Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile
adăugat 23 mai 2010, 10:08, la Istorie / Ştiinţă
Creştinii ortodocşi sărbătoresc pe 23 mai Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi sub numele de „Rusalii”. Aceasta este una din marile sărbători împărăteşti cu care se încheie descoperirea lui Dumnezeu, Cel în Treime. Istoria Bisericii Ortodoxe consemnează sărbătoarea ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli, transmite Basilica.ro
După Sfânta Liturghie, în toate Bisericile ortodoxe va fi oficiată Vecernia specială în cadrul căreia vor fi binecuvântate ramurile de nuc, a spus părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală: „Sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt are un specific liturgic aparte. Şi anume, în mod excepţional după săvârşirea Sfintei Liturghii se oficiază imediat slujba Vecerniei pentru praznicul de a doua zi, praznicul Sfintei Treimi. Lucrul acesta pune în evidenţă şi mai mult importanţa zilei Cincizecimii şi o leagă de sărbătoarea de a doua zi, deoarece Pogorârea Duhului Sfânt face parte din planul de mântuire al lumii şi acest plan s-a săvârşit prin Iisus Hristos Mântuitorul şi prin Duhul Sfânt care coboară. Ceea ce este demn de remarcat sunt rugăciunile în număr de şapte ale Vecerniei pe care le rosteşte preotul şi care sunt de o bogăţie teologică extraordinară şi arată că ne rugăm şi pentru cei vii şi pentru cei adormiţi în această zi minunată a Pogorârii Duhului Sfânt”, informează TRINITAS TV.
Părintele profesor decan Ştefan Buchiu a oferit şi alte detalii cu privire la semnificaţia Rusaliilor: „Cu bunăvoinţa lui Dumnezeu Tatăl la zece zile de la Înălţarea la Cer a lui Dumnezeu Fiul Mântuitorul Iisus Hristos acesta trimite pe Dumnezeu Sfântul Duh peste Sfinţii Ucenici şi Apostoli pentru a-i boteza cu focul harului divin sau să-i hrănească spiritual, unindu-i tainic cu Hristos cel Înviat în care ei crezuseră şi pe care ei aveau să-L mărturisească înaintea tuturor popoarelor prin propovăduirea Evangheliei Sale. Îmbrăcaţi cu putere de Sus Sfinţii Apostoli vestesc plini de curaj pe Hristos Cel răstignit şi înviat şi în această primă zi a istoriei creştine se botează 3000 de oameni. Prin acest eveniment Biserica intră în istorie ca operă a Preasfintei Treimi”, informează Radio TRINITAS.
Prima şi a doua zi de Rusalii, luni, atunci când prăznuim Sfânta Treime, sunt sărbători legale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲