Boţan: Comuniştii folosesc “argumentele hilare” pentru blocarea alegerii şefului statului, care trezesc “comentarii ironice”
adăugat 26 octombrie 2009, 13:33, la Alegeri 2009
Partidul Comuniştilor, fostul de guvernământ în R.Moldova, este acum într-o situaţie dificilă – a pierdut puterea şi singura piedică pe care o poate ridica în calea coaliţiei democratice este blocarea alegerii şefului statului, însă argumentele pe care le foloseşte sunt hilare, susţine Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT, citat de NewsIn.Boţan spune că nu se poate vorbi fără ironie despre mizele Partidului Comuniştilor în situaţia politică creată la Chişinău. “Comuniştii nu au decât de pierdut de pe urma unor noi alegeri anticipate care vor avea loc peste un an şi încearcă să găsescă explicaţii plauzibile pentru electorat, explicaţii care nu pot trezi decât comentarii ironice”, spăune expertul.
“Partidul Comuniştilor a pierdut puterea şi se simte foarte neconfortabil în opoziţie. Mai mult decât atât, PCRM s-a ciocnit de o problemă pe care probabil nu planifica să o aibă – faptul că această Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE), formată din patru partide, deşi foarte fragilă, iată că demonstrează că poate avea un comportament oarecum consolidat”, spune Igor Boţan, care aminteşte că iniţial, după alegerile din 29 iulie, PCRM a refuzat dialogul cu AIE, spunând că această alianţă de fapt nu există şi că este atât de efemeră, încât nici nu merită să se discute cu ea.
“Acum, iată că fostul partid de guvernământ a ajuns într-o situaţie dificilă – puterea de facto a cedat-o şi acum singura piedică pe care o poate ridica în calea preluării de către AIE a tuturor pârghiilor puterii este blocarea alegerii preşedintelui. În această situaţie vedem că Partidul Comuniştilor nu prea are argumente”, spune Igor Boţan.
Analistul arată că partidele din coaliţia care acum este la guvernare, când au blocat alegerea preşedintelui după alegerile din 5 aprilie şi după violenţele care au urmat, au invocat argumente solide, precum hărţuirea opoziţiei şi modul în care autorităţile au răspuns la protestele tinerilor după alegeri, au invocat campania propagandistică violentă, mai ales filmul "Atac asupra Moldovei" unde opoziţia era acuzată de antistatalism, implicarea Procuraturii şi a SIS-ului în presiunile asupra partidelor şi societăţii şi aşa mai departe.
Amintim că Parlamentul de la Chişinău fixase pentru data de 23 octombrie prima rundă a alegerii şefului statului. Dar, deoarece în cursă s-a înscris doar candidatul AIE - preşedintele PD, Marian Lupu -, comuniştii refuzând să vină cu un candidat, alegerile au fost contramandate, iar Parlamentul a adoptat o decizie de a veni după zece zile cu un proiect de modificare a legii privind procedura de alegere a preşedintelui. Proiectul urmează să elimine ambiguităţile din legislaţie şi să prevadă expres că alegerile pot avea loc chiar şi în situaţa în care în cursă se înscrie un singur concurent.
AIE are în componenţa sa 53 de deputaţi, în timp ce comuniştii deţin 48 de mandate. Pentru alegerea şefului statului, coaliţiei liberal-democrate îi lipsesc opt voturi, care ar trebui să vină de la comunişti. Unul dintre fruntaşii PCRM, Marc Tcaciuc, a declarat recent că votarea de către comunişti a lui Marian Lupu pentru preşedinţie ar însemna distrugerea Partidului Comuniştilor, sugerând că cele opt voturi nu vor fi cedate şi se va ajunge din nou la alegeri anticipate.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲