Aleksander Najdanovic: SOS în Valea Timocului – Asimilarea unui popor prin distrugerea limbii materne
adăugat 09 martie 2012, 09:09, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Aleksander Najdanovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din România a tras un semnal de alarma pe site-ul asociatiei despre soarta românilor din Valea Timocului. De asemenea, Aleksander Najdanovic a fost invitat marți la lansarea postului de radio Ecou Românesc unde a participat cu un discurs la deschiderea lucrarilor și atras un nou semnal asupra situațitei drepturilor românilor din Timoc.
Faptul că românilor din Valea Timocului nu li sunt recunoscute drepturile, nu mai este o noutate. Faptul că există la Belgrad o presă aprigă, care periodic lansează atacuri dure la adresa comunităţii româneşti din Valea Timocului, nici asta pare să nu mai surprindă pe nimeni. Celor 300.000 de români din Timoc li se refuză drepturi elementare, precum învăţământ şi slujbe religioase în limba maternă.
Ultima găselniţă ca să o numesc aşa a fost publicată anul trecut, în cotidianul Pecat, chiar în ultimile zile ale lui decembrie, sub titlul “Problema vlahilor şi a bisericii româneşti”, unde era acuzată minoritatea românească din Timoc că urmăreşte secesiunea Serbiei, cu sprijinul României. Acuzaţie gravă şi nefondată, în condiţiile în care ţara noastră şi-a arătat deschiderea faţă de statul vecin în ceea ce priveşte susţinerea Serbiei de a intra în Uniunea Europeană. Articolul relua tema falsă a “românizării” Timocului, ignorându-se deliberat originea reală a vlahilor: “Vlahii vin în faţa instituţiilor UE şi susţin că, prin cultură şi religie, sunt români. Este foarte posibil ca ei să ceară în curând autonomie… “. De fiecare dată, etnicii români sunt atacaţi la pachet cu Biserica.
Temă falsă legată de adoptarea “limbii vlahe”
Chiar în urmă cu câteva zile, Consiliul Naţional al Minoritaţii Rumâne, a lansat o temă falsă legată de adoptarea “limbii vlahe” ca limbă oficială a românilor/vlahilor din Timoc. Nici tinerii din Valea Timocului care studiază în România nu îmbrăţişează această iniţiativă. „Din start vă spunem, că noi studenţii afiliaţi la Asociaţia Studenţilor Timoceni nu suntem de acord cu acest alfabet pentru că nici un elev de acolo nu învaţă după acel alfabet, nu poate fi efectiv citit acel alfabet cu litere chirilice. Noi ştim din istorie că romani, respectiv, românii nu au citit cu litire chirilice. Pe Valea Timocului s-a făcut zilele trecute un fel de Referendum, iar partidele şi asociaţiile din Timoc le-a dat românilor/vlahilor să completeze declaraţii prin care aceştia îşi exprimau totalşul dezacord cu acest demers”, a precizat Aleksandar Najdanovic, preşedintele AST.
Protest trimis la Comisia UE de la Belgrad
Aşadar, partidele şi asociaţiile românilor/vlahilor din Timoc au trimis imediat la Delegaţia Comisiei Uniunii Europene la Belgrad şi la Reprezentanţa OSCE la Belgrad şi instituţiile de stat în România protestul, însoţit de declaraţiile oamenilor. Agenţia de presă Timoc Press a publicat pe site protestul respectiv, dar şi reacţiile ulterioare:„Noi subsemnaţii, reprezentanţii organizaţiilor ONG şi partidelor politice româneşti din nord – estul Serbiei vă informăm cu privire la presiunea constantă de asimilare forţată a populaţiei vlahe / române din nord-estul Serbiei. În cele din urmă şi prin confirmarea faptului că alegerile au fost regulate, deşi au existat plângeri la Comisia Electorală Centrală care le-au respins pe rând pe toate. În acest fel, partidele care sunt şi astăzi la putere în Republica Serbia au preluat conducerea Consiliul Naţional Vlah/Ruman pentru a arăta la Comunitatea Internaţională faptul că se respectă drepturile minorităţii…”
Întâlnire de urgenţă
Cel mai uşor se poate asimila un popor prin distrugerea limbii materne, şi având în vedere că vlahii / romanii vorbesc limba română, cel mai simplu mod de asimilare se produce prin crearea unui nou limbaj artificial şi noi caligrafii, care va crea confuzie în rândul populaţiei şi care în timp va crea o altă naţiune separată de identitatea originară a poporului nostru, şi care va dispărea în cele din urmă. „Cu ocazia unei astfel de decizii care creează o limbă artificială şi o naţiune artificială se pot aştepta proteste ale adversarilor prezentei decizii. În scopul preventiv de a contracara escaladarea unor astfel de probleme propunem să programaţi o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii principalelor partide şi organizaţii româneşti semnatarii acestui comunicat, cu intenţia de a se lua măsuri pentru protejarea comunităţii naţionale române din Serbia….”, se mai precizează în protestul postat pe Timoc Press.
Senatorul Badea : „Metode staliniste de reinventare a unor identităti lingvistice şi etnice false”
O poziţie vizavi de acest demers a fost luată şi de către senatorul Viorel Badea, care şi-a transmis mesajul de la Strasbourg. „Sunt foarte dezamăgit de demersurile din ultima perioadă ale Serbiei care au ca scop de-românizarea celor pe care îi numesc vlahi şi care sunt, fără nici un dubiu, vorbitori de limba română. Instrumentalizarea Consiliului Naţional al acestei comunităţi în scopul negării identităţii vlahilor trebuie să înceteze imediat. Prin încercarea ridicolă de a inventa un aşa zis alfabet al unei limbi numite ”vlahe” se încearcă de fapt inventarea unei limbi pentru a se motiva o identitate culturală şi etnică pretins distinctă de cea română, într-o manieră care ne trimite cu gândul la metodele staliniste de reinventare a unor identităti lingvistice şi etnice false”, a precizat senatorul Viorel Badea. În România, fiecare minoritate naţională este în primul rând recunoscută, iar apoi fiecare membru al unei minorităţi naţionale beneficiază de libertate religioasă, de învăţământ în limba maternă, dreptul de a-şi exprima identitatea culturală. Bineînţeles că printre beneficiarii acestor drepturi se numără şi membrii comunităţii sârbe din România.
Consulat general la Zaicear
După nenumărate semnale negative a venit şi o reacţie surprinzătoare din partea guvernul Serbiei şi anume a aprobat deschiderea Consulatului general al României la Zaicear, în Timoc. Consulatul a fost subiectul a numeroase negocieri bilaterale, iar până în prezent Serbia refuzase cu îndârjire deschiderea acestui consulat care va servi o regiune unde trăieşte numeroasa comunitate de români/vlahi din Serbia. „Gestul Serbiei poate fi unul de deschiderere sinceră sau poate fi doar un gest singular. Oricum pentru Asociaţia Studenţilor Timoceni este un lucru foarte bun şi sper ca de acum înainte şi selectarea studenţilor să se facă prin acest Consulat”, a mai spus liderul AST.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲