Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:47

 

Banii noştri cu greşeli

adăugat 04 aprilie 2012, 10:48, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

lei-md,greseli-de-scriere,max-ciudin,

Graba în care au fost tipăriţi primii lei moldoveneşti, grabă firească şi motivată economic (la fel s-a întâmplat în toate statele desprinse de URSS), a dus la strecurarea unor greşeli gramaticale în textele de pe bancnote.

Mai întâi mănăstirile:

Pe reversul bancnotei de 1 leu este imprimată Mănăstirea Căpriana. În toate emisiunile până în 2010 pe bancnotă e scris „Mînăstirea Căpriana”. Începând cu 2010 textul e corectat.

 

Bancnota de 10 lei – Mănăstirea Hârjăuca. Pe bancnotele emise până în 2009 e scris „Mînăstirea Hîrjauca”. Începând cu 2009 s-a modificat în „Mănăstirea Hîrjauca”.

Putem trece cu vederea utilizarea î-ului în loc de â, deşi în 2009 Academia de Ştiinţe a Moldovei decide să se alinieze normelor de scriere ale Academiei Române. Însă este dovadă de lipsă elementară de cunoaştere a limbii române utilizarea formei „Hîrjauca” în locul formei corecte „Hîrjăuca/Hârjăuca”, firească foneticii româneşti.

50 de lei – Mănăstirea Hârbovăţ. Aici e jale mare. Pe bancnotele emise până în 2008 sub imaginea mănăstirii e scris „Mînăstire_  Hîrbovet”! Din 2008 încoace se scrie „Mănăstirea Hîrbovăţ”. Aici chiar putem omite utilizarea literei î, la ce erori s-au putut face.

Cea mai cunoscută greşeală este cea de pe bancnota de 100 de lei. Cetatea Tighina e prezentată ca „Thighina”. Începând cu 2008 greşeala este corectată.

Pe bancota de 1000 de lei este reprezentată clădirea Preşedinţiei sub care e scris „Parlamentul Republicii Moldova”. Într-adevăr la începutul anilor ’90 Parlamentul activa în edificiul respectiv, lucru care nu mai este valabil în prezent. Corectarea textului trebuie făcută în sensul indicării perioadei de funcţionare a Parlamentului în actualul palat prezidenţial.

Imaginea de pe bancnota de 500 lei nu conţine greşeli dar merită menţionată datorită unicităţii sale.

E reprodusă Catedrala din Chişinău având în faţă Clopotniţa. Însă la data tipăririi bancnotei – 1992 – Clopotniţa nu exista, fiind reconstruită abia în 1997, după ce fusese distrusă de autorităţile sovietice în 1962.

Este un exemplu de anti-sovietism caracteristic perioadei de început a Republicii Moldova.

Deşi oficial bancnota este pusă în circulaţie în 1999, nu există motive să credem că ea a fost concepută şi tipărită ulterior reedificării Clopotniţei, dată fiind însăşi reprezentarea grafică executată după modelul original al Clopotniţei şi al acoperişului Catedralei.

Descrierile bancnotelor pe site-ul Băncii Naţionale a Moldovei nu menţionează greşelile de mai sus.

Din contra, se operează doar cu formele corecte, ce ar presupune, logic, neautenticitatea leilor cu greşeli. Adică tot ce e greşit e fals!

Nu există nici un motiv să nu se admită aceste lucruri, mai ales că sunt cunoscute de toţi.

Odată cu schimbarea guvernatorului BNM s-au pus în circulaţie bancnote de 1 leu şi 20 de lei având semnătura lui D. Drăguţanu. Aceste modificări sunt indicate pe site-ul instituţiei. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu corectările din 2008, 2009 şi 2010.

Căci altfel, putem presupune – iarăşi logic – că bancnotele fără erori sunt false!

O remarcă şi despre monedele moldoveneşti: Acestea se bat la Monetăria Statului din România. (cu excepţia monezii de 50 de bani, versiunea 1997, cea aurie, din oţel cu alamă, care se bate în Cehia)

Tradiţia europeană a baterii monedelor (chiar şi după introducerea monedei unice) acordă gravorului dreptul de a-şi grava iniţialele pe rezultatul muncii sale.

Începând cu 1993 pe banii moldoveneşti sunt prezente iniţialele CD, ale gravorului Constantin Dumitrescu. Pe monedele de 1 ban şi 10 bani – C. D. alăturate, pe cele de 5, 25 şi 50 (versiunea 1993 din aluminiu) – CD suprapuse (monogramă).

Începând cu 2003 iniţialele dispar.

Cauza nu este făcută publică. Se poate doar presupune un exces de zel al luptei cu „imperialismul românesc”, caracteristică perioadei 2001-2009.

Sper să fie îndreptată această regretabilă abordare, dacă tot tindem spre spiritul european.

Dar mult mai grav e că site-ul oficial al BNM nu menţionează numele lui C. Dumitrescu ca gravor al monedelor, la fel cum nu-l menţionează nici pe Gheorghe Vrabie ca autor al bancnotelor. Nu se indică nici măcar existenţa iniţialelor pe monede, lucru absurd având în vedere că  ele sunt un indiciu de autenticitate a acestora.

Culmea neruşinării şi a prostiei este prezentarea pe acelaşi site a monedei de 1 ban din 1993 având iniţialele şterse cu vreun „fotoşop”! (toate monedele de 1 ban puse în circulaţie până în 2003 aveau gravate iniţialele)

Ca o concluzie: „Râde de tine primul, înainte ca altcineva s-o facă.” (Elsa Maxwell)

PS: Nu poate fi uitat nici paşaportul cetăţeanului RM tirajat la vremea lui în milioane de exemplare. Este şi el în categoria lucrurilor cu greşeli care ne însoţesc zilnic.


Autor: Max Ciudin
Sursa: www.union.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	1.1840 secunde