Bilantul ocupatiei sovietice: 301 mii de morti si deportati
adăugat 03 martie 2010, 13:56, la Social
300 817 persoane omorate si deportate. Acesta este bilantul ocupatiei sovietice pe teritoriul Republicii Moldova de astazi. Datele au fost prezentate, in premiera, de catre istoricul Veaceslav Stavila, membru al Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist, responsabil pentru evaluarea victimelor.
Cele mai multe persoane – 173 684 - au decedat in timpul foametei organizate din 1946-1947. Potrivit istoricului, autoritatile sovietice au folosit atunci metoda clasica a regimurilor de ocupatie – tortura prin infometare.
“Imaginati-va ca nu mancati o zi, doua, trei. Seara va culcati cu gandul la o bucatica de paine. Cand aveti copii, tragedia se multiplica. Partea cea mai proasta este ca in asemenea situatii iese la suprafata fiara din om”, a spus Veaceslav Stavila, intr-o conferinta de presa. Istoricul sustine ca in foarte multe localitati au existat cazuri de canibalism. In familiile numeroase, din disperare, parintii taiau un copil pentru a-i hrani pe ceilalti. Oamenii isi pierdeau demnitatea, ceea ce urmarea, de fapt, regimul.
72 515 locuitorii ai Moldovei de astazi au fost deportati in lagarele de concetrare staliniste. 54 618 barbati si-au pierdut viata in cel de-al doilea razboi mondial, fiind mobilizati, ilegal, in 1944. 32 la suta dintre acestia au fost declarati disparuti fara urma. Locul unde au fost inmormantati nu este cunoscut pana astazi. Istoricul este de parere ca cetatenii romani din Basarabia au fost trimisi pe prima linie de front si o mare parte dintre ei s-a inecat la trecerea raurilor.
“Exista un organ responsabil de aceste crime. Se numea NKVD pe timpul lui Stalin, iar mai tarziu – KGB. Cifrele sunt doar primul pas. In mod normal, ar trebui sa urmeze al doilea pas. Care va fi el, se va pronunta comisia”, a concluzionat Stavila.
Istoricul considera ca, pentru a exclude orice speculatii, toti cei 30 de membri ai comisiei ar trebui sa-i urmeze exemplul si sa declare ca nu au colaborat niciodata cu serviciile secrete. Stavila sustine ca, dupa ce a facut declaratia de autolustratie, telefonul lui a inceput sa fie ascultat. El nu stie insa cine si de ce ii intercepteaza convorbirile telefonice. “Probabil, KGB-ul...”, a mentionat, zambind, istoricul.
Comisia pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar a fost creata, prin decret prezidential, pe 14 ianuarie. Comisia urmeaza sa prezinte, pana pe 1 iulie 2010, propuneri cu privire la problema studiata.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲