7 aprilie 2009 - Vernisare Expoziție Foto la Bucureşti
adăugat 07 aprilie 2011, 09:01, la Cultură • Articol publicat de Cornel Postolachi
Trei fotografi, Serge Zănoagă, Mihai Stamate şi Corina Roşca, au constituit o expoziție de fotografie dedicată evenimentelor din aprilie 2009, de la Chișinău. Expoziția, apărută la inițiativa Organizației Studenților Basarabeni din București și cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost găzduită în perioada 26 martie - 2 aprilie de ICR București. Din 6 aprilie, seara, expoziția este transferată la Londophone, unde va rămîne pînă pe 7 mai.
Pe 7 aprilie seara, ne adunăm în Londophone, fără pietre, să discutăm și să ne amintim cum am protestat la Chișinău, București, Cluj, Timișoara.
La întîlnire, va participa și ambasadorul Republicii Moldova la București - Iurie Reniță.
Pe 5 aprilie 2009, duminică, s-a votat. Pe 6 aprilie, seara, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, s-au adunat spontan mulțimi de tineri. Subiectul cel mai discutat era: s-au fraudat alegerile. Partidul Comunist luase mai multe voturi decît cu 4 ani mai devreme, intrînd, astfel, majoritar, în parlament, pentru a treia oară consecutiv.
Pe 7 aprilie, numărul oamenilor din PMAN a crescut exponențial. Au fost introduse masiv forțe de ordine. Grupuri compacte, bine organizate, de tineri cu aspect dubios, devastează clădirile Parlamentului și Guvernului. Tineri, din rîndul protestatarilor li se alătură. Mașini de pompieri avansînd și retrăgîndu-se. Tricolorul fără stemă (i.e. drapelul României) și drapelul UE arborate surprinzător de ușor pe clădirea Parlamentului, în pofida sutelor de polițiști care apără clădirea și a accesului restricționat pe acoperiș.
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova (dinainte și de după 1989) poliția acționează atît de violent și nejustificat. Tineri bătuți și uciși. Tinere violate în secțiile de poliție. Oameni reținuți arbitrar în alte sectoare ale orașului, după anunțarea "amnistiei" și acuzați de participarea la proteste. Tinerii reținuți sînt de toate vîrstele, sexele și naționalitățile. Uniunea Europeană declară că nu se implică în chestiunile interne ale R.M. Unicul stat, care ia atitudine este România, deja acuzată de oficialii de la Chișinău de provocarea unei revoluții. Expulzarea ambasadorului român și introducerea regimului de vize pentru România. După cîteva zile Rusia declară că Voronin ar trebui să fie pedepsit pentru haosul pe care l-a lăsat să se producă.
Au trecut 2 ani. Ca și acum 2 ani - nu știm nimic. Putem doar să constatăm și să re-privim ce-a fost.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲