A avut loc al doilea modul al proiectului “Tutoriat Tineri Etnici Români”
adăugat 28 martie 2012, 12:05, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În perioada 24 – 27 martie 2012, 75 de tineri etnici români aflaţi la studii în cadrul extensiunii transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din orașul Cahul, au participat, la iniţiativa Institutului “Eudoxiu Humuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, la cel de-al doilea modul al proiectului “Tutoriat Tineri Etnici Români”, proiect derulat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
La festivitatea de deschidere a proiectului, au luat cuvântul Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac și directorul general al Institutului, domnul Cristi Dumitru. Tinerii au adresat Secretarului de stat întrebări legate de activitatea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, au discutat despre oportunitatea redobândirii cetățeniei române, relația pe care o au cu misiunile diplomatice ale României la Cahul, precum și despre oportunitățile lor de angajare după finalizarea studiilor.
Participanții la proiect au asistat la concertul ce a deschis festivalul ”Zilele Basarabiei la Bucureşti”, organizat de Organizația Studenților Basarabeni din București, la care au urcat pe scenă trupe îndrăgite de pe ambele maluri ale Prutului.
Tinerii au avut oportunitatea de a participa la un tur al Municipiului București și de a vizita o parte din principalele obiective culturale româneşti din capitală: Palatul Parlamentului, Muzeul Municipiului București, Muzeul Naţional Cotroceni şi Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.
În cadrul modulelor de educație nonformală, studenții au discutat despre instituţiile care au în obiectul de activitate sprijinirea lor, principalele caracteristici ale sistemului universitar din România, au dezbătut problemele specifice cu care se confruntă din punct de vedere academic și au identificat propuneri de soluționare ale acestora. De asemenea, au dezbătut conţinutul şi modalitatea de implementare a metodologiei de admitere a studenţilor etnici români.
Luni, 26 martie, etnicii români au participat la lansarea volumului de carte „Istoria Basarabiei” din colecţia Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și s-au implicat în dezbaterea privind relevanța studierii istoriei Basarabiei în universitățile din România.
Marţi, 27 martie, tinerii etnici români s-au deplasat la Cernica pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii și au participat la slujba de pomenire susținută de un sobor de preoţi.
Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu: Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni “Ştefan cel Mare şi Sfânt” din cadrul Ligii Studenţilor din Universitatea “Dunărea de Jos” – Galaţi şi Asociaţia Alternative pentru Performanţă.
Sursa: hurmuzachi.ro
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲