Ce s-ar intampla daca am uni toate elementele din tabelul lui Mendeleev intr-unul singur?
adăugat 08 decembrie 2010, 17:25, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Iuliana Dumitraș
Cu siguranta, nu am fost singurii care si-au pus aceasta intrebare. Printre curiosi se afla si un numar de cercetatori din cadrul universitatilor din New York si Texas, cercetatori care au incercat sa raspunda acestei neobisnuite intrebari. Sa fie aceasta ipotetica combinatie, oare, cheia catre descoperirea unui element chimic extraordinar sau doar o utopie?
Conform teoriei lui Mark Tuckerman, chimist din cadrul Universitatii New York, nu exista decat doua posibilitati prin care se poate incerca, teoretic, un atare test, niciuna insa neputand fi pusa in practica numai cu tehnologia actuala. Prima necesita energia a cel putin 100 de generatoare de particule, identice cu cel de la Geneva. Cea de a doua prevede un recipient urias plin cu plutoniu incandescent. Dar, cel mai probabil, sustine savantul american, nu se va obtine un asa numit element Frankenstein care sa cuprinda toate calitatile elementelor incorporate in el ci, mai degraba, mult monoxid de carbon si saruri.
"Daca vei incerca sa unesti atomii tuturor elementelor, ei nu vor forma o super molecula care sa ii cuprinda pe toti. Oxigenul, spre exemplu, reactioneaza cu multe dintre elementele chimice din tabelul lui Mendeleev. Daca l-am apropia de hidrogen, am obtine hidroxid. Daca va reactiona cu carbonul, va rezulta monoxid de carbon. Astfel de reactii se aplica majoritatii elementelor chimice. Poti incerca 100 de experimente si vei obtine 100 de combinatii diferite. Si totusi, exista elemente, asa cum este exemplul gazelor nobile, care nu reactioneaza cu nimic altceva, asa ca, din start va trebui sa renuntam la unele dintre cele 118 elemente din tabelul lui Mendeleev", afirma acelasi Mark Tuckerman.
Presupunand, prin absurd, ca vom putea ciocni atomii tuturor elementelor chimice, cu 99,999 % din viteza luminii - viteza maxima obtinute de LHC - este posibil ca ei sa fuzioneze, dar nu vor forma ipoteticul element Frankenstein. Cel mai probabil, experimentul ar genera o masa de plasma, identica cu cea care, teoretic, a aparut imediat dupa Big Bang. Chiar si asa, explica Tuckerman, aceasta nu ar rezista decat o fractiune de secunda pana sa se dezintegreze. In plus, ar fi nevoie de 118 generatoare de particule de tip LHC care sa accelereze fiecare element in parte.
O alta abordare este oferita de John Staton, directol al Institute for Theoretical Chemistry din cadrul Universitatii din Texas. Omul de stiinta propune inchiderea intr-un container ermetic a unor fragmente pulverizate din fiecare element din tabelul lui Mendeleev. Nimeni nu a incercat asa ceva pana acum, dar iata ce crede cercetatorul texan ca se va intampla: "Oxigenul va reactiona imediat cu litiul si cu sodiul, aprinzandu-se si generand o temperatura uriasa care va distruge, probabil tot experimentul. Carbonul poate si el sa genereze astfel de reactii. In plus, avem circa 25 de elemente radioactive care ar face din toata aceasta supa chimica un veritabil iad pe pamant. Putem sa ne gandim numai la cat de periculos este plutoniul incins. Si totusi, sa presupunem ca lucrurile se vor calma fara sa produca pagube uriase. Rezultatul ar fi cat se poate de dezamagitor. Atunci cand veti deschide containerul, nu veti gasi decat monoxid de carbon si saruri. Nitrogenul este foarte stabil, asa ca el va ramane in forma sa primara. Gazele nobile nu vor reactiona cu nimic, asa cum se va intampla si cu aurul si platina. Si pe ele le vom gasi in forma lor pura. Este evident ca termodinamica va invinge intotdeauna. Elementele din natura tind oricand sa se aseze in echilibru, iar un astfel de experiment este sortit, din start, esecului..."
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲