Alegerile din republica Moldova au fost departe de a fi liniştite
adăugat 30 iulie 2009, 05:41, la Alegeri 2009
Înaintea comunicării rezultatelor oficiale din partea Comisiei Electorale, exit-pollul a fost prilej de scandal.Comisia Electorală Centrală a sesizat Procuratura, pentru că presa de la Chişinău a încălcat legea electorală, prin preluarea rezultatelor preliminare publicate înainte de închiderea urnelor de cotidianul.ro.La rândul lui, Vladimir Voronin a spus că sondajul realizat de Institutul de Politici Publice a fost măsluit, în schimbul a 300.000 de euro.
Pe 5 aprilie, Vladimir Voronin îşi făcea planuri de guvernare, în funcţie de rezultatele exit-pollului. Pe 29 iulie, a fost mai circumspect. A spus că aşteaptă rezultatele Comisiei Electorale Centrale, înainte să-şi creeze o strategie.
"Eu nu am încredere în exit-polluri. Este o maşinărie de spălat bani. Pentru a obţine revolte de stradă. Aştept rezultatele Comisiei Electorale. Noi o să acceptăm rezultatele. În stradă noi nu ieşim, mitinguri nu facem, lovitură de stat nu dăm.", a declarat Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova.
Preşedintele moldovean s-a arătat dispus să formeze o largă coaliţie de uniune naţională. Însă opoziţia nici nu vrea să audă.
"Aşa cum s-au exprimat cetăţenii aşa trebuie să fie bine pentru Republica Moldova. Iar de această dată, cetăţenii s-au exprimat în favoarea democraţiei.", a afirmat Dorin Chitoarcă, primarul Chişinăului.
Opoziţia are nevoie de 56 de mandate ca să poată forma guvernul. Iar potrivit legii, alegeri anticipate nu pot fi convocate decât o singură dată într-un an.
"Democraţia a învins. Noi am obţinut o victorie necesară şi binemeritată.", a precizat Vlad Filat, preşedinte PLDM.
Opoziţia se teme totuşi de un joc dublu al Partidului Democrat, care este condus de un fost comunist, Marian Lupu, fostul preşedinte al Parlamentului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲