Cercetători britanici afirmă că au reuşit să citească gândurile
adăugat 14 martie 2010, 12:24, la Istorie / Ştiinţă
Cercetătorii britanici afrmă că au reuşit să determine la ce eveniment din trecut se gândesc oamenii, examinând activitatea creierului lor, potrivit unei lucrări date publicităţii joi în Statele Unite. Un studiu american precedent, publicat în 2008 în revista Nature, a permis cercetătorilor să stabilească ce imagini văd persoanele supuse unor teste, identificând semnalele emise de creier folosind imagistica rezonanţei magnetice funcţionale (IRMF).
În 2009, aceeaşi echipă britanică de la University College of London (UCL), care a publicat şi joi lucrarea, a putut determina unde se află persoanele într-un univers virtual, analizând semnalele lor cerebrale. Acest sutdiu reprezintă încă un pas spre citirea gândurilor, concnetrându-se pe memoria episodică, amintiri ale unor evenimente din viaţa de zi cu zi mai complexe şi mai greu de analizat.
"Am reuşit să examinăm activitatea creierului pentru a detecta urmele unei amintiri specifice în memoria episodică", explică Eleanor Maguire, de la UCL, principalul autor al acestui studiu publicat în ediţia online a revistei americane Current Biology. "Am descoperit că amintirile sunt stocate în hipocamp (situat pe faţa internă a lobului temporal al creierului - n.red.)", a adăugat ea.
Pentru acest experiment, echipa de cercetători a arătat trei filme foarte scurte unui grup de 10 voluntari şi le-a urmărit creierul cu un scanner (IRMF). Fiecare film arăta o persoană executând gesturi din viaţa de zi cu zi, precum o femeie căutând în geantă pentru a scoate un plic pe care îl pune într-o cutie de scrisori sau o actrită care termină de băut o cafea şi aruncă apoi paharul de carton gol la gunoi.
Apoi cercetătorii le-au cerut participanţilor să îşi amintească ce au văzut în fiecare dintre cele trei filme, în timp ce creierul lor era scanat. Datele obţinute astfel au fost introduse apoi într-un program informatic conceput pentru a identifica toate caracteristicile activităţii creierului legate de memoria fiecărui film.
Rezultatele studiului au arătat că acestea pot fi identificate independent, ceea ce permite determinarea cu exactitate a filmului la care se gândea o persoană în momentul scanării.
Acest studiu arată că urmele neuronale ale memoriei episodice sunt stabile şi, deci, previzibile, chiar şi după numeroase activări, conchid cercetătorii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲