(AUDIO) Concerte de excepţie cu aproape toţi interpreţii din Basarabia şi de peste Prut. Orchestra de muzică populară „Lăutarii" l-a cea de-a 40 - a aniversare
adăugat 08 decembrie 2010, 17:24, la Cultură • Articol publicat de Vlad Durnea
Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii" a împlinit 40 de ani de activitate. Cu această ocazie, la 19 şi 20 decembrie curent, în sala mare a Palatului Naţional se vor ţine două concerte de excepţie cu aproape toţi interpreţii din Republica Moldova şi de peste Prut.
Despre aceasta a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, dirijorul orchestrei Nicolae Botgros.
Maria Procopciuc ne spune mai multe.
AUDIO
Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii" a fost fondată în anul 1970 de Nicolae Sulac, dirijor fiind violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. În 1978, la cîrma ei vine violonistul Nicolae Botgros, care este la conducerea orchestrei şi astăzi. La 19 şi 20 decembrie, spune lăutarul, vom avea o dublă sărbătoare.
Două seri de spectacol promit lăutarii. În fiecare seară vor evulua interpreţi diferiţi, numai interpreta de peste Prut, Irina Loghin, va evolua atît în I seară de concert cît şi în a II. Vor mai evolua Adriana Ochişanu, Ion Paladi, Marcel Pavel, Doina Arseni.
Aceste două spectacole sunt puţine, spune Nicolae Botgros, "o aniversare a lăutarilor, cu toate cîntecele ei, trebuie cel puţin o lună".
"Noi am făcut lucruri frumoase, dar nu ne-am lăudat la nimeni, le-am făcut pentru istoria muzicii noastre populare. Am rămas o istorie şi o legendă pentru lume. Prestaţia noastră a ajuns la o culme", a mai declarat Nicolae Botgros.
Orchestra Lăutarii numără 28 de membri. "Am în această echipă copii cu vîrsta cuprinsă între 23 şi 35 de ani. Cel mai în vîrstă este feciorul meu Cornel Botgros", spune mîndru marele lăutar.
Legenda spectacolelor va fi Nicolae Sulac, cel care a dat naştere orchestrei şi căruia I se datorează acest fapt şi numele "Lăutarii". Nicolae Botgros s-a arătat nemulţumit de faptul că Nicolae Sulac, cu toate că a dăruit cea mai frumoasă muzică a neamului, este dat uitării. "De 7 ani cerem ca Palatul Naţional să poarte numele lui, o stradă plină de noroi, de la marginea oraşului, îi poartă numele. Asta este respectul nostru pentru tot ce ne-a dăruit el nouă", se întreabă maestrul.
Concertele vor fi susţinute financiar din bugetul orchestrei, însă sunt în căutarea unui sponsor. Cu toate că mai mulţi interpreţi nu cer bani pentru cantat, doar să evolueze alături de "Lăutarii", cheltuielile sunt mari şi rămîn a fi acoperite doar din banii acumulaţi din vînzarea biletelor. Costul unui bilet pentru o seară de concert va oscila între 80 şi 400 de lei.c.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲