Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:38

 

„Cadoul“ NKVD cu ocazia zilei lui Lenin

adăugat 12 aprilie 2012, 08:28, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

230-de-oameni-impuscati,ziua-lui-lenin,vladimir-ilici-lenin,nkvd,troica-speciala,rassm,mihai-tasca,

La 22 aprilie 1938, „troica specială" a NKVD din RASSM a condamnat la împuşcare un număr record - 230 - de „duşmani ai poporului". Maşina diabolică sovietică de exterminare în masă avea să atingă apogeul în anii Marii Terori din 1937-1938.

„Troica specială" a NKVD a fost organul extrajudiciar care în doi ani de activitate în stânga Nistrului a „examinat" 4.762 de dosare ale unor „foşti culaci, infractori şi alte elemente antisovietice" dintre care 3.497 de persoane au fost împuşcate. Cadoul „troicii speciale" la cea de-a 68-a aniversare din ziua naşterii lui Lenin - 22 aprilie 1938 - a fost unul de o cruzime deosebită.

În Uniunea Sovietică orice dată istorică de sorginte comunistă trebuia întâmpinată cu rezultate deosebite în muncă. De exemplu, către aniversarea „marii revoluţii din octombrie", de ziua formării URSS sau convocării Congresului PCUS, fiecare colhoz, unitate industrială, mină de cărbune sau institut de cercetare trebuia să-şi asume obligaţii sporite de muncă.

Astfel, colhozul urma să obţină o recoltă mai mare de grâu şi sfeclă de zahăr, o mină de cărbune - să extragă mai multă huilă, iar instituţia ştiinţifică - să inventeze ceva ce ar fi uşurat munca truditorilor. Spitalele, la rândul lor, aveau obligaţia să vindece mai mulţi bolnavi, iar mulgătoarele - să sporească producţia de lapte şi tot aşa mai departe. Un loc aparte în această întrecere socialistă ocupa aniversarea naşterii sau decesului conducătorului proletariatului mondial Vladimir Lenin. Şi „rezultatele" muncii trebuiau să fie deosebite.

Foto: "Troica specială" examina zeci şi chiar sute de dosare într-o singură zi

Fără a-şi asuma obligaţiile public, şi organele de represiune în masă staliniste raportau rezultate deosebite. Una dintre „instanţele de judecată" a fost „troica specială", care este descendentă din aşa-numitele „troica operaţională", „troica judiciară" şi „troica extraordinară" din cadrul poliţiei politice a
URSS. Ea a fost constituită prin ordinul comisarului Afacerilor Interne al URSS, Nicolai Ejov (nr. 00447 din 30 iulie 1937) şi avea menirea să scape puterea sovietică de „duşmanii poporului". „Normele" de condamnare şi împuşcare erau aprobate la Moscova.

CONDAMNAŢI PENTRU „DEFĂIMAREA PUTERII SOVIETICE"

De obicei, „troica specială" era compusă din comisarul poporului pentru Afaceri Interne al republicii unionale, autonome/regiunii sau locţiitorul acestuia, în calitate de preşedinte, şi doi membri permanenţi: secretarul comitetului republican/regional de partid şi procurorul republicii/regiunii.

În RASS Moldovenească, preşedinţii „troicii speciale" au fost tovarăşii Rogoli, apoi Rivlin, Liutîi şi alţii. Partidul Comunist (bolşevic) din RASSM a fost reprezentat de tov. Borisov, iar procurorul - de tov. Kolodii. Acuzaţiile aduse celor ajunşi în faţa acestui pluton de execuţie derivau din doctrina marxist-leninistă: „activitate contrarevoluţionară", „sabotaj", „foşti albgardişti", „defăimarea puterii sovietice", „defăimarea conducătorilor de partid" etc.

Prima şedinţă a „troicii speciale" din RASSM a avut loc la 10 august 1937, iar ultima - la 2 noiembrie 1938. În total, „troica specială" din Tiraspol s-a întrunit în 110 şedinţe, reflectate în tot atâtea procese-verbale. Până acum am descoperit 105 procese-verbale. În anul 1937 „troica specială" a ţinut 41 de şedinţe, iar în 1938 - 69. Şedinţa „judecăţii" avea loc, de obicei, de patru-cinci ori pe lună. Am constatat însă că au fost zile când „troica specială" s-a întrunit de două sau de mai multe ori. Astfel, în 11 cazuri „troica specială" s-a întrunit de două ori, în alte patru - de trei ori. A fost o zi când a avut patru şedinţe, una în care au fost şase, iar la 8 octombrie 1938, cu puţin timp înainte de lichidare, „troica specială" a ţinut 10 şedinţe. „Judecarea" acuzatului se făcea în lipsa lui, fără proces-verbal de audiere şi fără invitarea martorilor.

„Sentinţele" erau pronunţate scurt, fără motivare detaliată şi argumentată: „condamnat la 5-8 ani de detenţie în lagăre de corecţie" sau „împuşcare".
Din numărul total de 4.762 de dosare ale „foştilor culaci, ale infractorilor şi altor elemente antisovietice" examinate de „troica specială" a RASSM (în anul 1937 - 2.014 dosare, iar în 1938 - 2.748), 13 dosare au fost returnate pentru anchetare suplimentară (0,3%), 1.252 de persoane au fost condamnate la 5 şi 8 ani de gulag (26,3%), iar 3.497 au fost împuşcate (73,4%). Procentul de condamnare la moarte era cel mai mare din URSS.

„PRODUCTIVITATEA" UNOR ŞEDINŢE

Dintre şedinţele „productive" le remarcăm pe cele două din 15 septembrie 1937, la care au fost examinate 176 de dosare, ca urmare 59 de persoane fiind trimise în gulag, iar alte 117 au fost condamnate la împuşcare. Se evideţiază şi şedinţa din 25 aprilie 1938, la care au fost examinate 188 de dosare, două persoane au fost condamnate la gulag, iar restul 186 au primit pedeapsa capitală.

La şedinţa din 11 martie 1938 au fost examinate 147 de dosare, toţi cei vizaţi fiind condamnaţi la împuşcare, iar la cele două şedinţe din 27 septembrie 1938 au fost examinate 139 dosare: un dosar a fost retrimis pentru cercetare, cinci persoane au fost condamnate la gulag, iar 133 - la împuşcare.

În fine, la cele trei şedinţe din 3 octombrie 1938 au fost examinate 207 dosare, dintre care unul a fost întors pentru cercetări suplimentare, 53 de persoane au fost trimise în gulag, iar 153 - condamnate la pedeapsa capitală. Iar la cele zece şedinţe ţinute în aceeaşi zi, pe 8 octombrie 1938, a fost examinată soarta a 172 de persoane, dintre care 79 au fost trimise în gulag, iar 93 - la împuşcare.

Uneori „troica specială" era blândă. De exemplu, la şedinţa din 17 septembrie şi la cea din 23 septembrie 1937 au fost examinate 117 şi, respectiv, 130 de dosare şi doar un acuzat a fost condamnat la împuşcare, ceilalţi fiind trimişi în lagăr.

Incredibil, însă de şapte ori „troica specială" a revenit asupra „sentinţelor" date anterior. Considerând pedeapsa aplicată prea blândă, prin noile „sentinţe" toţi cei 121 de acuzaţi ale căror dosare au fost reexaminat au fost condamnaţi la împuşcare.

230 DE OAMENI ÎMPUŞCAŢI DE ZIUA LUI LENIN

Cele mai multe sentinţe de condamnare la împuşcare, 230, au fost pronunţate la şedinţa din 22 aprilie 1938, de ziua de naştere a conducătorului URSS Vladimir Lenin. Au fost trimişi la moarte oameni din toate raioanele RASSM, dar cei mai mulţi au fost din satul Ploscoe, raionul Tiraspol - 23 de persoane, raioanele Balta - 27 persoane, Ananiev - 30, Codâma - 26, Dubăsari - 14 persoane.


Autor: Mihai Taşcă
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.8207 secunde