Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

12 ianuarie 2025, ora locală: 06:13

 

Arsenie Platon: „Cu fraţii mei români la luptă să pornesc!“

adăugat 23 martie 2011, 16:21, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Arsenie Platon, Dosarele comunismului, KGB, Basarabia

Pentru versurile sale, calificate de KGB drept „naţionaliste", basarabeanul Arsenie Platon a fost condamnat în 1961 la doi ani şi jumătate de lagăr de corecţie prin muncă.

 

Arsenie Platon s-a născut în 1932, în satul Bulboci, judeţul Soroca. În decembrie 1956, este arestat şi condamnat la doi ani de lagăr de corecţie prin muncă, conform articolului 70, partea a II-a, a Codului Penal al RSS Ucrainene, pentru „huliganism". A fost a achitat însă în 1957, stabilindu-se falsitatea depoziţiilor martorilor oculari.

 

Din cauza stării de sănătate precare, agravate de condiţiile de detenţie, Arsenie Platon devine pensionar şi invalid de gradul II, la doar 26 de ani. La 20 octombrie 1961 este arestat din nou, ca urmare a unei informaţii parvenite la KGB, în care se spunea că Arsenie Platon scrie poezii cu caracter naţionalist şi antisovietic.

 


„Turnat" de cetăţeni de origine slavă


Arsenie Platon locuia la Bălţi. A făcut patru clase româneşti în timpul războiului. Între 1959 şi 1961 absolveşte şcoala serală din Bălţi (clasele 9-11), obţinând o caracteristică pozitivă („cinstit, sârguincios").

 

Cum se face că devine „duşman al puterii sovietice"? După 1944, când Basarabia este ocupată de Armata Roşie, tatăl său este etichetat drept „culac" şi este executat de „eliberatori". Arsenie urmează cursurile şcolii profesional-tehnice, la specialitatea dulgher.

 

Din dosarul său personal descoperit recent în depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate (în arhiva fostului KGB de la Chişinău), reiese că identificarea sa de către poliţia politică sovietică a avut loc ca urmare a unui denunţ semnat de cetăţeni de etnie rusă şi ucraineană, care au fost deranjaţi de ideile „naţionaliste" şi „antisovietice" exprimate de „inculpat".

 

Acest lucru s-a întâmplat în lunile iunie-iulie 1961, când Arsenie Platon era internat la Spitalul nr. 2 din oraşul Bălţi.

 

În cadrul anchetei efectuate de KGB, apoi la şedinţa de judecată, împotriva lui Platon au depus mărturii 11 persoane, printre care şi câţiva români moldoveni: Aurel S., Simion V. şi alţii.

 

Arsenie Platon îşi exprimase indignarea şi protestul faţă de comportamentul „fraţilor mai mari", având percepţia că ruşii deţin posturile cele mai importante în administraţie, iar moldovenii sunt discriminaţi. Documente de arhivă confirmă de altfel că mulţi basarabeni aveau o astfel de atitudine faţă de ruşii veniţi în Basarabia după 1944.

 

Discriminarea era mai acut simţită şi prezentă în localităţile urbane, inclusiv în oraşul Bălţi, unde locuia Arsenie Platon.

 


Sentinţa şi capetele de acuzare


Conform sentinţei de condamnare, din 19 decembrie 1961, Arsenie Platon a exprimat atitudini naţionaliste în perioada anilor 1957-1961 şi a făcut agitaţie antisovietică.

 

A compus şi răspândit poezii în care „clevetea" realităţile sovietice şi Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), formula etichetări jignitoare la adresa conducătorului statului sovietic (Nikita Hruşciov), precum şi „calomnii naţionaliste şi antisovietice" împotriva comuniştilor şi a cetăţenilor de etnie rusă care locuiau în RSS Moldovenească (aşa-numiţii „venetici", cum li se spunea în epocă).

 

Totodată, a lansat lozinci prin care îndemna basarabenii să se ridice la lupta pentru răsturnarea puterii sovietice.

 


„Probele" din dosar


Dar cel mai grav, din perspectiva regimului comunist sovietic, era faptul că Arsenie Platon avea o părere bună despre administrarea românească în Basarabia interbelică.

 

Toate aceste „infracţiuni" cădeau sub incidenţa articolului 67, partea I, a Codului Penal al RSS Moldoveneşti, adoptat în 1961. Astfel, Arsenie Platon a fost condamnat la doi ani şi şase luni de lagăr de corecţie prin muncă, cu regim sever.

 

Publicăm alăturat câteva poezii scrise de Arsenie Platon, considerate de regimul sovietic comunist de ocupaţie drept dovadă a faptului că inculpatul era foarte periculos.

 

Contează nu atât valoarea artistică a versurilor, cât conţinutul lor. Poeziile au fost scrise în română şi traduse de KGB în limba rusă, ca să fie înţelese şi de şefii mai mari, cărora li se raporta cât de vigilenţi sunt în lupta pentru apărarea orânduirii comuniste de „duşmanii" interni.

 

În poezia „Radio" e vorba despre decalajul dintre ceea ce se spunea la radioul sovietic şi realitatea de zi cu zi. Se vorbea despre bogăţia din URSS, dar populaţia simţea lipsa produselor alimentare. Situaţia privind asigurarea cu încălţăminte era mai bună, dar marfa era de o calitate mult mai proastă decât ceea ce se găsea în vânzare în România interbelică, „burgheză".

 

Poezia „Un dor" a fost una dintre cele mai „grave" din perspectiva ocupanţilor, pentru că făcea apel la rebeliune împotriva regimului sovietic în numele solidarităţii dintre toţi românii.

 


Represiuni şi după moartea lui Stalin


Regimul sovietic comunist a continuat politica de represiune împotriva românilor basarabeni şi după moartea lui Stalin şi condamnarea „cultului personalităţii", în februarie 1956. Moldovenii erau pasibili de pedeapsă, potrivit „veneticilor", pentru că ar fi „naţionalişti".

 

Prin comparaţie, faptul că majoritatea ruşilor şi ucrainenilor veniţi în RSSM nu învăţau limba română şi le cereau localnicilor să vorbească în rusă la ei acasă nu era considerat drept o manifestare de şovinism velikorus şi naţionalism al „fratelui mai mare". Acest lucru confirmă faptul că URSS era o reeditare a imperiul ţarist rus, o nouă „închisoare a popoarelor".

 


Radio
Şi eu am astăzi radio în casă
Dar ce folos că-mi ţipă la urechi
Şi-mi spune el de moloko şi measo

Când eu mănânc cartoafe şi curechi.


Îmi spune el de bună-încălţăminte
Ce v'a de creşte-n zeci de mii perechi
Când eu în toată ziua zeci de ţinte
Nepriceput... bat la bocancii vechi.

 

Un Dor
Un singur dor mai am în viaţă
Cu care sufletul şi inima-mi hrănesc
Şi-aştept ca-ntr-o sfântă dimineaţă

Cu fraţii mei români la luptă să pornesc.


Să mă răzbun, căci nu mai am răbdare
Să-mi văd Moldova sfâşiată de mistreţi
Ce-mi râmă astăzi tot ce-a fost în floare
Tot pentru burduhanul lor sădind livezi.


Autor: Igor Cașu
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1546 secunde