Ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță: „Voi aveți deplina libertate de a vă exprima, ceea ce este un lux nemaipomenit în comparație cu generația noastră”
adăugat 22 septembrie 2010, 11:49, la Social
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Moldova Moldova în România, E.S. Iurie Reniță a acceptat invitația studenților basarabeni din România de a participa la Simpozionul „Perspective de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova”. Cu această ocazie, Iurie Reniță a oferit un interviu portalului tineribasarabeni.com, pe care vi-l propunem spre lectură.
Sunteți ambasador de puțin timp. Cum ați fost primit?
Aș vrea să remarc modul profund frățesc în care am fost tratat la București și aș evoca un argument în acest sens: e vorba despre solicitarea agrementului și prezentarea scrisorilor de acreditare. Ca să fiu mai puțin modest aș menționa că această procedură a decurs într-un ritm extraordinar de rapid, ceea ce și-ar dori foarte mulți diplomați. Această abordare vorbește despre o atitudine, despre un mod de a gândi și a acționa a Bucureștiului față de Chișinău. Cazul meu e cât se poate de concludent. De aceea, am doar cuvinte de recunoștință, pe care le-am și exprimat și în cadrul prezentării scrisorilor de acreditare domnului președinte Traian Băsescu. Concluzionand, aș spune: modul în care am fost tratat eu este modul în care este tratată Republica Moldova actualmente de către România.
Cum a fost restructurată ambasada? Care sunt schimbările cele mai importante?
Odată cu venirea la putere la Chișinău a Aliantei pentru Integrare Europeana au fost stabilite clar prioritățile față de România, care se conțin în planul de activitate al guvernului. La București, alături de ambasador au mai venit încă trei diplomați, ceea ce constituie 99% din echipa totală a Ambasadei. Un lucru pe care vreau să-l menționez este că pentru prima dată, în Republica Moldova, ambasadorii au fost desemnați conform criteriilor profesioniste, adică sunt persoane care vin din diplomație, și nu cele desemnate pe criterii partinice sau de docilitate față de un partid sau altul, cum s-a procedat anterior. Nu numai în perioada comunistă, ci și de la declararea independeței Republicii Moldova, nu au fost identificate persoanele cele mai indicate pentru a ne reprezenta țara. Această abordare noua (desemnarea ambasadorilor) a conferit credibilitate diplomației moldovenești, care este percepută altfel, atât în România, cât și pe plan internațional.
Care este cea mai importantă problemă pe care ați rezolvat-o?
Mai întâi de toate, un ambasador e mesagerul care stabilește nișlte relații și niște raporturi noi. Cred că în scurta perioadă in care ma aflu în România am încercat să demonstrez că Chișinăul și-a schimbat dramatic, în sensul bun al cuvântului, abordarea față de București și viceversa: Bucureștiul, grație noii abordări a Chișinăului a devenit mult mai pragmatic și mai concret. Aș invoca aici implicarea noastră directă în deschiderea Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chișinău, suntem pe cale de a identifica o soluție echitabilă pentru retransmisiunea TVR-ului la Chișinău. Sunt multe alte activități pe care le-am realizat, dar cel mai important e ceea ce urmeaza să facem pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova cu sprijinul partenerilor noștri români.
Prezența mea la Simpozionul studenților basarabeni este, de asemenea, o dorință de a stabilii un contact permenent cu ei pentru a-i asista și sprijini în identificarea celor mai bune soluții ce-i vizează.
Care este problema de imediată urgență pe care trebuie s-o rezolvați?
Urgențe avem foarte multe, ceea ce-i caracteristic activitatii unei Ambasade. Printre multiplele priorități figurează asistența și experiza româneasca pentru parcurgerea căii spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Și aici mă refer atât la sprijinul bilateral, cât și în cadrul organismelor internaționale a Romaniei: București – Londra, București – Paris, București – Bratislava, București – Budapesta. Deci, ambasada este implicată de o manieră concretă în procesul de integrare europeană prin metodele diplomatice. Actualmente Ambasada activează pe trei paliere principale: politic, economic și cultral. Evident că suntem la început de cale și nu putem vorbi despre performanțe impresionante, dar este important că am stabilit prioritățile pe fiecare domeniu și acestea urmează a fi implementate.
Este unul dintre primele Dvs. contacte cu studenții basarabeni din România. Cum v-au părut?
Îmi par foarte dragi și frumoși. Facând o „ochire retrospectiva”, mi-am adus aminte de frumoasa perioadă a studiilor mele diplomatice la București în perioada 1990-1992. Mă bucur mult că i-am întâlnit și e firesc, de vreme ce ambasada și-a schimbat atitudinea față de cetățenii Republicii Moldova în Romania, este de datoria noastră să ne interesăm, să ne familiarizăm cu toate domeniile lor de activitate, cu toate probemele lor. Este vorba despre protejarea și promovarea intereselor cetățenilor Republicii Moldova, iar studentii vor constitui preocuparea noastra constanta.
Care este diferența dintre acești studenți și generația dumneavoastră de studenți?
Studenția are farmecul ei, indiferent de perioadă. Perioada noastră a fost profund marcată de demagogia și minciuna comunistă. Voi v-ați născut și activați într-o perioadă absolut diferita, in care vă puteți exprima liber ideile, gândurile, acțiunile, sunteți implicați în multe activități foarte utile. Asta e marea deosebire. Noi eram mai inhibați și mai ermetizați. Voi aveți deplina libertate de a vă exprima, de a comunica, ceea ce este un lux nemaipomenit în comparație cu generația noastră.
Care este situația secțiilor de vot pe teritoriul României?
La referendum am avut șase secții de vot, două la București, una la Iași, Galați, Timișoara și Cluj. Urmează să constituim mai multe secții pentru alegerile parlamentare. În prealabil, vă pot vorbi despre 14-16 secții, astfel ca ele să cuprindă geografic toate zonele României. Dar e o cifră asupra căreia urmează să mai revenim, în sensul eventualei majorări, în funcție de colectarea informațiilor suplimentare. Orice cetățean al Republicii Moldova care se află pe teritoriul României va avea posibilitatea să voteze. E obligațiunea noastră ca să-i oferim posibilitatea pentru a-și exercita dreptul la vot. Indiferent că se află în Maramureș sau la Suceava, Constanța sau Timișoara toți vor avea posibilitatea să voteze. Îndemnul nostru este să participe la vot, pentru că o prezență masivă a tuturor cetățenilor Republicii Moldova aflați pe teritoriul României ar fi un adevărat act civic de manifestare a dorinței ca procesul de integrare europeană să devină unul ireversibil.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲