ADEPT a lansat studiul: "Contextul electoral 2009"
adăugat 13 octombrie 2009, 15:56, la Social
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat marţi, 13 octombrie, in cadrul unei Mese Rotunde, studiul: "Contextul electoral 2009". Evenimentul a intrunit lideri politici, experţi din societatea civilă, reprezentanţi ai unor misiuni diplomatice acreditate la Chişinău, conducerea Comisiei Electorale Centrale, jurnalişti.Studiul oferă o sinteză succintă a evoluţiilor electorale din 2009, evidenţiind problemele care au generat conflicte şi au condus la destabilizarea situaţiei politice din Moldova. Scopul studiului este de a oferi şi anumite recomandări în măsură să contribuie la înlăturarea deficienţelor generatoare de confuzii şi conflicte. Din această perspectivă, autorii şi-au propus să analizeze:
evoluţiile politice din ajunul alegerilor parlamentare ordinare şi anticipate din 2009 şi impactul lor asupra procesului electoral;
legislaţia electorală, cu privire la partidele politice şi mass-media, identificarea lacunelor şi deficienţelor la aplicarea ei;
contestaţiile concurenţilor electorali, generate de imperfecţiunea legislaţiei sau aplicarea defectuoasă a acesteia;
rapoartele de monitorizare a alegerilor, evidenţierea măsurilor de urmat;
consecinţele alegerilor parlamentare 2009: politice, economice, sociale etc.
Printre cele mai stringente probleme enunţate în lucrare sînt cele ce se referă la votul cetăţenilor de peste hotare, hărţuirea opoziţiei şi utilizarea resurselor administrative, partizanatul politic din partea mass media, imperfecţiunea la întocmirea listelor electorale, drepturile electorale ale deţinătorilor multiplei cetăţenii şi a minorităţilor naţionale, existenţa tensiunilor politice.
Igor Boţan, director Executiv al ADEPT, a declarat că una din concluziile de bază ale studiului constă în faptul că oricît se va perfecţiona legislaţia electorală, din cauza nivelului de cultură politică şi a modului de manifestare a voinţei clasei politice, probleme оn procesul electoral vor mai exista.
Prezent la eveniment, Eugen Ştirbu, preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, a salutat realizarea acestei cercetări, informînd că şi instituţia pe care o conduce efectuiază în premieră o analiză amplă a contextului electoral pentru a trage concluzii referitoare la administrarea alegerilor. Оn opinia acestuia, este necesară îmbunătăţirea şi simplificarea procesului electoral.
Claus Neukirh, şef-adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, a spus că organizaţia pe care o reprezintă şi care a finanţat studiul în cauză a dorit să ofere posibilitatea ca societatea civilă să analizeze procesul electoral, iar publicaţia dată „este un bun punct de pornire pentru a pregăti următoarele alegeri, indiferent cînd acestea vor avea loc”.
Publicaţia a fost realizată de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE оn Moldova, оn cadrul proiectului “Informarea şi mobilizarea alegătorilor”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲