Au început lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni. Vezi declaraţiile de la deschidere si Galeria FOTO
adăugat 30 septembrie 2011, 09:52, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Azi dimineaţă în Parlamentul României a avut loc deschiderea oficială a Forumului Românilor de Pretutindeni găzduită de Camera Deputaţilor. La deschidere au luat cuvântul, Primul Ministru României, domnul Emil Boc, Preşedintele Camerii Deputaţilor, doamna Roberta Anastase, Ministrul de Externe, domnul Teodor Baconschi, Preşedintele Academiei Române, domnul Ionel Haiduc.
Basarabeni.Ro aminteşte că Forumului Românilor de Pretutindeni este organizat de Guvernul României prin Depratamentul Pentru Românii de Pretutindeni la iniţiativa domnului Ministru Secretar de Stat, Eugen Tomac. La lucrările Forumului participă 200 de reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor românilor din afara graniţelor României.
Primul Ministru al României Emil Boc a urat participanţilor la eveniment ,,bun venit acasă” şi a declarat făcând referire la românii autohtoni din vecinătate şi Balcani că “Etnicii români din afara graniţelor nu se bucură de drepturile de care se bucură minorităţile din România. Românii din afară au dreptul să fie recunoscuţi ca români, indiferent că se numesc români sau că poartă denumiri istorice româneşti ca moldoveni, aromâni, istroromâni sau vlahi”.
O altă veste bună pe care Primul Ministru a anunţat-o a fost aceea că guvernul a aprobat cererea Societăţii române de radio de infiintare a postului de radio “Radio Chişinău” care va funcţiona dincolo de Prut.
De asemenea Prim-ministrul a enunţat cinci obiective majore ale autorităţilor române în raporturile cu românii de pretutindeni:
1. întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării, păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a românilor de pretutindeni;
2. facilitarea dobândirii/redobândirii cetăţeniei române şi flexibilizarea regimului de viză;
3. garantarea respectării dreptului la muncă în ţările de reşedinţă;
4. crearea unui cadru instituţional funcţional pentru stimularea dialogului între românii de pretutindeni şi instituţiile statului român şi cele ale statelor de cetăţenie/rezidenţă;
5. asigurarea respectării exercitării dreptului de vot.
La rândul său Ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat făcând referire la aceeaşi români din jurul frontierelor şi Balcani că “Românii din preajma României sunt cei mai chinuiţi în relaţia cu autorităţile statelor în care locuiesc”. Baconschi a precizat că MAE va fi extrem de atent la modul cum se realizează recensămintele în aceste state.
Tot în cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a atras atenţia asupra importanţei strategiei elaborate de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni – Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni – un document-cadru menit să stabilească direcţii de acţiune, măsuri şi mijloace destinate păstrării, afirmării şi promovării identităţii românilor din afara ţării.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a amintit că în Parlamentul României au fost infiinţate Comisia comunităţilor de români din afara graniţelor ţării - Camera Deputaţilor şi Comisia pentru românii de pretutindeni - Senat, conduse de deputatul Wiliam Brânză şi respectiv senatorul Viorel Badea.
Mai jos Basarabeni.Ro vă pune la dispoziţie o galerie foto realizată de colega noastră Iulia Modiga de la publicaţia Info Prut.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲