Au trecut 23 de ani de la catastrofa de la Cernobal
adăugat 26 aprilie 2009, 19:58, la Social
Cu 23 de ani in urma, s-a petrecut cel mai grav accident din istoria folosirii energiei atomice in scopuri civile. Pe 26 aprilie 1986, la ora locala 01.23 de minute (0.23 ora Romaniei), adanc in interiorul blocului comunist, reactorul numarul patru al centralei de la Cernobal, situata in Ucraina, a explodat. Reactorul a fost supus in acea noapte unui experiment. Personalul din exploatare a coborat puterea reactorului pana la 10 la suta desi, in regim normal acesta functiona la o capacitate de 90 la suta, informeaza Realitatea TV.Dupa explozie norul radioactiv a ajuns la un kilometru altitudine.
Combustibilul nuclear a ars timp de 10 zile, eliberand o cantitate de radioelemente echivalente cu intensitatea a cel putin 200 de bombe de tipul celei de la Hirosima. Elementele usoare (iod sau cesiu) au format un nor care a poluat intreaga Ucraina, Belarusul si Rusia, a ajuns deasupra tarilor scandinave, s-a extins spre vest si spre sud, contaminand prin intermediul ploilor Europa Centrala, Italia, Franta, Marea Britanie Irlanda, dar si regiunea Balcanilor.
In spiritul secretomaniei care stapanea in acel moment Uniunea Sovietica, autoritatile de la Moscova au incercat sa ascunda faptul ca un accident nuclear s-a petrecut pe teritoriul unei republici sovietice.
Prima tara care a alertat comunitatea internationala a fost Suedia, care pe 28 aprilie 1986, la doua zile dupa explozie, a anuntat o crestere puternica a nivelului de radiatii pe teritoriul sau, potrivit surselor consultate de ZIUA.
Numarul victimelor exploziei de la reactorul numarul patru al centralei atomice de la Cernobal nu este inca cunoscut cu exactitate. Bilantul variaza, in functie de sursa, de la cateva mii de persoane la 100.000.
ONU estimeaza ca pana la 9000 de persoane vor muri, in timp, ca urmare a cazurilor de cancer provocate de accidentul de la Cernobal, insa un raport al organizatiei Greenpeace vorbeste despre aproximativ 93.000 de victime. Alte boli, sustine organizatia, ar putea ridica bilantul la 200.000. Ucraina a acceptat sa inchida reactorul numarul 3 al centralei de la Cernobal (ultimul ramas functional) la 15 decembrie 2000.
Ucraina le-a adus un omagiu victimelor catastrofei
Ucraina le-a adus un omagiu in noaptea de sambata spre duminica victimelor catastrofei, relateaza AFP, preluata de NewsIn.
"Astazi (duminica - n.red) ii comemoram cu profunda tristete pe acesti eroi care au luptat ipotriva elementului nuclear si care s-au sacrificat pentru noi si pentru copiii nostri", a declarat presedintele Viktor Iuscenko intr-o declaratie data publicitatii de biroul sau de presa.
O suta de ucraineni, printre care si seful statului si alti inalti oficiali au depus in cursul noptii coroane de flori in fata unui monument ridicat la Kiev in memoria victimelor de la Cernobal si au aprins lumanari in timpul unei slujbe religioase consacrate acestei tragedii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲