Cei 20 de deputati moldoveni de opozitie care detin cetatenie romana au depus cereri de renuntare la aceasta
adăugat 21 aprilie 2009, 15:24, la Social
Durata maxima a procedurii de renuntare la cetatenia romana este de sase luni, informeaza NewsIn.Cei 20 de deputati moldoveni de opozitie cu cetatenie romana alesi in urma scrutinului din 5 aprilie au depus cereri de renuntare la cetatenia romana, dupa ce Comisia Electorala Centrala le ceruse acest lucru in urma cu o saptamana ca o conditie pentru acordarea mandatului, informeaza NewsIn.
Deputata din partea Partidului Liberal Corina Fusu a declarat marti pentru NewsIn ca deputatii din cele trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova si Alianta Moldova Noastra - au decis de comun acord sa se conformeze cerintei CEC si sa depuna cereri de renuntare la cetatenia romana.
"Totusi, in cazul in care Marea Camera a CEDO va mentine valabilitatea deciziei CEDO din 18 noiembrie 2008 in cauza Tanase si Chirtoaca contra Republicii Moldova si astfel Guvernul de la Chisinau va fi obligat sa anuleze interdictiile impuse de legea moldoveneasca la ocuparea de functii publice pentru detinatorii mai multor cetatenii, ne rezervam dreptul de a renunta la procedura de renuntare la cetatenia romana", a declarat Corina Fusu.
La 18 noiembrie 2008, CEDO a dat castig de cauza contestatiei depuse de vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, si vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, si a calificat ca fiind discriminatorie si contrara Conventiei pentru drepturile omului si Conventiei pentru cetatenie legea care interzice persoanelor cu multipla cetatenie accesul la functii publice in Republica Moldova.
Guvernul de la Chisinau a contestat in Marea Camera a Curtii aceasta decizie. Marea Camera a acceptat spre examinare vineri, 10 aprilie, recursul Guvernului Moldovei in dosarul dublei cetatenii.
Audierile in Marea Camera a CEDO pe marginea acestui caz au fost fixate pentru 16 septembrie 2009. Mai multi oficiali europeni au insistat ca autoritatile moldovene trebuie sa se conformeze acestei decizii.
Printre cei 21 de deputati care au sau au depus cerere pentru obtinere a celei de a doua cetatenii, unul este de la Partidul Comunistilor, care, pe langa cetatenia Republicii Moldova, o mai detine si pe cea a Bulgariei. In listele initiale ale comunistilor mai figurau alti patru candidati care aveau cetatenie romana, dar acestia au fost exclusi din liste, imediat dupa ce presa a sesizat acest aspect.
Din randul deputatilor de opozitie, cetateni romani sunt noua membri ai Partidului Liberal, cinci membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova si alti cinci ai Aliantei Moldova Noastra. Un alt membru al AMN, Veaceslav Platon, are atat cetatenia Romaniei, cat si pe cea a Federatiei Ruse.
Parlamentul moldovean a initiat o lege prin care functionarii publici vor fi verificati de catre Serviciul de Informatii si Securitate (SIS), urmand sa isi declare, pe langa starea civila, afilierea politica si venituri, cetatenia pe care o au membrii familiei, inclusiv parintii. La vremea respectiva, deputatii din opozitie au protestat vehement fata de adoptarea legii, spunand ca aceasta constituie o revenire la practicile totalitare din perioada stalinista si ca preia metodele KGB-ului sovietic.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲