(Audio) La bursa zvonurilor se şopteşte că Parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele republicii
adăugat 07 octombrie 2009, 10:43, la Alegeri 2009
La bursa zvonurilor se şopteşte că Parlamentul nu va reuşi să aleagă preşedintele republicii. Suspiciunile că un scrutin anticipat este inevitabil se lăţesc pe zi ce trece. Ele sunt întărite şi de declaraţiile arţăgoase ale comuniştilor care avertizează că nu vor vota „un trădător" în persoana lui Marian Lupu.Pe de altă parte, încă nimic nu-i bătut în cuie, desigur. S-ar putea să fie justificat optimismul unor lideri ai majorităţii parlamentare care ne asigură că până la urmă candidatul AIE va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi ales şef al statului. Chiar dacă Voronin va da cu piciorul în recomandările Uniunii Europene şi cele ale Rusiei şi nu-l va sprijini pe fostul număr doi de pe lista PCRM, există posibilitatea ca unii dintre deputaţii comunişti să ignore poziţia oficială a partidului. Şi pe urmă, nu-i exclus ca refuzul comuniştilor de a-l vota pe Marian Lupu să nu fie decât o formă de dopaj moral.
Totuşi, chiar dacă ameninţările PCRM cu boicotarea alegerii preşedintelui sunt doar o fumigenă, un eventual eşec trebuie luat în calcul. Indiferent de poziţia comuniştilor, s-ar putea că toţi candidaţii se pice. În acest caz, interimatul preşedinţiei îl va exercita spicherul Mihai Ghimpu. Dar până când?
Oricum ai da, Constituţia va impune convocarea unor alegeri anticipate cel mai devreme la anul. Astfel, aparent, AIE nu are motive de îngrijorare. Puterea democratică va avea timp să se pregătească în voie de un nou scrutin. Ea, neîndoios, va avea un avantaj în faţa PCRM, deoarece acesta din urmă îşi va pierde multe din uneltele sale de propagandă şi nu va mai avea destulă resursă administrativă pentru a măslui rezultatele votării, ca altădată. În condiţiile în care comuniştilor le vor cădea multiplele schelete din dulap, adunate de-a lungul celor opt ani de guvernare, poziţiile lor se vor şubrezi substanţial.
Cu toate acestea, AIE nu trebuie să se lase ademenită de alegerile anticipate, oricât de tentante ar părea ele. Însăşi posibilitatea convocării acestora riscă să fie extrem de păguboasă pentru Republica Moldova. Iată doar câteva din efectele nefaste ale demarării unei noi campanii electorale.
Mai întâi, incertitudinea din vârful piramidei ar putea să creeze dificultăţi în negocierile cu marea finanţă internaţională. Sabia lui Damocle a unor alegeri anticipate ar conduce la amânarea unor proiecte europene de asistenţă economică, chit că Occidentul tratează noua guvernare de la Chişinău cu bunăvoinţă.
Mai apoi, riscul unei noi schimbări la vârf ar deregla mecanismele puterii, ceea ce ar scădea eficienţa politicilor guvernamentale. Impactul asupra economiei ar fi dezastruos.
În fine, dar nu şi în ultimul rând, comuniştii ar dezgropa iar securea războiului civil, fapt ce ar produce haos, confuzie şi multă încrâncenare în societate. Am trăi, astfel, o senzaţie de deja vu care ar putea să rupă echilibrul social.
Cred că aceste argumente sunt suficiente pentru a ne eschiva de la un scrutin anticipat. Ca să nu mai spun că noile alegeri riscă să nu deblocheze situaţia. S-ar putea ca viitorului învingător în alegeri să nu-i ajungă iar un vot sau câteva pentru a alege preşedintele. Iată de ce anticipatele nu rezolvă nimic. Din contra. Ele riscă să agraveze lucrurile iremediabil. Ţara va intra într-un cerc vicios fără ieşire.
În aceste circumstanţe, singura soluţie rezonabilă este modificarea Constituţiei care ar permite alegerea preşedintelui în Parlament nu cu o majoritate calificată, ci cu una simplă. Altminteri zicând, cu 52 de voturi. E o idee bună. Şi, în plus, are avantajul de a fi simplă, accesibilă şi mai puţin costisitoare în comparaţie cu propunerea, de exemplu, de a reveni la alegerea preşedintelui prin sufragiu direct, ceea ce ar reclama, în afară de un referendum, şi noi alegeri prezidenţiale generale.
Astfel stând lucrurile, AIE trebuie să aibă un plan de avarie. Pentru că, oricum ai suci-o, o posibilă eşuare a alegerii preşedintelui s-ar constitui într-un accident politic serios cu repercusiuni periculoase pentru ţară. De aceea, puterea trebuie să fie pregătită să ia de urgenţă măsuri legale pentru a corecta defectele din Constituţie şi de a evita, pe această cale, o nouă rundă de alegeri anticipate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Nu-l vreau pe Lupu Prezident ! Nu merita PD sa acceada in Parlament ! Nici AMN-ul. Doar PL si PLDM ! Hai Fratilor treziti-va. Inca o lovitura si sintem mai aproape de scop.