Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:39

 

AUDIO Elev roman de 16 ani premiat de Intel pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale

adăugat 25 mai 2010, 10:14, la Istorie / Ştiinţă

Ionut Alexandru Budisteanu, Intel, Association for Computer Science, informatician,

 

Ionut Alexandru Budisteanu s-a intors din California, de la Intel International Science and Engineering Fair, cu doua premii: Association for Computer Science (ACM), i-a acordat premiul I pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale, si a obtinut locul 4 prin proiectul „Neuros Lab - program pentru dezvoltarea inteligentei artificiale. "Am 16 ani, sunt nascut pe 1 decembrie 1993 si studiez la Colegiul National Mircea cel Batran, din Ramnicu Valcea, spune Ionut Budisteanu, castigatorul premiului I uneia dintre cele mai importante asociatii de informatica din lume, intr-un interviu CampusNews.



"Intel-ul mi-a dat locul 4, Grand Award-ul de la concursul principal Intel IESF. Mai exista optiunea sa fie niste premii inafara concursului, premii acordate de anumite firme sau asociatii. Eu am primit premiul 1 de la Association for Computing Machinery, cea mai cunoscuta asociatie de calculatoare din lume.

Premiul pentru care am primit premiul este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence.

Prin proiectul meu se pot crea, simula si invata retele neuronale artificiale multi perceptron. Ca sa arat ce se poate face in aplicatia mea am creat 4 exemple, dar se poate extinde pentru foarte multe alte exemple.

Primul exemplu este optical character recognition pentru recunoasterea scrisului de mana. Am creat o retea neuronala pe care am invatat-o cu cifrele de la 0 pana la 9. Reteaua neuronala poate recunoaste si altfel. Am invatat-o corect si ea poate sa o identifice cu un 0 mai aproape de corect, cu anumite zgomote. De exemplu: scrisul de mana. 0 e rotit, e rasucit, e micsorat si reteaua neuronala e capabila sa-l recunoasca daca-l scrieti de mana si fiecare 0 difera."

CampusNews: Ce aplicatie are in practica, in ce domeniu?

Ionut Alexandru Budisteanu: Acest exemplu se poate aplica in felul urmator: aveti ceva scris de mana si doriti sa il transcrieti direct pe calculator. Scanati fisa respectiva cu un scaner si cu un simplu click reteaua neuronala e capabila sa recunoasca ce ati introdus. Se poate invata o retea pentru caracterele romanesti, pentru caracterele chinezesti, etc.

Al doilea exemplu: am facut face recognition. Am o baza de date cu cateva persoane si l-am invatat doua poze de la fiecare, l-am invatat cu ochelari, iar reteaua neuronala l-a recunoscut fara ochelari. Sau cu palarie, sau cu ochii inchisi.

Aplicabilitate: sunt la o companie si sunt directorul unei companii, nu sunt programator si nu stiu sa scriu o aplicatie care foloseste inteligenta artificiala, dar vreau ca aplicatia sa-mi recunoasca cine-mi vine la serviciu. Dau cateva click-uri, antrenez o retea neuronala cu fetele angajatilor mei, si reteaua neuronala imi identifica cine a venit la serviciu, ce persoane.

Exemplul 3: Speed recognition. Am antrenat o retea neuronala cu 3 cuvinte, se poate antrena cu 100 de cuvinte. Se poate invata cu 100 de fete, cu 100 de caractere. L-am invatat acele 3 cuvinte si cand vorbesc eu mi le recunoaste, cand vorbeste altcineva mi le recunoaste. Exemplu: sunt la un bancomat, nu vreau sa butonez sau nu pot. Pentru persoanele cu deficienta de vedere care nu vad butoanele, sau pentru cei care poarta ochelari. In loc sa apese pe buton, vorbesc bancomatului si el il recunoaste.

Exemplul 4: Sa arat teorema lui Kolmogorov care spune ca o functie polinomiala poate sa aproximeze o functie continua elementara. Am o functie pe care iau anumite esantioane, o aproximez cu o alta functie polinomiala si pot face predictia.

Aplicabilitate: predictia de la burse, predictia meteo, orice valori corelate. Toate valorile sunt corelate ca in functia introdusa de mine, nu niste valori aleatoare, trebuie sa fie corelate intr-o anumita forma, cresc dupa o anumita regula, scad dupa o anumita regula, ca la bursa, dupa anumiti factori.

CampusNews: Cum poate fi aplicata la bursa?

Ionut Alexandru Budisteanu: Am ultimele trei valori de la bursa, ce s-a intamplat, cum a crescut in fiecare zi. Euro a fost 32 de RONI, ieri a fost 31, alaltarieri, 29, si invat reteaua neuronala cu cateva click-uri in aplicatia mea, in softul meu si apoi reteau reuseste cu o foarte mica eroare sa-mi spuna ce se intampla maine. Si eroarea crescand, poate sa-mi spuna ce se intampla peste doua zile.

CampusNews: Cum te-ai inscris la acest concurs Intel?

Ionut Alexandru Budisteanu: Am fost la faza nationala la Salonul National de Inventica pentru Tineret, Gaudeamus, am aflat de la un prieten. Mi-am inscris o alta aplicatie, nu aceasta, de fapt am inscris mai multe aplicatii, vreo 4. Si am fost calificati cu inca 2 baieti sa mergem la faza internationala.

Studiez inca din august, salonul a fost in octombrie-noiembrie. Si tot vroiam sa lucrez la o aplicatie ce foloseste inteligenta artificiala. Exista o gama larga in care se poate folosi: fingerprint recognition, retina recognition, human tracking recognition, human computing interface, detectarea anumitor boli din radiografii, orice se poate face in aplicatia asta.

CampusNews: Au existat producatori in California interesati sa promoveze aplicatia ta?

Ionut Alexandru Budisteanu: Cei de la ACM, Association for Computing Machinery, au fost foarte impresionati de aplicatie si mi-au propus sa ma duc pe 26 iunie la o intalnire si sa vorbesc cu presedintele de la ACM si sa vedem ce parere au.

Profesoarea mea de informatica este Mlisan Mirela. Sunt pasionat de programare din clasa a V-a si din august trecut sunt pasionat de inteligenta artificiala. Este un domeniu foarte vast si la facultate in anul 3, se face doar o introducere in inteligenta artificiala.

CampusNews: Ce facultate ai de gand sa urmezi?

Ionut Alexandru Budisteanu: Depinde. Mai sunt inca 3 ani jumatate.


Autor: Magda Barascu
Sursa: www.campusnews.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1048 secunde