Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:32

 

Ce a făcut Europa de Est cu monumentele comuniste

adăugat 10 februarie 2010, 19:51, la Istorie / Ştiinţă

Monumentele comuniste, sovietice, Europa de est, lenin, tancuri,

Acum 20 de ani, întreg lagărul socialist era plin de monumente ale eliberatorilor sovietici. În scurt timp, statuile au început să dispară. În unele ţări, eroii au reapărut în muzee ale comunismului. Peste tot unde s-a încercat strămutarea acestor vestigii ale trecutului, Rusia a reacţionat dur, acuzând guvernele şi cetăţenii acelor ţări de apartenenţă la regimuri de dreapta şi ultranaţionalism.

Ungaria

Simbolurile comuniste sunt interzise în Ungaria din 1989. Monumentele ostaşilor sovietici au fost demontate imediat după căderea lagărului socialist - în 1993, acestea au fost adunate într-un muzeu în aer liber - Statue Park, cu peste 40 mln. de vizitatori pe an. A rămas neclintit doar monumentul ostaşului-eliberator din centrul Budapestei, pe al cărui obelisc şi astăzi figurează simboluri comuniste. Monumentul a fost demontat, în 2002, pentru construcţia unei parcări subterane. Şi asta cu permisiunea Moscovei, care a declarat că „e principial” pentru relaţiile ruso-maghiare ca acesta să reapară în Piaţa Libertăţii. La reinstalare, autorităţile au propus înlocuirea inscripţiei „Slavă ostaşului sovietic-eliberator” cu „În amintirea ostaşilor sovietici, căzuţi în lupta cu fascismul”. Acest lucru a provocat un scandal, întrucât guvernul dorea să evite problemele cu Rusia. Monumentul a fost de mai multe ori împroşcat cu ouă şi pietre, iar în 2006 steaua roşie a fost distrusă. Tot atunci, Uniunea mondială a maghiarilor a început colectarea de semnături pentru organizarea unui referendum privind mutarea monumentului din centrul capitalei. Chiar dacă au fost strânse peste 200 de mii de semnături, guvernul socialist n-a reacţionat, pentru a nu strica relaţiile cu Moscova. Totuşi, în noiembrie 2005, un lider comunist de la Budapesta, Attila Vajnai, a fost condamnat la pedeapsă cu închisoare pentru că la o acţiune de protest a purtat steaua roşie comunistă.

Polonia

În mai 2007, parlamentul polonez a dezbătut un proiect de lege care permitea autorităţilor publice locale să demonteze monumentele şi simbolurile ce proslăvesc regimurile totalitare, fiind vizate mai ales monumentele eroilor sovietici-eliberatori. Autorul proiectului a fost ministrul Culturii şi patrimoniului naţional, Kazimierz Michał Ujazdowski, care a cerut inventarierea acestor monumente. Moscova a reacţionat isteric, afirmând că la Varşovia, ca şi la Tallinn, se doreşte „revizuirea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial”. Pentru a nu provoca un nou scandal de proporţii cu Rusia, deputaţii au decis să revadă proiectul. La sfârşitul lui 2009, legislativul polonez a amendat un articol din Codul Penal care vizează acţiunile de glorificare a comunismului. Potrivit noilor prevederi, este interzisă „producerea, distribuirea, vânzarea sau posesia de materiale tipărite, înregistrări sau în alt format care reprezintă simboluri fasciste şi comuniste”. Infractorii riscă o amendă usturătoare sau chiar o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

Estonia

În 2006, parlamentul a modificat Regulamentul cu privire la amenzi, prin care se stabilea amenda până la 4,2 mii USD sau închisoare până la trei ani pentru cei care demonstrează sau răspândesc simbolurile comuniste şi cele naziste. În anii ’90 au fost schimbate inscripţiile de pe plăcile din Complexul soldatului din bronz din centrul oraşului Tallinn, în locul „soldaţilor sovietici care au eliberat Tallinnul” fiind scris „celor căzuţi în al Doilea Război Mondial”. Dar de monument nimeni nu s-a atins. La 27 aprilie 2007 autorităţile au decis strămutarea lui şi a rămăşiţelor soldaţilor anonimi în Cimitirul militar Siselinn, tocmai acolo de unde au fost aduşi în 1945, când a fost înălţat monumentul. Acest fapt a provocat lupte de stradă cu tinerii din grupul ultranaţionalist „Naşi”, susţinut deschis de Moscova. Câteva sute de tineri au fost arestaţi pentru că au distrus şi au dat foc la tot ce au întâlnit în cale. Dezordinea în masă a tinerilor ruşi a provocat un scandal diplomatic de proporţii. Rusia a acuzat Estonia de „rescrierea istoriei” şi „reîntoarcerea la fascism”. În conflict s-au implicat, de partea Tallinnului, UE şi SUA, care au criticat reacţia disproporţională a Rusiei. „Poate nu e plăcut să auziţi, dar acest soldat pentru noi reprezintă deportările şi omorurile, distrugerea ţării, nicidecum eliberarea”, a declarat preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, comentând situaţia.

Lituania

În 1945, în piaţa centrală din Vilnius a fost înmormântat generalul sovietic Ivan Cerneahovski, iar pe mormântul lui a fost înălţat un monument. În anii 1989-1990 monumentul şi mormântul acestuia au fost deseori deteriorate, distrugându-se îndeosebi simbolurile sovietice. După căderea URSS, autorităţile lituaniene au afirmat că monumentul şi rămăşiţele pământeşti ale generalului trebuie să părăsească republica. La sfârşitul lui 1991 acestea au fost strămutate la Moscova. În vara lui 2008, Seimul a adoptat modificări la Legea cu privire la întruniri prin care au fost interzise folosirea în timpul demonstraţiilor a simbolurilor sovietice şi naziste, precum şi a imnurilor Germaniei hitleriste şi URSS, exceptând veteranii de război în zilele de comemorare, când au voie să poarte uniforme şi medalii. În Lituania, ca şi în Ungaria, există un muzeu al monumentelor sovietice. Parcul „Gruto” este o creaţiune artificială, ridicat pe locul unei mlaştini, din ambiţia unui prosper om de afaceri. Businessmanul a investit în proiect circa un milion de dolari, bani proprii, iar statul i-a permis arendarea monumentelor pentru o perioadă de 20 de ani. Statuile au fost scoase de prin depozite - lumea s-a şi mirat că mai există - şi iată că astăzi, pe 50 de hectare de fostă mlaştină, „socialismul” dă în floare.

România

La Iaşi, statuia ostaşului sovietic s-a transformat în calul lui Mihai Viteazul. Dispariţia monumentului din Copou a fost sesizată de un oficial al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care venise să depună flori acolo... Ambasada a trimis o notă de protest la Preşedinţie. Reprezentanţii municipalităţii au declarat că nu ştiu ce s-a întâmplat cu statuia. Ulterior, s-a aflat că aceasta a fost topită, iar bronzul a fost folosit la realizarea statuii lui Mihai Viteazul. La Bucureşti, monumentul lui Lenin din faţa Casei „Scânteia” a fost dărâmat în 1990 de mii de revoluţionari înfuriaţi. Aici mai există un monument al eroului sovietic în Cimitirul de onoare al eroilor sovietici, situat în zona Herestrău, pe şoseaua Pipera. Anterior, acesta a stat în Piaţa Victoriei până 1970, când a fost mutat în locul unde se află acum. Deseori acest monument este vandalizat. În septembrie trecut a fost murdărit cu vopsea roşie.

Ucraina

În octombrie 2006, în Rada Supremă a Ucrainei a apărut un proiect prin care se propunea interzicerea simbolurilor sovietice. Autorii iniţiativei, membri ai „Blocului Iulia Timoşenko”, au luat în discuţie demontarea monumentelor celor care au contribuit la Holodomor - Lenin, Kirov, Dzerjinski, Petrovski ş.a. De asemenea, trebuiau să fie înlăturate steluţele sovietice de pe unele monumente şi să fie redenumite străzile. Proiectul însă nu a fost examinat. La sfârşitul mandatului prezidenţial, Viktor Iuşcenko a inaugurat un muzeu dedicat victimelor poliţiei secrete a URSS, NKVD. Poziţia lui era ca toate aceste monumente să fie aruncate „la groapa de gunoi a istoriei”. În mai 2007, Consiliul orăşenesc Lvov, cu majoritate de voturi, a susţinut demolarea monumentelor şi simbolurile bolşevice. A fost creată o comisie care urma să inventarieze toate monumentele din oraş, inclusiv cele cu valoare artistică, şi să elaboreze mecanismul demontării.

Monumentele „eliberatorilor” din Chişinău

• Memorialul „Eternitatea”

• Monumentul „Eliberarea” (în faţa Academiei de Ştiinţe a RM), 1976, autor Lazăr Dubinovschi

• Monumentul consacrat tineretului revoluţionar (bd. Renaşterii), 1959, autor Lazăr Dubinovschi

• Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică (în faţa Cinematografului „Gaudeamus”)

• Monumentul lui Grigore Kotovski, 1954, grup de sculptori printre care şi Lazăr Dubinovschi

• Monumentul lui Serghei Lazo (bd. Decebal)

• Monumentul funerar al eroului Uniunii Sovietice Aleksei Belski (Cimitirul central), 1972, autor Lazăr Dubinovschi


Autor: Valentina Baciu
Sursa: www.timpul.md
Consider ca ar fi bine sa se faca 2 muzee dedicate "regimurilor" nazist-fascist-bolsevic-comunist, unde sa fie depuse spre admirare si "contemplare" toate: revistele, ziarele, actele, documentele, schitele, monumentele de mare importanta ideologica, politica, "istorica" si copii din o parte din arhivele de atunci dedicate acestor masinatiuni monstruoase... Unde ? - in Romania, la Bucuresti, Targoviste sau Brasov, iar in R. Moldova, la Chisinau sau Balti.
A comentat Abdullah 11 februarie 2010, 09:26
PÎNĂ ANUL TRECUT LA ALEGERI MOLDOVA ERA CONSIDERATĂ ,, ULTIMUL BASTION COMUNIST DIN EUROPA "
A comentat OLEG 11 februarie 2010, 10:02


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.0881 secunde