Aproximativ 4.000 de spectatori l-au aplaudat şi ovaţionat minute în şir pe Tudor Gheorghe în spectacolul “Vremea nemâniei”, un spectacol-omagiu dedicat marelui poet basarabean Grigore Vieru
adăugat 27 octombrie 2011, 08:04, 11:04 la Cultură • Articol publicat de Cornel Postolachi
Aproximativ 4.000 de spectatori l-au aplaudat şi ovaţionat minute în şir pe Tudor Gheorghe miercuri seara în spectacolul “Vremea nemâniei”, un spectacol-omagiu dedicat marelui poet basarabean Grigore Vieru.
Maestrul Tudor Gheorghe a urcat pe scenă alături de Orchestra Arkadia din Chişinău – alcătuită “jumătate din interpreţi din Republica Moldova şi jumătate din Ţara Românească”, după cum spunea chiar artistul, sub bagheta dirijorală a lui Marius Hristescu. Pentru prima dată, artistul a fost acompaniat pe scenă de trei voci feminine, “trei fete din Chişinău”.
“De ce Vremea nemâniei? (…) Am considerat că este necesar acest spectacol, de aceea i-am dat titlul ‘Vremea nemâniei’, să nu mai existe acest sentiment în societatea românească de astăzi, să fim buni”, a spus Tudor Gheorghe.
Dezamăgit de faptul că tinerii nu mai ştiu să aprecieze adevăratul act artistic, Tudor Gheorghe a spus că, “prinşi în lumea virtuală a computerelor, această lume a informaţiei care seacă sufletul”, aceştia au ajuns să nu mai “deguste cu acelaşi entuziasm” poezia. “Ei cred că versurile alea din hip-hop sunt poezie. Nu, nu, este altceva”, a spus Tudor Gheorghe.
Într-un spectacol în care Tudor Gheorghe a recitat versuri din poeziile lui Grigore Vieru şi a cântat pe versuri scrise de asemenea de marele poet basarabean, menestrelul nu a uitat să aducă puţină atingere şi politicii care, spunea artistul, “ne-a învrăjbit unii pe alţii”. El a spus că are mulţi prieteni atât unguri şi cât şi ţigani.
“De ce Vremea nemâniei? Pentru că în această perioadă în care din nimicuri ne urâm unii pe alţii, fără lucruri fundamentale, fără perspective, ne-am învrăjbit unii pe alţii. Ne-au învrăjbit unii pe alţii, mai corect ar fi aşa. Am prieteni din clasa a IX-a, pe care am făcut-o la Arad, la “Moise Nicoară”, prieteni unguri cu care sunt prieten şi acum de atâta amar de vreme. Am prieteni ţigani, de la ăştia am învăţat meserie multă, în sensul artă”, a afirmat Tudor Gheorghe.
El nu a uitat să aducă în discuţie şi unele emisiuni de divertisment. “Mă uit la unele emisiuni de divertisment şi văd că tinerii nu mai cântă în limba română, cântă numai în engleză. Dar nici engleza nu prea este engleză fiindcă ei nu ştiu bine nici limba română”, a spus artistul.
Din spectacol nu au lipsit versuri dedicate mamelor, un tango sau “un colind atipic” al lui Grigore Vieru, ori cântece pentru copii, precum “Cum se spală ariciorii”, toate primite cu mult entuziasm de public.
Seara s-a încheiat într-o notă veselă cu melodia “Cad pe ape”.
“Haideţi să încheiem seara cu un şlagăr care să vă rămână pe buze în drum spre casă”, a mai spus Tudor Gheorghe.
La final publicul l-a răsplătit pe menestrel cu aplauze şi ovaţii timp de mai multe minute.
Seria de concerte inspirate din poezia lui Grigore Vieru a început pe 4 octombrie, în satul natal al poetului, la Pereriţa. AGERPRES
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲