93 de ani de la Unirea din 27 martie marcata de studentii basarabeni din Brasov
adăugat 10 martie 2011, 12:23, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Denis Procopciuc este Vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov. Denis a acceptat provocarea de a vorbi despre OSBB şi acţiunile ce vor fi interprinse pentru comemorarea zilei de 27 martie.
Care este imboldul sub care s-a constituit OSBB şi pentru ce pledează aceasta?
OSBB s-a constituit acum trei ani ca o necesitate a studenţilor basarabeni din Braşov de a se manifesta. Pledăm pentru integrarea şi participarea activă a tinerilor basarabeni în viaţa viaţa social-culturală românească. Totodată dorim promovarea adevărului istoric şi apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.
Care sunt cele mai importante reuşite ale OSBB de până acum?
De când a luat fiinţă, OSBB s-a manifestat activ în atingerea obiectivelor vizate. Au fost demarate şi finalizate o serie de proiecte de succes.
Proiectul “Adoptă un boboc!” septembrie- noiembrie 2009-2010, acţiunea de sustinere a şcolilor de Judo din Hinceşti si Donduşeni: 25 de kimonouri colectate pentru a fi donate acestor şcoli de Judo, protest de susţinere 7-8 aprilie 2009, ,,Trimite o carte peste Prut” în cadrul căreia am colectat şi am repartizat în şcolile din Basarabia circa 15000 de cărţi în grafia latină. Acestea sunt din reuşitele OSBB, însă lista poate continua.
Anul acesta se împlinesc 93 de ani de la Unirea din 27 martie 1918. Care este modalitatea aleasă de studenţii basarabeni din Braşov pentru a (co)memora această dată?
În cadrul acestor acţiuni ne-am propus implicarea şi informarea activă a tinerilor. Este necesară o resetare a valorilor istorice şi culturale. Vom organiza un concert, cu solişti români şi studenţi basarabeni, al cărui repertoriu va fi alcătuit din piese pe versurile lui Grogore Vieru. Ne propunem să organizăm o horă simbolică a Unirii în plin centrul Braşovului, o expoziţie fotografică şi de pictură a tinerilor basarabeni din Braşov. Totul va culmina cu Miss Basarabia în cadrul căreia va concerta o trupa invitată din Republica Moldova.
OSBB este o organizaţie apolitică, non-profit. Cât de mult îşi permite asociaţia studenţească din care faci parte să se implice în viaţa social-politică de pe cele două maluri ale Prutului?
Faptul că suntem apolitici nu înseamnă că suntem şi indiferenţi sau pasivi. Cel mai bun exemplu sunt acţiunile de protest şi flash-moburile organizate în susţinerea protestatarilor din 7 aprilie 2009.
Care sunt pricipalele ţinte ale OSBB pe termen mediu şi lung?
Dorim, în primul rand, o apropiere în plan cultural a românilor din Ţară cât şi a românilor basarabeni. Ne propunem implicarea în cât mai multe proiecte a căror finalitate să ne apropie de acest deziderat.
Cu ce mesaj vine OSBB pentru studenţii basarabeni din România?
Tu contezi, nu fi indiferent! Acesta va fi, probabil, unul din viitoarele laitmotive ale acţiunilor noastre. Indiferenţa, pasivitatea sunt de departe cele mai acute probleme atât ale societăţii româneşti cât şi ale societăţii din Republica Moldova. Pentru studenţii basarabeni din România avem un singur mesaj, să se manifeste activ şi să nu zădărnicească în promovorea adevărului istoric!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲