500 de Euro versus “dorul de România”
adăugat 16 septembrie 2009, 22:26, la Social
Miercuri, 16 septembrie, la Chişinău au avut loc manifestări cvazispontane de protest în faţa Ambasadei României în legătură cu aceste umilitoarea condiţie, de natură politică, pusă vechilor cetăţeni români abandonaţi în 1940 şi urmaşilor acestora, de a face dovada dopozitului bancar de 500 de euro în momentul solicitării vizei de intrare în interiorul patriei istorice. „Mi-e dor de România, dar nu am 500 de euro”, acesta a fost sloganul tinerilor protestatari.După reintroducerea ilegală de către guvernul de la Chişinău a regimului de vize pentru cetăţenii României, Bucureştiul a reacţionat neîntârziat. Replica nu a vizat nici pe departe guvernul Republicii Moldova, ci doar pe cetăţenii acesteia, prezumaţi prin Constituţia şi legile române a avea cetăţenie română nestinsă şi reconfirmabilă. Acestora li s-a condiţionat dreptul de obţinere a vizei de dovada bancară a deţinerii sumei minime de 500 de euro ori a echivalentului în valută convertibilă, ca sursă de întreţinere pe durata călătoriei peste Prut.
Consulatul general al României la Chişinău a făcut anunţul privind extrasul de cont doveditor al celor 500 de euro obligatorii în data de 15 mai 2009. Autoritatea consulară română la Chişinău a ţinut să specifice ca aceste condiţionări vin ca „urmare a cerinţelor impuse de Uniunea Europeană”.
Cu toate că vechii cetăţeni români de actuală cetăţenie moldoveană începuseră să-şi deschidă în masă conturi bancare şi să verse în ele câte nici mai mult, nici mai puţin decât 500 de euro (de regulă împrumutaţi), ministrul de Externe Cristian Diaconescu, de a cărui bună credinţă nu avem motive să ne îndoim, a negat public şi repetat faptul că Ministerul pe care îl conduce ar fi adoptat vreo decizie în acest sens. La 4 iunie, după 19 zile de la impunerea depozitului bancar de 500 de euro, ministrul Diaconescu a avut un comentariu tăios şi limpede: „E o informaţie falsă, o manipulare de prost gust”. Era o confirmare a faptului că decizia a fost una politică şi adoptată la nivel foarte înalt. Cel puţin la un nivel mai înalt decât cel al Ministerului de Externe al României.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, Alin Şerbănescu, a exprimat o poziţie contrară celei a ministrului său şi a declarat pentru presă: „Ca stat membru UE, România pune în practică regulile europene, iar regulamentul Schengen prevede ca cetăţenii non-europeni să dovedească în anumite situaţii faptul că au mijloace de subzistenţă.”
Confirmările au continuat să vină. La începutul lunii septembrie, aflându-se în vizită la Chişinău, un membru al Senatului României a declarat oficial că impunerea acestor condiţii la obţinerea vizelor „este cerută de Uniunea Europeană, din moment ce România tinde să adere la zona Schengen”. Impresia noastră este că aceste afirmaţii ale senatorului de la Bucureşti sunt mai degrabă o scuză decât un argument.
Chestiunea celor 500 de euro ridică însă în mod legitim câteva semne drastice de întrebare. Oare până în aprilie 2009 România nu tindea să adere la spaţiul Shengen? I-a cerut Uniunea Europeană Bucureştiului să condiţioneze eliberarea vizelor pentru vechii ei cetăţeni? Dacă există o asemenea cerere oficială, de când datează aceasta, ce formă juridico-birocratică a căpătat şi care a fost răspunsul autorităţilor române competente? Câte state UE mai le impun asemenea condiţii cetăţenilor Republicii Moldova? De ce această condiţie li se aplică doar vechilor cetăţeni români din Republica Moldova, nu însă şi cetăţenilor altor state, care nu au avut niciodată în istorie vreo relaţie juridică cu Statul Român?
După cum se cunoaşte, România a impus regimul de vize cu Republica Moldova din 1 ianuarie 2007, acordând scutire de taxa pentru viză, conform înţelegerilor cu Bruxellesul. România ar urma să adere la spaţiul Schengen în martie 2011, când vor intra în vigoare toate regulile privind regimul de vize pentru cetăţenii din afara acestui spaţiu. Comisia Europeană nu i-a înaintat României nici un fel de cerinţe specifice faţă de normele şi practicile din celelalte ţări membre UE sau ale Acordului de la Schengen. Dimpotrivă, Comisia Europeană a acceptat derogarea ca, în raport cu cetăţenii moldoveni, Bucureştiul să nu perceapă taxe pentru eliberarea vizei de călătorie. Nu există nici o dovadă cum că Uniunea Europeană ar fi avansat vreodată faţă de Bucureşti exigenţa ca acesta să condiţioneze eliberarea vizei româneşti de dovada bancară a mijloacelor de întreţinere pe durata călătoriei.
Ne-am interesat la secţiile consulare ale misiunilor diplomatice ale statelor din spaţiul Schengen acreditate la Chişinău dacă acestea condiţionează eliberarea vizei de dovada bancară a deţinerii sumei minime de 500 de Euro ca sursă de existenţă pe durata călătoriei. Ambasadele Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Italiei nu impun asemenea condiţii de natură financiară şi nici altele asemănătoare. Centrul Comun de Vize de pe lângă Ambasada Ungariei (căruia îi sunt afiliate Austria, Danemarca, Estonia, Letonia, Luxemburg, Slovenia, Suedia şi Ungaria) nu condiţionează financiar examinarea cererilor de viză. Ambasada Bulgariei, ţară care de asemenea tinde să adere la spaţiul Schengen, nu impune nici un fel de condiţii.
Observăm că printre cele 27 de state membre ale UE singură România constituie o excepţie. Excepţia de ultraeuropenitate 2009. Trebuie să spunem totuşi că adevăratul temei juridic pentru cererea depozitului bancar de 500 de euro o constituie Ordonanţa de Urgenţă 194/2002 adoptată de Guvernul României în 2002 şi aplicată neuniform în timp în raport cu noi.
Reţinem de asemenea că aceste lucruri se întâmplă pe fundalul celor mai birocratizate şi umilitoare proceduri în materie de restabilire în drepturile de cetăţean român la care suntem supuşi pe nedrept, în contrast cu procedurile tuturor vecinilor României şi ale oricărei ţări UE privind conaţionalii lor de peste hotare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Unde ati invatat domnilor istoria de afirmati ca Patria v-a abandonat ! La Voronin in ograda ?
Rusinica nene, nici macar nu ai avutr curajul sa semnezi articolul !