(AUDIO) Stela Popa:Pe 27 martie tinerii din Romania vor merge cu bratele deschise la Chisinau
adăugat 22 martie 2010, 11:19, la Românii de Pretutindeni
Se apropie 27 martie, o zi importantă în istoria tuturor românilor. Zi în care în urmă cu 92 de ani se făcea unirea Basarabiei cu Ţara Mamă. Dată la care românii de pe ambele maluri ale Prutului se regăseau şi se reuneau sub aceeaşi ţară.
Istoria a fost mai apoi vitregă cu neamul românesc, iar unirea nu a durat atât cât ar fi trebuit. Chiar dacă regimul comunist de ocupţie care s-a abătut peste Basarabia a dominat decenii întregi şi a încercat să şteargă din filele de istorie importanţa acestei mari zile, oamenii nu au uitat. Şi dacă nu a reuşit adevăratul regim comunist, apoi nici cel aşa zis comunist al lui Vladimir Voronin nu a avut mai mult succes în această chestiune. Românii de o parte şi de alta a Prutului nu şi-au uitat niciodată rădăcinile şi, chiar şi în vremuri de restrişte, au comemorat această dată. Cei mai devotaţi au fost de fiecare dată tinerii.
Aşadar, doamnelor si domnilor, discutăm în emisiunea de astăzi cum vor sărbători tinerii basarabeni din România, dar nu numai, ziua de 27 martie.
1. Înainte însă, intram în legătură telefonică cu Oxana Greadcenco, vicepreşedintele Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava.
2. A fost Oxana Greadcenco, prin telefon din Suceava. Mergem acum spre Bucuresti şi vă propun să ascultăm şi ce spune Vlad Durnea, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti despre programul propus de organizaţia în fruntea căreia se află pentru Zilele Basarabiei.
3. A fost Vlad Durnea, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti. Vă propun în cele ce urmează să ascultăm şi cum vor sărbători zilele Basarabiei tinerii de la Liga studenţilor Basarabeni din România. Aflăm detalii de la Nicolae Ţibrigan, membru al Ligii, într-un interviu mai amplu.
4. A fost Nicolae Ţibrigan, membru al Ligii studenţilor Basarabeni din România. Rămânem tot în Bucureşti şi discutăm cu membrii unei alte organizaţii de tineri entuziaşti şi care nu uită de subiectul Basarabia. Este vorba de Noii Golani, cei care spun că pe 27 martie vor merge să sărbătorească Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă nicăieri în altă parte decât la Chişinău. Dacă anul trecut au fost împedicaţi pe toate căile posibile de către securiştii lui Voronin să nu sărbătorească această zi la Chişinău, apoi o vor face anul acesta. Aflăm detalii de la George Simion, liderul grupării "Noii Golani" şi de la Cătălin Gheorghe, membru al aceluiaşi grup de acţiune.
5. Formaţia „Vama veche" cu piesa „Trecerea", un cântec dedicat tuturor tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului.
6. „Vom merge pe 27 martie la Chişinău să ne întâlnim şi să le zâmbim fraţilor", acesta este mesajul transmis de tineri studenţi de la Bucureşti. Am stat de vorbă cu ei, le-am citit entuziasmul în priviri şi am înţeles că sunt puşi pe lucruri mari. În cele ce urmează vă propun să ascultaţi un interviu cu ei după care revenim în studio.
7. Istoricul român Nicolae Iorga spunea că România este o ţară înconjurată de români. Parcă pentru a confirma spusa marelui istoric, Institutul Fraţii Golescu şi-a continuat periplul imaginar prin cele mai frumoase locuri ale României, dar şi în afara ei, acolo unde locuiesc tot români, organizând o nouă expoziţie fotografică la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Subiectul expoziţiei a fost Bucovina. De această dată, cei prezenţi la eveniment au avut parte nu numai de o frumoasă expoziţie, dar şi de un excepţional mini-concert prezentat de românii bucovineni veniţi la Bucureşti. Nu am uitat să-l întreb pe Mihai Nicolae, directorul Institutului Fratii Golescu, in interviul care urmează, ce va face pe 27 martie, de Ziua Basarabiei. Aflaţi răspunsul în cele ce urmează.
AUDIO
Că tot veni vorba de ligă... dacă tot împletesc vorbe frumoase legate de istorie (a românilor), de ce nu susțin campania Pro-Cetățenie română? Și desigur ei nu sunt singurii de acest gen.
Dar totuși mai ascultă încă o data partea interviului cu Ţibrigan. De aici, practic se vorbește doar de evenimentele de la Chișinău din 7 aprilie 2009. Asta până la sfârșitul "emisiunii", când vorbește domnul Mihai Nicolae, desigur.
Bun... deci ce face liga basarabenilor din România de Zilele Basarabiei?
cei din Cluj, care deseamenea fac parte din LSBR au un program frumos
http://www.gibcluj.ro/index.php/gibnews/items/festivalul-basarabia-editia-a-vii-a.html
şi cei din Braşov, şi cei din Galaţi, Oradea, Craiova vor face câte ceva
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Păi nu poți să zici direct? "Nimic", simplu!
Liga păcii... Amatorilor!