Andrei Stratan explică de ce are nevoie Republica Moldova de consulate la Iaşi şi Constanţa
adăugat 12 iulie 2008, 09:21, la Social
Ministrul de externe Andrei Stratan a declarat vineri că Republica Moldova va avea nevoie de consulate la Iaşi şi Constanţa pentru că după semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră va creşte numărul cetăţenilor care vor avea nevoie de servicii consulare. Ministrul moldovean de externe a confirmat vineri că a discutat cu omologul său român Lazăr Comănescu, în cadrul recentei vizite a acestuia la Chişinău, despre deschiderea prin reciprocitate a consulatelor la Iaşi şi Constanţa, respectiv Cahul şi Bălţi.La o conferinţă de presă susţinută cu ocazia vizitei la Chişinău a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, Stratan a fost întrebat de ce este necesară deschiderea de consulate ale Republicii Moldova în România şi de ce s-a decis abia acum să fie deschise consulate româneşti la Bălţi şi Cahul, chiar dacă preşedintele Vladimir Voronin declara în urmă cu un an că nu este nevoie de aceste consulate.
"După semnarea Tratatului privind frontiera de stat dintre Republica Moldova şi România şi semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră, evident că va spori numărul cetăţenilor Republicii Moldova care vor dori să beneficieze de prevederile acestui acord de mic trafic. Cetăţenii care locuiesc în zona frontalieră de 50 de kilometri vor avea posibilitatea să beneficieze de serviciile consulare care vor fi prestate de reprezentanţele respective ale României în Republica Moldova", a răspuns Andrei Stratan.
Deschiderea unor consulate ale Republicii Moldova pe teritoriul României este o temă apărută săptămâna aceasta, la nivelul informaţiilor oficiale, în dialogul dintre Bucureşti şi Chişinău. Dacă în privinţa consulatului de la Iaşi declaraţiile surselor române şi moldovene coincid, consulatul de la Constanţa apare numai în discursul părţii moldovene, informeaza NewsIn.
România şi Republica Moldova au convenit să continue dialogul despre deschiderea consulatelor române la Cahul şi Bălţi, dar şi despre deschiderea unui consulat moldovean la Iaşi, iar Chişinăul a adresat părţii române o notă verbală în acest sens, a confirmat joi Ministerul român al Afacerilor Externe, la solicitarea NewsIn.
Republica Moldova şi-a exprimat dorinţa de a deschide un consulat la Iaşi în timpul vizitei de luni a ministrului de externe Lazăr Comănescu la Chişinău, când s-a anunţat reluarea discuţiilor legate de deschiderea unor consulate române la Cahul şi Bălţi. "Partea moldoveană a reacţionat pozitiv (la propunerea de a relua discuţiile despre cele două consulate - n.r.), exprimând în acelaşi timp dorinţa de a deschide o reprezentanţă consulară la Iaşi", a explicat purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu.
Perspectiva deschiderii acestor consulate este încă în stadiul de negociere. "Cele două părţi au convenit să continue dialogul referitor la aceste aspecte", a afirmat Cosmin Boiangiu.
Miercuri, la numai două zile de la vizita lui Lazăr Comănescu la Chişinău, MAE moldovean anunţa printr-un comunicat de presă că Republica Moldova ar putea avea consulate la Iaşi şi Constanţa, în timp ce România şi-ar putea deschide consulate la Cahul şi ulterior, după semnarea Tratatului de frontieră, pe baza principiului reciprocităţii, la Bălţi.
Posibilitatea deschiderii unor consulate pe principiul reciprocităţii nu a mai fost menţionată până acum în discuţiile moldo-române, cel puţin din informaţiile comunicate presei la nivel oficial. Mai mult, în niciunul dintre momentele vizitei lui Lazăr Comănescu la Chişinău nu s-a menţionat ceva despre deschiderea unor consulate ale Republicii Moldova în România.
Comunicatul difuzat miercuri de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău se intitula "La Iaşi şi Cahul vor fi deschise consulate ale Republicii Moldova şi României", iar folosirea timpului viitor sugera un anumit grad de certitudine.
Din parcurgerea textului reiese că propunerile referitoare la consulate au fost formulate în timpul convorbirilor pe care ministrul Lazăr Comănescu le-a avut cu preşedintele Vladimir Voronin: "În cadrul recentei vizite în Republica Moldova a domnului Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor
Externe al României, au fost examinate mai multe chestiuni de actualitate ale relaţiilor bilaterale, inclusiv privind intensificarea cooperării în domeniul consular. În acest context şi având drept scop facilitarea mecanismului de prestare a serviciilor consulare cetăţenilor ambelor state, în cadrul întrevederii dlui Vladimir Voronin cu demnitarul roman s-a propus deschiderea, într-un viitor apropiat, a unui Consulat al Republicii Moldova la Iaşi şi a unui Consulat al României la Cahul", preciza comunicatul Ministerului moldovean de Externe.
În ceea ce priveşte consulatul de la Bălţi, care ar putea fi deschis în contrapartidă cu un consulat moldovean la Constanţa, orizontul de timp pare să fie altul şi perspectiva pare să fie amânată după semnarea "Tratatului între Republica Moldova şi Româna privind frontiera de stat", potrivit comunicatului Externelor de la Chişinău, care spunea: "Pornind de la necesitatea extinderii cadrului juridic al raporturilor bilaterale, a fost exprimată disponibilitatea reciprocă a părţilor de a urgenta definitivarea procesului de negocieri şi pregătirea pentru semnare a Tratatului între Republica şi România privind frontiera de stat, ceea ce va deschide perspective reale pentru semnarea ulterioară a Convenţiei cu privire la micul trafic la frontieră. În acest context se va examina posibilitatea deschiderii, în baza principiului de reciprocitate, a Consulatelor la Constanţa şi, respectiv, la Bălţi".
În finalul comunicatul de miercuri al Externelor de la Chişinău se spune că "MAEIE a expediat în adresa MAE al României Nota Verbală referitor la aceste subiecte", dar textul nu este foarte precis în ceea ce priveşte "subiectele" care sunt abordate de Nota Verbală.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, "nota verbală" trimisă de partea moldoveană se referă numai la deschiderea consulatului moldovean la Iaşi. "Autorităţile din Republica Moldova şi-au reconfirmat interesul privind o reprezentanţă consulară la Iaşi şi printr-o notă verbală adresată MAE", a declarat joi Cosmin Boiangiu.
Pe de altă parte, în răspunsul MAE la solicitarea NewsIn, este evitat răspunsul la întrebarea dacă deschiderea celorlalte două consulate (Bălţi şi Constanţa) este condiţionată de partea moldoveană de semnarea tratatului bilateral privind frontiera de stat.
Mai mult, declaraţia de vineri a ministrului de externe Andrei Stratan sugerează că şi deschiderea consulatului de la Cahul ar urma să aibă loc după semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră, document a cărui semnare partea moldoveană o condiţionează de semnarea tratatului privind frontiera.
Şeful diplomaţiei moldovene, vicepremierul Andrei Stratan, a fost cel care a făcut luni anunţul privind reluarea discuţiilor despre consulate. Stratan a fost făcut această declaraţie chiar în timp ce vizita, împreună cu omologul său Lazăr Comănescu, noul sediu al Consulatului României de la Chişinău. Discuţia despre deschiderea a două consulate româneşti la Cahul şi Bălţi va fi reluată, le-a spus Stratan jurnaliştilor care îl însoţeau. Şeful diplomaţiei moldovene a precizat că subiectul deschiderii consulatelor de la Cahul şi Bălţi "nu se condiţionează, ci se discută", dar nu a specificat condiţiile la care se referea. "Ne vom gândi pentru a găsi un viitor comun şi pentru a
stabili care să fie procedura de activitate pe mai departe", a adăugat Stratan.
Ulterior, aflat la sediul Ambasadei României, ministrul Lazăr Comănescu a făcut un bilanţ al vizitei sale şi a confirmat că s-a readus în discuţie deschiderea a două consulate, la Bălţi şi Cahul, "pentru că acest lucru ar veni în interesul cetăţeanului Republicii Moldova". Oficialul român a evaluat că reacţia părţii moldovene privind acest subiect "a fost generatoare de optimism", dar nu a menţionat atunci nimic de posibilitatea deschiderii unor consulate ale Republicii Moldova la Iaşi sau Constanţa.
Declaraţia de vineri a ministrului Stratan vorbeşte, pe de altă parte, de o distanţă de 50 de kilometri de la graniţă pe care s-ar aplica viitoarea Convenţie privind micul trafic de frontieră, numai că normele Uniunii Europene impun ca această distanţă să fie de 30 de kilometric şi numai în situaţii excepţionale să fie de 50 de kilometri. Slovacia, Polonia şi Ungaria au fost obligate recent de Uniunea Europeană să-şi modifice textul unui acord similar pe care îl încheiaseră cu Ucraina tocmai pentru că fusese prevăzută iniţial o distanţă de 50 de kilometri în loc de 30 de kilometri. MAE al României a declarat întotdeauna că propunerile făcute Chişinăului în privinţa micului trafic de frontieră respectă "normele europene".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲