Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi lansează campania "Adoptă un boboc" pentru tinerii din Moldova înmatriculaţi la studii în România
adăugat 14 septembrie 2010, 11:05, la Social
Iaşi, Bucureşti şi Cluj sunt oraşele României care vor primi în acest an cei mai mulţi tineri studioşi din Republica Moldova, au declarat astăzi, 14 septembrie 2010, membrii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi, în cadrul unei conferinţe de presă. Pe lângă prezentarea totalurilor campaniei "Student în România", demarată la 9 iunie curent în Republica Moldova, membrii ATB au lansat oficial campania "Adoptă un boboc" şi un concurs pentru vizitatorii site-ului www.tineribasarabeni.com.
În cadrul campaniei "Student în România", derulată pe parcursul perioadei iulie-august 2010, Asociaţia a oferit sprijin tinerilor din Republica Moldova care doresc să-şi continue studiile în România. În sprijinul campaniei, membrii voluntari ai ATB Iaşi s-au aflat pe durata admiterii în faţa consulatelor României din Moldova, pentru a oferi tinerilor ajutor şi răspuns la întrebări. "Deşi au fost deschise consulate şi la Bălţi, şi la Cahul, organizarea admiterii a lăsat de dorit", a ţinut să aprecieze preşedintele ATB Iaşi Olga Bondari. Aceasta susţine că perioadele de admitere în cele trei consulate ale României au fost anunţate prea târziu. "În noaptea de dinaintea primei zile de admitere tinerii s-au adunat în faţa consulatului din Chişinău. Am venit să le spunem celor din capitală că vor putea depune dosarele abia peste 3 zile. Celor veniţi din sudul ţării le-am sugerat să se reîntoarcă acasă, pentru că dosarele se depuneau în acele zile la Consulatul din Cahul", a explicat preşedintele ATB Iaşi.
La fel ca în anii precedenţi, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi a lansat campania "Adoptă un boboc". Aceasta are ca scop susţinerea tinerilor admişi la liceele şi universităţile din România din momentul în care părăsesc Republica Moldova. Reprezentanţii ATB susţin că cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii moldoveni, o dată ajunşi peste Prut, sunt cazarea, obţinerea permisului de şedere, dar şi impactul emoţional al unui mediu străin. "Deşi suntem cu toţii români, există anumite diferenţe de mediu. În acest context, intervenim noi, membrii ATB, şi reuşim în cel mai scurt timp să-i facem pe tinerii basarabeni să treacă peste aceste probleme", a ţinut să menţioneze coordonatorul Departamentului Media al ATB, Dan Caranfil.
De asemenea, pentru stimularea implicării tinerilor în viaţa civică, Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi lansează un concurs pentru vizitatorii site-ului www.tineribasarabeni.com, al cărui Regulament îl puteţi găsi pe pagina oficială a Asociaţiei.
ATB este o asociaţie neguvernamentală înfiinţată în 2004, care îşi propune să apere şi să reprezinte drepturile şi interesele tinerilor din Republica Moldova plecaţi la studii în România, precum şi să promoveze valorile culturale şi civice în rândul tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit ATB, la moment, în Iaşi îşi fac studiile circa 1500 de elevi şi studenţi din Moldova. "Există o tendinţă ca tinerii să preferă tot mai mult Iaşi, Suceava şi Botoşani", susţine Dan Caranfil. El consideră că aceasta ar avea legătură cu schimbarea politică din Republica Moldova şi respectiv, dorinţa tinerilor de a fi mai aproape de acasă şi de a se întoarce mai des în ţară.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲