întregime Partidului Comuniştilor, al cărui lider este, şi a-l pregăti pentru alegeri anticipate. La ce bun?, mă întreb. Ce-ar avea de câştigat comuniştii de pe urma anticipatelor?

După scrutinul din 5 aprilie PCRM s-a ales cu 60 de mandate din 101. În campania pentru anticipatele din 29 iulie s-au lansat cu un avantaj enorm faţă de opoziţie – resurse administrative, susţinere mediatică de amploare, control total asupra tuturor instituţiilor de forţă etc. În consecinţă, au pierdut 12 mandate şi au ajuns în opoziţie.

Dacă lucrurile vor merge tot aşa, cred că s-ar găsi destui care să dorească alegeri anticipate, însă foarte puţini dintre ei ar fi comunişti.


MARŢI:

Aflu cu mirare că Vladimir Voronin nu a făcut niciodată declaraţiile de la „Eho Moskvî” pe care eu le-am ascultat ieri de, cel puţin, trei ori şi, în plus, le-am şi tradus din rusă. Cel puţin aşa afirmat liderul PCRM la o conferinţă de presă.

În acelaşi timp, mai aflu că în Partidul Comuniştilor, care timp de opt ani nu a adus decât bine acestei ţări, există profitori şi, citez, lipitori. Aceste lipitori ar putea însă, la un moment dat, părăsi partidul, care, la rândul său, este gata să voteze un candidat la preşedinţie din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, dacă aceasta va accepta declaraţiile comuniştilor cu privire la depăşirea crizei economice şi la reglementarea conflictului transnistrean.

Mă întreb ce-o fi însemnând această nouă ieşire la rampă a domnului Voronin – un fel de „4 aprlie 2005”, de această dată comuniştii fiind cei care vin cu lista de condiţii sau e vorba de o nouă cursă pregătită coaliţiei majoritare?..


MIERCURI:

Cea mai mare parte o zilei o petrec scriind şi citind ştiri, analize şi comentarii. Constat că în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, părerile s-au împărţit în două. Unii consideră că grupul parlamentar al PCRM sau, cel puţin o parte din deputaţii comunişti, vor vota candidatul Alianţei la funcţia de şef sl atatului; alta – că trebuie să ne aşteptăm la alegeri anticipate.

În alt context, mă surprinde cumva decizia Consiliului Municipal Chişinău de a majora preţul la transport şi apă. De fapt, mă surprinde nu atât decizia, ci modul în care aceasta a fost reflectată în presă. Argumentuele celor care au operat scumpirile au lipsit aproape cu desăvârşire în mediile de informare. În schimb, contraargumentele comuniştilor nu s-au lăsat aşteptate. Îmi dau seama că fără o susţinere mediatică pe potrivă, Alianţei pentru Integrare Europeană îi va veni foarte greu să promoveze reformele, mai ales că uneori acestea s-ar putea dovedi a fi pe cât de necesare, pe atât de nepopulare.


JOI:

În sfârşit este anulat regimul de vize pentru cetăţenii români! Acum, rudele mele de la Iaşi vor putea iarăşi veni nestingherite la Chişinău.
Am avut o zi plină de întâlniri, discuţii şi interviuri...

Seara, din imprudenţă butonez telecomada şi dau peste buletinul de ştiri de la prostul de televiziune N4. Constat, a câta oară, că trebuie găsită urgent o soluţie pentru a delimita foarte clar propaganda de jurnalism.

Or, la noi aceste două noţiuni s-au amestecat atât de mult, cel puţin pe un segment considerabil al spaţiului public, încât, de cele mai multe ori, consumatorii de informaţie, adică cetăţenii, le confundă între ele. Îmi dau seama că din acest punct de vedere, internetul este, dacă nu întotdeauna echidistant, cel puţin cu mult mai pluralist.


VINERI:

Am fost prins toată ziua cu diferite probleme – ba am înregistrat o relatare, ba a trebuit să scriu o analiză despre anularea vizelor pentru cetăţenii români.
În plus, o bună bucată de zi am petrecut-o în piaţa de la Calea Basarabiei căutând să cumpăr câteva lucruri pentru casă. Într-un sfârşit, după două ore epuizante de umblat prin piaţă, m-am ales cu două oglinzi de baie şi un suport pentru ştergare. Chiar dacă iniţial venisem după lustre. Nu-i nimic, mă gâdesc, voi cumpăra lustre altă dată, şi, poate, din altă parte.

Şedinţa Parlamentului am urmărit-o pe net. Deşi au existat dezbateri şi scandaluri şi în legislativele trecute, mă refer la cele de după 2001, observ că actualul Parlament aduce, totuşi, un suflu nou, incitant.

În ulmii opt ani, şedinţele de Parlament erau uneori atât de plictictisitoare încât te apuca somnul; rezultatul votării era previzibil de fiecare dată, iar proiectele de legi erau votate uneori cu viteză cosmică. Îmi aduc aminte de o şedinţă de prin 2002-2003, când vreo opt subiecte de pe ordinea de zi au fost epuizate în exact 22 de minute. Nu cred că vom mai avea asemenea precedente, cel puţin atâta timp cât va rezista actualul Parlament care este sortit să devină, vorba unui fost şef de stat, „epicentrul vieţii politice”.

Autor: Corneliu Rusnac
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.0576 secunde