La 20 noiembrie în oraşul Nurnberg, Germania a avut loc cel de-al doilea târg de informare privind piaţa muncii din Moldova organizat pentru moldovenii ce trăiesc în Germania, dar care ar dori să se întoarcă acasă.
În acest sens au fost invitate 10 companii: Starnet, Moldcell, Alied Testing, Mobiasbanca, Summa, Zona economică liberă din Bălţi, Efes Vitanta, Roedl and Partner, IDS Consulting şi 2 agenţii private de recrutare: HR consulting şi TopJobs care au oferit locuri de muncă vacante din domeniile IT, bancar, construcţii, produse alimentare, servicii, etc.
„Acest târg ne oferă posibilitatea de a găsi angajaţi cu o experienţă de muncă, înalt calificaţi şi cunoştinţe europene care vor contribui cu siguranţă la dezvoltarea companiei în particular şi a ţării în general”, au remarcat angajatorii.
Târgul a fost organizat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi proiectul UE în parteneriat cu Centrul pentru Migraţie Internaţională din Germania, care şi-a prezentat proiectul de susţinere a experţilor moldoveni reîntorşi acasă. Scopul programului este de a oferi suport financiar, suplimentar la salariul de bază, moldovenilor din Germania ce se reîntorc acasă.
Organizaţiile diasporei moldoveneşti din Germania alături de consulatul general al Republicii Moldova din Frankfurt pe Main, au promovat evenimentul atât în nordul cât şi în sudul Germaniei.
Deschiderea oficiala a târgului a avut loc în prezenţa lui Sergiu Sainciuc, vice-ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, care a salutat astfel de evenimente menite să informeze moldovenii de peste hotare despre oportunităţile pieţei muncii din Moldova.
În prezent în Moldova activează aproximativ 160 de companii germane, iar investiţiile Germaniei în piaţa muncii din Moldova constituie 110 mln dolari, asta fiind o dovada clară a relaţiilor de colaborare strânse moldo-germane.
Pentru a încuraja moldovenii de peste hotare să se reîntoarcă, guvernul Moldovei a lansat un program de îndreptare a remitenţilor spre dezvoltarea ţării prin deschiderea afacerilor proprii, şi anume pentru fiecare leu din remitente investit în ţară de origine, Guvernul dublează suma.
Acest program , numit „1+1”, a fost iniţiat de curând şi este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
Pe lângă informarea cetăţenilor noştri despre posibilităţile pieţei muncii din Moldova, evenimentul a avut ca scop consolidarea relaţiilor dintre Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Moldova şi instituţia similară din Germania.
„Astfel de evenimente sunt utile pentru a întări relaţiile dintre Moldova şi ţările UE, cât şi a facilita apropierea Moldovei de cetăţenii săi de peste hotare. Asigurând transparenţa pieţei muncii din Moldova, vom facilita şi îmbunătăţi controlul fluxului de migraţie”, a mentionat Per Lindberg, directorul proiectului.