AUDIO Elev roman de 16 ani premiat de Intel pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale
adăugat 25 mai 2010, 10:14, la Istorie / Ştiinţă
Ionut Alexandru Budisteanu s-a intors din California, de la Intel International Science and Engineering Fair, cu doua premii: Association for Computer Science (ACM), i-a acordat premiul I pentru o aplicatie in domeniul inteligentei artificiale, si a obtinut locul 4 prin proiectul „Neuros Lab - program pentru dezvoltarea inteligentei artificiale. "Am 16 ani, sunt nascut pe 1 decembrie 1993 si studiez la Colegiul National Mircea cel Batran, din Ramnicu Valcea, spune Ionut Budisteanu, castigatorul premiului I uneia dintre cele mai importante asociatii de informatica din lume, intr-un interviu CampusNews.
"Intel-ul mi-a dat locul 4, Grand Award-ul de la concursul principal Intel IESF. Mai exista optiunea sa fie niste premii inafara concursului, premii acordate de anumite firme sau asociatii. Eu am primit premiul 1 de la Association for Computing Machinery, cea mai cunoscuta asociatie de calculatoare din lume.
Premiul pentru care am primit premiul este NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence.
Prin proiectul meu se pot crea, simula si invata retele neuronale artificiale multi perceptron. Ca sa arat ce se poate face in aplicatia mea am creat 4 exemple, dar se poate extinde pentru foarte multe alte exemple.
Primul exemplu este optical character recognition pentru recunoasterea scrisului de mana. Am creat o retea neuronala pe care am invatat-o cu cifrele de la 0 pana la 9. Reteaua neuronala poate recunoaste si altfel. Am invatat-o corect si ea poate sa o identifice cu un 0 mai aproape de corect, cu anumite zgomote. De exemplu: scrisul de mana. 0 e rotit, e rasucit, e micsorat si reteaua neuronala e capabila sa-l recunoasca daca-l scrieti de mana si fiecare 0 difera."
CampusNews: Ce aplicatie are in practica, in ce domeniu?
Ionut Alexandru Budisteanu: Acest exemplu se poate aplica in felul urmator: aveti ceva scris de mana si doriti sa il transcrieti direct pe calculator. Scanati fisa respectiva cu un scaner si cu un simplu click reteaua neuronala e capabila sa recunoasca ce ati introdus. Se poate invata o retea pentru caracterele romanesti, pentru caracterele chinezesti, etc.
Al doilea exemplu: am facut face recognition. Am o baza de date cu cateva persoane si l-am invatat doua poze de la fiecare, l-am invatat cu ochelari, iar reteaua neuronala l-a recunoscut fara ochelari. Sau cu palarie, sau cu ochii inchisi.
Aplicabilitate: sunt la o companie si sunt directorul unei companii, nu sunt programator si nu stiu sa scriu o aplicatie care foloseste inteligenta artificiala, dar vreau ca aplicatia sa-mi recunoasca cine-mi vine la serviciu. Dau cateva click-uri, antrenez o retea neuronala cu fetele angajatilor mei, si reteaua neuronala imi identifica cine a venit la serviciu, ce persoane.
Exemplul 3: Speed recognition. Am antrenat o retea neuronala cu 3 cuvinte, se poate antrena cu 100 de cuvinte. Se poate invata cu 100 de fete, cu 100 de caractere. L-am invatat acele 3 cuvinte si cand vorbesc eu mi le recunoaste, cand vorbeste altcineva mi le recunoaste. Exemplu: sunt la un bancomat, nu vreau sa butonez sau nu pot. Pentru persoanele cu deficienta de vedere care nu vad butoanele, sau pentru cei care poarta ochelari. In loc sa apese pe buton, vorbesc bancomatului si el il recunoaste.
Exemplul 4: Sa arat teorema lui Kolmogorov care spune ca o functie polinomiala poate sa aproximeze o functie continua elementara. Am o functie pe care iau anumite esantioane, o aproximez cu o alta functie polinomiala si pot face predictia.
Aplicabilitate: predictia de la burse, predictia meteo, orice valori corelate. Toate valorile sunt corelate ca in functia introdusa de mine, nu niste valori aleatoare, trebuie sa fie corelate intr-o anumita forma, cresc dupa o anumita regula, scad dupa o anumita regula, ca la bursa, dupa anumiti factori.
CampusNews: Cum poate fi aplicata la bursa?
Ionut Alexandru Budisteanu: Am ultimele trei valori de la bursa, ce s-a intamplat, cum a crescut in fiecare zi. Euro a fost 32 de RONI, ieri a fost 31, alaltarieri, 29, si invat reteaua neuronala cu cateva click-uri in aplicatia mea, in softul meu si apoi reteau reuseste cu o foarte mica eroare sa-mi spuna ce se intampla maine. Si eroarea crescand, poate sa-mi spuna ce se intampla peste doua zile.
CampusNews: Cum te-ai inscris la acest concurs Intel?
Ionut Alexandru Budisteanu: Am fost la faza nationala la Salonul National de Inventica pentru Tineret, Gaudeamus, am aflat de la un prieten. Mi-am inscris o alta aplicatie, nu aceasta, de fapt am inscris mai multe aplicatii, vreo 4. Si am fost calificati cu inca 2 baieti sa mergem la faza internationala.
Studiez inca din august, salonul a fost in octombrie-noiembrie. Si tot vroiam sa lucrez la o aplicatie ce foloseste inteligenta artificiala. Exista o gama larga in care se poate folosi: fingerprint recognition, retina recognition, human tracking recognition, human computing interface, detectarea anumitor boli din radiografii, orice se poate face in aplicatia asta.
CampusNews: Au existat producatori in California interesati sa promoveze aplicatia ta?
Ionut Alexandru Budisteanu: Cei de la ACM, Association for Computing Machinery, au fost foarte impresionati de aplicatie si mi-au propus sa ma duc pe 26 iunie la o intalnire si sa vorbesc cu presedintele de la ACM si sa vedem ce parere au.
Profesoarea mea de informatica este Mlisan Mirela. Sunt pasionat de programare din clasa a V-a si din august trecut sunt pasionat de inteligenta artificiala. Este un domeniu foarte vast si la facultate in anul 3, se face doar o introducere in inteligenta artificiala.
CampusNews: Ce facultate ai de gand sa urmezi?
Ionut Alexandru Budisteanu: Depinde. Mai sunt inca 3 ani jumatate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲