(AUDIO) Nichita Stănescu - un geniu al literaturii române
adăugat 17 aprilie 2010, 10:32, la Cultură
La Chişinău s-a desfăşurat azi cea de a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de poezie „Nichita Stănescu".
În dimineaţa zilei numeroşi scriitori, poeţi, intelectuali, dar şi simpli admiratori au venit cu flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfînt, după care au evocat viaţa şi opera celui care în 1976 spunea că a venit „de acasă - acasă", şi a cărui Patrie dintotdeauna a fost limba romănă...
Cu un reportaj de la festivalul de poezie „Nichit Stănescu" vine în continuare Tatiana Guţu.
AUDIO
Ajuns la a IV-a ediţie, Festivalul Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu" vine să consfiţească marea personalitate a lui Nichita Stănescu, care a fost şi rămîne un poet revoluţionar, ce s-a manifestat în contextul poeziei cu o formulă absolut originară. Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, a declarat pentru "Vocea Basarabiei" că Uniunea Scriitorilor cu acest prilej a tradus în ruseşte încă un volum de poezii al poetului.
În acest an Festivalul s-a bucurat şi de prezenţa unor oaspeţi din România. Este vorba de delegaţia reprezentativă de la Ploieşti din partea judeţului Prahova în frunte cu preşedintele Consiliului judeţean, Mircea Cozma. În opinia acestuia Nichita Stănescu reprezintă cel mai mare poet pe care la zămeslit pămîntul prahovean.
Deşi a debutat în calitate de poet abia la 27 de ani, Nichita Stănescu a reuşit prin intermediul versurilor sale să cucerească lumea poziei, spune criticul literar, Eugen Simion, colegul de liceu al poetului, originar din Ploieşti.
Nichita Stănescu aparţine temporal, structural şi formal poeziei moderniste, considerat de unii critici literari un poet de o amplitudine, profunzime şi intensitate remarcabilă. După Eminescu anume el a fost cel care a avut un impact categoric asupra limbii române , spune poetul, Iulian Filip.
Pentru Cristina Arhiliuc, elevă la Liceul "Prometeu" din capitală, versurile lui Nichita Stănescu îi amintesc de copilărie, atunci cînd înainte de somn mama sa îi recita poezii din creaţia poetului.
Timp de două zile în cadrul Festivalului vor avea loc evocări, lansări de cărţi şi reviste, inaugurarea unei expoziţii etc. Festivalul se va încheia cu o excursie la Orheiul vechi şi satul Donici.
Actualmente în Chişinău numele poetului îl poartă o stradă, un liceu, precum şi Casa Limbii Române.
Amintim: Nichita Stănescu s-a născut la 31 martie 1933 la Ploieşti, judeţul Prahova. A fost laureat al Premiului Herder şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură (1980). Poetul s-a stins din viaţă la vîrsta de 70 de ani în Spitalul Fundeni din Bureşti.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲