Amnistierea în impas juridic
adăugat 16 aprilie 2009, 10:07, la Social
Deşi ieri seara preşedintele Voronin a declarat că dispune amnisitierea tuturor tinerilor reţinuţi în urma protestelor, procedura juridică de amnistiere este în impas. La comisariatele de poliţie nici nu se discută problema eliberării tutror persoanelor arestate.În seara zilei de miercuri, 15 aprilie, Vladimir Voronin a declarat că, în legătură cu apropierea Sfintelor Sărbători de Paşti, dispune amnistierea tuturor tinerilor reţinuţi de poliţie în aceste zile.
Joi dimineaţă pagina electronică oficială în care sunt publicate toate actele prezidenţiale nu arăta nici un decret sau un alt document care ar dispune amnistierea. Ultimele acte publicate datează cu 10 aprilie şi ţin de înmânarea de ordine şi medalii pentru câteva zeci de persoane şi un act de promulgare a Legii privind aprobarea Strategiei naţionale pentru tineret pe anii 2009-2013.
Vitalie Iordache, avocat în cadrul organizaţiei «Juriştii pentru Drepturile Omului» explică că un act de amnistiere trebuie votat şi legiferat prin Hotărâre de Parlament. La moment R.Moldova nu are un Parlament în funcţiune şi punerea în vigoare a acestei decizii prezidenţiale până la Paşti practic nu e posibilă.
Unii experţi consideră că în acest fel Vladimir Voronin vrea să motiveze cererea către Curtea Constituţională de a valida rezultatele alegerilor şi a procedurii de renumărare a voturilor, care vor fi anunţate oficial vineri, 17 aprilie.
Victor Pânţâru, avocat, se află acum la Comisariatul General de Poliţie şi acolo încă nimeni nu a dispus eliberarea persoanelor reţinute. El consideră că această amnistiere este un truc "de a se spăla pe mâini" de problema copiilor şi tinerilor reţinuţi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲