(AUDIO) Lecţia lui 7 aprilie. Declaraţii ale tinerilor care au fost în Piaţă
adăugat 06 aprilie 2010, 11:45, la Românii de Pretutindeni
Se împlineşte un an de la revolta de pe 7 aprilie a tinerilor de la Chişinău. Cu un an în urmă, mii de tineri de peste Prut, dar nu numai, au ieşit să protesteze în stradă nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare din R. Moldova. Protestatarii au acuzat atunci fostul partid al comuniştilor, aflat la guvernare, de fraude electorale masive, ceea ce avea să ducă la alegeri anticipate şi la pierderea alegerilor de către comunişti. Protestele din zilele de 7 aprilie s-au încheiat cu morţi şi cu numerooase plângeri ale tinerilor maltrataţi de către forţele de ordine de la Chişinău. Am stat de vorbă cu mai mulţi participanţi la evenimentele din 7 aprilie de anul trecut de la Chişinău, actualmente studenţi în România, şi vă propun să îi ascultaţi.
1. Carina Taraburca este în prezent studentă în România. A venit la studii în Timişoara la îndemnul fratelui său, un tânăr de la Chişinău care in 2009 a trecut prin aşa-zisul „Coridor al morţii” de peste Prut, în realitate beciuri subterane ale poliţiei unde tinerii protestatari – băieţi sau fete - erau adunaţi, bătuţi şi torturaţi de către autorităţi. La un an de la revoltele anticomuniste din capitala R. Moldova, Carina povesteşte cu groază, dar şi cu revoltă, prin câte a avut de trecut şi de îndurat fratele ei pe 7 aprilie 2009.
2.În 2009 când tinerii de la Chişinău îşi exprimau la unison nemulţumirea faţă de rezultatul aegerilor parlamentare de peste Prut, dar şi faţă de regimul Voronin, Ştefan Ciubotaru şi Alina Bortă erau şi ei printre cei adunaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cei doi spun că nu le-a fost frică şi că si-au cerut sus şi tare drepturile.
3. Ana Cojocaru este în prezent studentă la Galaţi. Anul trecut, la 7 aprilie, era încă elevă la un liceu din Chişinău. Ea spune că alături de protestatarii din PMAN erau şi instigatori.
4. Pentru Andrean Eftodie amintirea lui 7 aprilie va rămâne una veşnic vie. Mai cu seamă ca a stat chiar în primele rânduri ale protestatarilor. Iată de ce, când vine vorba de instigatori şi de trasul sforilor din culise, respinge vehement ideea.
5. Dincolo de aceste dispute, mulţi tineri basarabeni speră că adevarul va ieşi până la urmă la iveală. Ana Cristiuc este una dintre aceştia.
6. Am întrebat-o pe studenta Olga Postovan dacă 7 aprilie a produs o schimbare de mentalitate. Aflaţi în reportaj ce mi-a răspuns:
7.Despre care ar fi lecţia lui 7 aprilie, aflăm de la Ghenadie Rudei, în prezent student la Timişoara.
8. Şi la Timişoara, la fel ca în toată România, pe 7 aprilie 2009, tinerii au protestat în semn de solidaritate cu fraţii de la Chişinău. Iurie Mocanu, preşedintele OSB Timişoara, a fost în fruntea studenţilor basarabeni din acest oraş.
9. De la Craiova, Radu Cupcea transmite un mesaj adresat politicienilor de la Chişinău.
10. Precizăm că mâine seara, la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, începând cu ora 18.00, tinerii vor ieşi în stradă cu lumânări pentru a cinsti memoria celor care şi-au data viaţa pe 7 aprilie pentru libertate. La Bucureşti evenimentul va fi marcat de către asociaţiile studenţenşti ale basarabenilor şi nu numai.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲