Ministerul Educaţiei a întocmit un top al celor mai solicitate Universităţi şi facultăţi. Până în prezent la ciclu I licenţă au fost depuse 16.145 de cereri. Dintre acestea, 14.340 de cereri au fost depuse în instituţiile de învăţământ superior de stat şi 1.805 de cereri în instituţiile de învăţămînt superior private. Etapa de depunerea actelor se va încheia astăzi.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile de stat, au fost înregistrate la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ,,Nicolae Testemiţanu, Academia de Studii Economice, , Academia Ştefan Cel Mare,Universitatea Tehnică din Moldova , Universitatea de Stat din Moldova , Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Stat din Tiraspol, Academia Militară Alexandru cel Bun.
Cele mai multe cereri faţă de numărul de locuri oferite, în instituţiile private, au fost înregistrate la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova şi Universitatea Cooperatist-comercială din Moldova.
Cele mai solicitate specialităţi ( 1 loc buget) au fost înregistrate la:
1. specialităţile economice în medie 8 la ASEM, 5 la USM
2. drept 3 (Academia St. Cel Mare); 25 la USM; 20 la ASEM
3. medicină 7 (stomatologie)
4. arhitectură, designul interior 7 la UTM
5. relaţii internaţionale 5 la USM
6. tehnologii informaţionale 6 la UTM
7. Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice 5 la UTM
8. Jurnalism 5 la USM
9. Administraţie publică 5 la USM
10. Turism 10 la ASEM.
La universităţile cu profil pedagogic, cele mai multe cereri în raport cu numărul de locuri oferite au fost depuse la Universitatea Pedagogică de Stat ”I.Creangă”, Universitatea de Stat ”A.Russo” din Bălţi, US Tiraspol, US ”B.P.Haşdeu” din Cahul, şi alte universităţi. Cele mai solicitate specialităţi rămân a fi:
1. Pedagogie preşcolară
2. Pedagogia învăţămîntului primar
3. Psihopedagogia
4. Pedagogia socială
5. Limbi moderne
6. Limbi si literaturi.
La ciclul II, masterat, au fost înregistrate 3.358 de cereri. Dintre acestea, în instituţiile de stat au fost depuse 2.793 de cereri la studii cu finanţare bugetară. Alte 376 de cereri la studii cu finanţare prin contract, în instituţiile de stat. În instituţiile private au fost depuse 189 de cereri.
Planul de înmatriculare la ciclul I licenţă constituie, în acest an, 6.745 locuri cu finanţare bugetară şi 13.920 locuri prin contract cu achitarea taxei de studii.
Planul de înmatriculare, în acest an, prevede pentru ciclul II masterat, în total 7965 locuri. Dintre acestea 3410 de locuri sunt cu finanţare bugetară şi 4555 de locuri sunt cu finanţare prin contract.