Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:12

 

Amintiri despre prăbușirea României

adăugat 22 noiembrie 2010, 13:58, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Iuliana Dumitraș

Carol al II-lea, Molotov, URSS, Hitler

Agresiunea sovietică, atât de temută, devenise, după semnarea pactului germano-sovietic, o obsesie reală pentru politica externă a lui Carol al II-lea. El urmărise cu emoție "războiul de iarnă" împotriva Finlandei, care îi părea prologul a ceea ce putea întâmpla în România.

"De maximă urgență", nota el în jurnal în 12 decembrie 1939, „este să ne întărim armata cum putem și cu orice sacrificiu. În martie (1940), forțele noastre trebuie să fie pregătite".

Conștient de pericolul ce plana asupra țării, Carol a acordat o atenție sporită întăririi armatei române. Zece miliarde de lei au fost cheltuite în acest scop și alte peste 30 au fost alocate. Pe 6 noiembrie 1939 a avut loc o conferință militară prezidată de rege, în care s-a decis constituirea a 41 de divizii pentru apărarea frontierelor.

În ianuarie 1940, Carol s-a dus să sărbătorească Boboteaza la Chișinău. El a reafirmat acolo dreptul istoric al României asupra acestei provincii moldovenești: "Nicio palmă de pământ!"

Însă discursul lui Molotov din fața Sovietului Suprem, din 29 martie, a dat semnalul sacrificării Basarabiei. Pentru prima dată, această revendicare era formulată în mod deschis de către șeful diplomației sovietice. Era un avertisment și proba irefutabilă că URSS se pregătea să ocupe provincia.

Carol a analizat realist, în jurnalul său, situația Uniunii Sovietice de la acel moment: "Stalin este un șef incontestabil, urmat în mod sigur de către tineret. Nimeni nu poate fi sigur de politica sa, pe care, datorită inteligenței sale și a lipsei complete de scrupule, poate să o schimbe de la o clipă la alta.

Rusia comunistă a devenit un stat-națiune și marele merit al lui Stalin este că a redat populației sentimentul patriotic, s-a adaptat la vechea politică a lui Petru cel mare și a Ecaterinei". Puțini monarhi distingeau la acel moment atât de bine căile întortocheate ale politicii staliniste.

În 26 iunie, URSS a cerut evacuarea în cinci zile a Basarabiei și a Bucovinei de Nord, precum și a altor câțiva kilometri pătrați de teritoriu românesc, cu orașul Herța. Ultimele regiuni reclamate nu făcuseră niciodată parte din Imperiul țarist, însă reflectau grija lui Stalin, în umbra protocoalelor secrete, de a împinge liniile strategice de pe care Wehrmacht-ul ar fi putut lansa atacul asupra centrelor vitale ale URSS. În aceeași logică au fost anexate, la același moment - vara lui 1940 - și Țările Baltice.

Baronul von Killinger, trimis de Hitler la București cu câteva zile înainte de ultimatumul sovietic, i-a dat de înțeles lui Carol că venise rândul României să sufere consecințele pactului germano-sovietic. Chiar și Führerul închise ochii în privința revendicărilor asupra Bucovinei, care nu făceau parte din clauzele protocolului.

Stalin era omul-forte al momentului în regiune. Nu degeaba unii ofițeri cu funcții înalte considerau pactul cu sovieticii ca pe o trădarea a intereselor Reich-ului de către Hitler.

În 27 iunie, la ora 2 dimineața, Carol a fost trezit de Urdăreanu (mareșalul palatului, n.r.), care l-a informat de ultimatumul lansat de Molotov și pe care ambasadorul român la Moscova tocmai l-a transmis prin telefon. La ora 7,  un al doilea apel telefonic a transmis mai multe detalii. Carol a aflat atunci care erau teritoriile reclamate de către Stalin și că acesta aștepta un răspuns în 24 de ore.

"Această veste m-a trezit ca o lovitură de bâtă și m-a revoltat în cel mai grav mod. E atât de oribil, încât niciun român nu-și poate imagina așa ceva. În ciuda riscurilor, părerea mea este că trebuie să rezistăm la aceste presiuni și să facem ceea ce am afirmat întotdeauna: dacă suntem atacați, ne vom opune. Așteptăm textul telegramei înainte de a lua o decizie".

Or, nota sovietică era chiar mai dură. România trebuia să evacueze teritoriile într-un interval de patru zile, însă orașele Cernăuți, Chișinău și Cetatea Albă urmau să fie ocupate chiar de a doua zi. Lectura acestui document întări voința lui Carol de a rezista, însă Gigurtu nu vedea cum, iar Tătărescu ezita, înclinat mai degrabă către cedare.

"Ceea ce face poziția nostră foarte dificilă este faptul că frontierele noastre cu Ungaria și cu Bulgaria nu sunt sigure și că am fi într- situație critică dacă suntem atacați pe toate cele trei fronturi", gândea Carol.

Pe măsură ce citea și recitea documentul sovietic, furia lui Carol creștea. "Nu pot accepta, ca suveran al acestei țări, să cedez teritorii care sunt în realitate și istoric românești. Raționamentul URSS, care solicită nordul Bucovinei drept despăgubire pentru cei 22 de ani de ocupație românească a Basarabiei, este pur și simplu ridicol".

Prima reacție a regelui a fost aceea de a cere ajutorul conducătorilor Axei. Șocat de ceea ce i se întâmpla, Carol, totuși foarte conștient de prevederile pactului germano-sovietic la momentul semnării acestuia, uita acum că se confrunta cu el. Cum era de așteptat, Ribbentrop l-a sfătuit în numele păstrării păcii în regiune, să accepte ultimatumul.

Conștient de subînțelesurile acestei atitudini, Carol a cerut totuși Berlinului să-i supravegheze pe unguri și pe bulgari. Ambasadorul german la București, Fabricius, a rămas insensibil, la fel ca Ghigi, ambasadorul Italiei. Trebuia cedat - interesele Axei o cereau, Pactul o impunea.

La prânz, tot pe 27 iunie, S-a reunite Consiliul de Coroană. Începea să se devină evident că armata română nu putea rezista militar intrării Armatei roșii. Au fost 11 voturi pentru acceptarea ultimatumului, 10 pentru rezistență, 4 pentru negocieri; un membru nu s-a  pronunțat.

La ora 21, un al doilea Consiliu de Coroană, 19 membri s-au pronunțat pentru acceptarea ultimatumului, 6 au votat împotrivă și o persoană s-a abținut. Numele celor care s-au pronunțat pentru rezistență în fața sovieticilor meritau, potrivit lui Carol, să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnității românești: N. Iorga, V. Iamandi, S. Dragomir, T. Pop, S. Ciobanu, E. Urdăreanu.

Carol a închis acest al doilea consiliu, declarând că acest moment era unul dintre cele mai dureroase din viața sa. A subliniat că el consideră o imensă greșeală cedarea unui sfert din țară fără a opune nici cea mai mică rezistență.

Pus în minoritate, nu avea decât să se încline. A părăsit sala nesalutând pe nimeni, convins că aceste decizii vor avea consecințe teribile pe termen lung pentru țară. Și-a petrecut noaptea plângând, repetându-și că tocmai a trăit o zi de rușine națională.


Autor: franckmelen.wordpress.com
Sursa: voceabasarabiei.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.2240 secunde