„Centrul istoric al Chișinăului” - acum și în variantă tipărită
adăugat 11 martie 2011, 13:06, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Astăzi a avut loc lansarea catalogului-album „Centrul istoric al Chișinăului la începutul secolului al XXI-lea”. Monografia cuprinde o amplă descriere a monumentelor de arhitectură din capitală.
Tendințele de „europenizare” a Chișinăului prin construcția a tot mai multe edificii moderniste amenință existența centrului istoric al capitalei. Întru ameliorarea situației, care crește în amploare, a fost lansată cartea „Centrul istoric al Chișinăului la începutul secolului al XXI-lea. Repertoriul monumentelor de arhitectură”.
Lucrarea, care se cere a fi considerată un catalog-album, numără peste 1000 de edificii de o însemnătate majoră pentru istoria orașului Chișinău. Cartea cuprinde informații despre arhitectul fiecărui edificiu, proprietarii acestuia și modificările căreia a fost supusă construcția. Totodată, sunt descrise particularitățile sale arhitecturale. Catalogul este și un album, care oferă cititorului peste 2200 de fotografii ale monumentelor, cum au fost ele în trecut și ce s-a ales de acestea în prezent, cuprinzând și imagini grafice ale edificiilor.
Ideea acestui proiect durează de aproximativ 10 ani, spun autorii cărții. Toată informația culeasă era destinată unui site specializat. La finele anului 2006 a fost lansat monument.sit.md, un site-registru unde erau incluse monumentele arhitecturale din Chișinău. În scurt timp de la lansare, site-ul se bucura de un număr considerabil de vizitatori, atât din țară cât și de peste hotare. Rating-ul acestuia era întrecut doar de site-urile comerciale din RM. Urmărind un rezultat pozitiv, inițiatorii proiectului au decis că ar fi necesară și o variantă tipărită a paginii web pentru a „sensibiliza opinia publică”, spun autorii albumului.
„Centrul istoric al Chișinăului la începutul secolului al XXI-lea” este o lucrare inedită și accesibilă publicului larg, care deja poate fi achiziționată în librăriile din capitală la prețul de 450 de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲