Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:14

 

(AUDIO) „Hârjoneala politică”, “pragmaticii stataliști” și… (re)Unirea

adăugat 29 martie 2011, 15:05, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Stela Popa, Hârjoneala politică, pragmatici, stataliști, (re)Unirea

- Există o specie nouă la Chișinău: așa-zișii “pragmatici”, “pragmaticii stataliști”;

- În RM se vehiculează din ce în ce mai mult moldvenismul european;

- Cameleonii din politica autohtonă vor dispărea;

- Pe valul puternic de tinerețe revoluționară din 7 aprilie să-au urcat pragmaticii stataliști care nu au avut nicio legătură cu idealurile tinerilor;

- Paradoxal că pe timp de pace se reiau teme de la începutul secolului trecut, promovate de Stalin: moldovenismul și limba moldovenească;

- Moldovenii au fost învățați să trăiască în termen de compromis; 

- Partidele din AIE se hârjonesc, iar hârjoneala nu dă bine la Bruxelles și în fața cetățenilor;

-  Parcursul european pe care și l-a asumat RM poate continua într-un parteneriat solid dintre București și Chișinău;

- Lunar, sunt acordate peste 10.000 de cetățenii;

- În acest moment, moldovenii chiar sunt mai pragmatici în relația cu România;

- Când vor dispărea vizele, frontiera, iar RM va deveni stat membru al UE, cetățenii vor ști cel mai bine care este calea pe care trebuie să o urmăm;

- Să vedem cine va lovi scaunul aflat sub picioarele moldoveanului care-și ține gâtul în ștreang;

- Cine încearcă tentative de regionalizare și de ridicare a unei identități regionale la rangul de identitate națională se face de râs.


_____________________________________________


Sunt câteva dintre ideile pe care le-au făcut, în exclusivitate, nume importante de la București în cadrul emisiunii- “În direct România, în direct lumea românească” pe care o realizez alături de colegul meu de la Bucureşti, jurnalistul George Prodescu, la Radio România Internațional. (Difuzarea: joi, ora 20.00 și în reluare duminică ora 17.00). Vorbim despre semnificația zilei de 27 martie, dar nu numai. Mai jos găsiți descifrarea celor mai importante idei enunțate de către senatorul Viorel Badea, directorul RGN Press – Eugen Popescu, șeful „Departamentului Românilor de Pretutindeni” – Eugen Tomac, binecunoscutul  jurnalist Marian Voicu, analistul politic, Iulian Chifu, Director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning de la București, iar la final o puteți asculta și pe Natalia Luncaș, membru ATRAG.

 

 

 


 

Viorel Badea, senator


În perspective zilei de 27 martie, senatorul a marcat și a prezentat un an de bilanț de activitate parlamentară în R. Moldova.


„Trebuie odată și pentru totdeauna să înțelegem că avem cu toții aceeași zi națională, aceeași limbă, același parcurs european și că, la urma urmei, suntem același popor” susține senatorul. Și continuă: „Pragmatismul moldovenist nu va rezista pentru că este o construcție șubredă și artificială. Oamenii, dacă vor fi ajutați și li se va pune la dispoziție adevărul, nu cu jumătăți de măsură, își vor da seama că nu există decât un singur popor”.


Vorbim despre prezența României la Chișinău, dar și despre „necesitatea acordării cetățeniei române celor din RM, care o solicită”, iar aici interlocutorul meu spune – ”Vreau să îmi îndeplineasc misiunea de a fi alături de românii mei până la capăt”. Când vine vorba de semnificația zilei de 27 martie și că revine în discuție cuvântul – Unire – Badea spune: „Nu mă gândesc neapărat la unirea teritorială, ci la reunirea neamului nostru oriunde ar fi. (…) Acum tot ceea ce facem este prin calea europeană. La fel se poate face și o unire spirituală. Tot prin calea europeană”.


„Românii basarabeni trebuie să aibă convingerea că vor reuși, indiferent de piedicile pe care le întâlnesc”, conchide senatorul de la București.


Eugen Popescu, director Romanian Global News


„27 martie e o zi istorică și cred că trebuie să fiu astăzi la Chișinău. Mai este foarte mult de făcut, trebuie să reinventăm cuvântul – reunire –  și să-l readucem pe cele două maluri ale Prutului, trebuie să continuăm să vorbim de acest proiect românesc. Știu că există o specie nouă la Chișinău – așa-zișii pragmatici, pragmatici stataliști (aici intră inclusiv tineri care au făcut școală în România și care acum sunt în funcții de conducere  la Chișinău), care au impresia că, odată așezați pe un scaun,  acesta va rămâne veșnic sub fundulețul lor. Este o iluzie, istoria dă de pământ cu cei care nu respectă adevărul, iar aici este vorba de un adevăr istoric. Românii de pe cele două maluri ale Prutului trebuie să fie împreună și numai în acest fel intră și rămân în Europa pentru multă vreme. (…) Basarabia este mereu gata să revină acasă, după ce a fost luată și furată.  (…) Orice abatere de la drumul istoric nu ne va duce decât din nou în bălării.”


I-am amintit lui Eugen Popescu despre ultimele sondaje difuzate la Chișinău care nu sunt atât de optimiste  precum domnia sa și care arată că un procent important dintre cetățenii RM au simpatii față de Rusia văzând-o drept o salvatoare pentru ei. Directorul RGN explică: „O mare parte din aceste sondaje sunt plătite de Moscova, care are și la Chișinău, și la București, agenții săi. Rusia face în continuare geopolitică. (…) Vezi pensia geopolitică pe care o oferă în Transnistria.”


Vorbim și despre ce facem cu Transnistria și cum putem produce schimbarea de mentalitate a celor îndoctrinați peste Nistru timp de 20 de ani de regimul separatist de la Tiraspol. Ascultați în audio inserat în text.


Jurnalistul de la București mai subliniează că indiferent de ce se întâmplă peste Prut, Basarabia rămâne o prioritate pentru România, iar asta a fost declarat de la cel mai înalt nivel. Astfel, indiferent dacă este Președintele României  – Traian Băsescu sau Victor Ponta, șeful PSD-ului, care într-o vizită la Chișinău declara că ”Politica României va fi aceeași, indiferent de Guvernul care va fi la București”. „Probelemele dintre puterea și opoziția de la București nu trebuie să afecteze românii – basarabeni”, atrage atenția Eugen Popescu.


”Odată cu schimbarea din 7 aprilie, pe valul acela puternic de tinerețe revoluționară, să-au urcat acei pragmatici stataliști care nu au avut nicio legătură cu idealurile tinerilor”, conchide jurnalistul. „Partidele din AIE se hârjonesc, iar hârjoneala nu e bună inclusiv pentru semnalele proaste pe care le dă Bruxelles-ului, dar și cetățenilor RM. (…) Responsabilizarea oamenilor politici de la Chișinău, chiar și pe linie românească, va evolua în scurt timp. Camelionii din politica autohtonă vor dispărea”, trage linia Eugen Popescu.


Eugen Tomac, Secretar de Stat, „Departamentul Românilor de Pretutindeni”


”Sperăm că această primăvară, la Chișinău, nu va fi atât de lungă și chinuitoare ca și ultimele două, cel puțin. (…) Relațiile dintre Chișinău și București s-au resetat complet, sunt în noi parametri și acest lucru nu poate decât să reprezinte o garanție în plus că parcursul european pe care și l-a asumat RM poate continua într-un parteneriat solid între București și Chișinău. (…) Sensibilitățile care au semănat încredere cred că au intrat într-o fază nouă și anume că, o serie de stereotipuri care au existat au fost depășite, iar România trebuie să fie tot mai prezentă la Chișinău, ceea ce se și întâmplă. Și RM trebuie să fie ma prezentă în România pentru că toate aspirațiile pe care le avem se pot împlini numai prin proiecte comune. (…) În momentele în care vor dispărea vizele, frontiera, când RM va deveni stat membru al UE, atunci cetățenii vor ști cel mai bine care este calea pe care trebuie să o urmăm” susține demnitarul.


Mai aflăm de la Eugen Tomac că astăzi, lunar, sunt acordate peste 10.000 de cetățenii pentru solicitanții din RM care vor să obțină cetățenia română și că procedura și-a intrat în normalitate prin lichidarea restanțelor anterioare  „a valului care exista”.


I-am atras atenția interlocutorului meu că nu toți solicitanții de cetățenie română simt românește și au cele mai bune intenții față de statul român. Iar aici i-am amintit de acea binecunoscută expresie: „Sunt moldovean, vorbesc moldovenește, dați-mi cetățenia română!”


Răspunsul: „Un accent pronunțat pe valorile autohtone de multe ori ne poate duce cu ideea la barca moldovenismului. Moldovenismul a avut cu totul alt scop și anume acela de a crea o nouă etnie, o nouă entitate. A spune că ești moldovean și vorbești limba română astăzi nu este pe atât de grav pe cât noi moldovenii suntem altceva decât românii. (…) Cred că e o etapă de tranziție pe care trebuie să o urmărim cu foarte mult calm. Iar oamenii să fie ajutați să recupereze distanța implantată practic cu forța în mintea populației din această zonă. Iată de ce, trebuie sprijinită clasa politică, societatea civilă, intelectualitatea politică din RM și să se convingă că a-ți recupera o parte din valorile identității tale nu înseamnă că trădezi altceva. (…) Indiferent unde ne aflăm, dacă nu recunoaștem ororile care s-au produs asupra noastră trăim, practic, într-o capcană zilnică, încercăm să găsim argumente false, pentru a menține o realitate care ne apasă”.


Marian Voicu, jurnalist TVR 1


„Adie un vânt al prosperității la Chișinău. Este o prosperitate indusă de oameni care au călătorit mai mult, care s-au întors la baștină, oameni care lucrează dincolo, care trimit bani acasă și care se întorc în RM. Lucru care în urmă cu 10 ani nu era posibil și asta se simte. Sunt oameni care au circulat și care au văzut lumea liberă, oameni mult mai informați acum.


Am observat că se vehiculează din ce în ce mai mult teoria moldvenismului european, se încearcă parcă rafinarea unei ideologii, lucru, de altfel condamnat în urmă cu zece ani. Mi se pare paradoxal ca pe timp de pace să se reia aceleași teme originare de la începutul secolului trecut, promovate de Stalin, adică moldovenismul și limba moldovenească. Iată că acum, pe timp de pace, în democrație sunt reinventate și e suprinzător să vezi oameni tineri, de multe ori educați în străinătate, în România, care suțin astfel de idei. Probail că se va ajunge cumva la un compromis.”


L-am întrebat pe Marian Voicu dacă acest pragmatism va ține pe viitor? ”Pragmatismul acesta va ține pentru că moldovenii au fost învățați să trăiască în termen de compromis. Pentru ei importantă e ziua de mâine. Atunci când îi întrebi care le este identitatea, dacă se simt români sau moldoveni, ei spun că această întrebare nu este importantă. (…) S-a tot vorbit atât de mult despre o relație mai pragmatică și mi se pare că, în acest moment, moldovenii chiar sunt mai pragmatici în relația cu România, dar lăsând la o parte toate celelalte chestiuni sub preș: identitate etc. etc. Or, lucrurile acestea trebuie cumva rezolvate. Nu pot ține la nesfârșit într-un compromis. (…) Se amână tot timpul luarea unei decizii în RM, din păcate. Dar nu se va putea face asta la nesfârșit, fie că e vorba de chestiunea identității, a Transnistriei etc.”


Și pentru că veni vorba de regiunea transnistreană, am amintit în discuție despre unul dintre ultimele editoriale ale reputatului ziarist de la Chișinău – Constantin Tănase, care titra: „Transnistria, ştreangul la gâtul Republicii Moldova”. Marian Voicu a continuat: „Să vedem cine va lovi scaunul aflat sub picioarele moldoveanului care-și ține gâtul în ștreang”.


Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, analist politic


Despre confundarea identității naționale și regionale spune: ”Ajungem la o realitate și până la urmă va trebui găsită o formulă de incidență și de juxtapunere. Până la urmă, oricine are dreptul să se autoidentifice cum vrea, dar faptul că moldovean e în același timp și român e o chestiune evidentă. Cine încearcă tentative de regionalizare și de ridicare a unei identități regionale la rangul de identitate națională, evident că se face de râs, cu atât mai mult cei care presupun că vorbesc limba moldovenească. (…) Cred că această chestiune nu trebuie să rămână în mâna politicienilor, ci a oamenilor de știință, a cercetătorilor, istoricilor, a celor adevărați, dar nu prefăcuți, care își iau doctoratele pe sub mână”. Cu Iulian Chifu continuăm discuția într-un spectru mult mai larg.


În final o intervievez și pe Natalia Luncaș, membru ATRAG, care ne vorbește despre semnificația zilei de 27 martie  pentru tinerii basarabeni și cum vor sărbători ei astăzi la Chișinău această dată istorică.


Audiție plăcută!


Autor: Stela Popa
Sursa: stelapopa.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.3708 secunde