(AUDIO) Temerile savanţilor nu se prea împacă cu ofertele operatorilor de telefonie mobilă
adăugat 26 ianuarie 2011, 10:28, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
O bună parte a cetăţenilor cunosc despre efectele negative ale convorbirilor îndelungate la telefonul mobil, însă nu-şi limitează timpul discuţiilor.
La această concluzie a ajuns corespondenta Lidia Petrenco stînd de vorbă cu mai mulţi utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, care s-au arătat dependenţi de inovaţia tehnologică.
Detalii aflăm din reportajul ce urmează.
AUDIO
Nimeni nu ştie cu siguranţă cît de periculos este telefonul mobil, adevăratele consecinţe vor putea fi stabilite abia peste decenii, spun oamenii de ştiinţă. Totuşi, pentru a întrece timpul, s-au realizat o serie de experimente şi studii în acest sens. Experimentele pe şobolani, spre exemplu, au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, astfel încît celulele organismului sînt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor, spun oamenii de ştiinţă. Totuşi, aceste îngrijorări deocamdată rămîn neobservate la nivel de stat, inclusiv în RM, unde nu există politici de protecţie a cetăţenilor. Ofertele de convorbiri nelimitate, deocamdată rămîn o ofertă tentantă pentru clienţii reţelelor de telefonie mobilă. Am ieşit în stradă pentru a afla ce cunosc şi cred cetăţenii despre acest subiect.
În general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.
Încercarile de a contacta şi reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă, pentru a afla dacă ofertele de convorbiri nelimitate şi îngrijorările savanţilor nu se bat cap în cap, nu s-a soldat cu success deocamdată.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲