Cernauti: Nesecatul dor de Eminescu...
adăugat 20 iunie 2011, 14:12, 17:12 la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Mijloc de Cireşar. Crengile de tei în floare se apleacă uşor, de parcă ar menţiona trista zi de trecere în nemurire a Luceafărului poeziei noastre. Au trecut 122 de ani de când razele Lui ne mângâie din Eternitate cele mai ascunse şi gingaşe strune sufleteşti, ne îmbărbătează în ore de grea cumpănă şi ne ocrotesc în clipa de primejdie. Şi Cernăuţiul lui iubit astăzi pare mai posomorât, cu toate că soarele îl scaldă din zori în lumină.
La ora zece fix suntem în curtea Casei lui Aron Pumnul. Poetul ne aşteaptă, de parcă ne-ar aprecia distant cu privirea:
- N-aţi uitat...
Un cuvânt de bun venit ne spune doamna Elena Tărâţeanu, directoarea Muzeului, care ne insuflă speranţa că nu va dura mult timp şi această instituţie va trece pe adresa sa firească. După depunerile de flori din partea Primăriei oraşului, Consulatului General al României la Cernăuţi, Societăţii pentru Cultura Românescă „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, un pios omagiu poetului nepereche aduc domnii Florin Pârvu, diplomat român, Vasile Tărâţeanu, care ne îndeamnă prin faptele noastre să corespundem spiritului eminescian, menţionând şi activitatea Societăţii „Mihai Eminescu” în procesul de propăşire a culturii neamului nostru, fapt ce ne onorează deosebit, iar scriitorul Gheorghe Calamanciuc din Bălţi, originar din Mihorenii Herţei, ne citeşte din propria creaţie.
Peste o oră lumea se adună în faţa monumentului din centrul oraşului, unde Poetul este întruchipat tânăr şi gânditor, aşa cum şi l-a imaginat sculptorul Dumitru Gorşcovschi. Ca şi în curtea Casei lui Aron Pumnul, Corul „Fiii Arboroasei” din pitoreasca localitate Iordăneşti de pe valea Siretului ne toarnă pe suflet mirificul balsam al cântărilor bisericeşti şi melodiilor pe versurile nemuritoare ale Luceafărului.
Flori şi coroane în faţa postamentului depun dl M. Gainiceru, locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat, V. Kilinici, reprezentant al Primăriei oraşului, F. Pârvu din partea Consulatului General al României la Cernăuţi, domnii Gabriel Balaşa şi Gruia Cojocaru au adus o coroană din partea primarului municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, după care urmează reprezentanţii Societăţilor româneşti „Mihai Eminescu”, „Golgota”, „Isidor Bodea”, „Dacia” din regiunea Trascarpatică, Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă din Rădăuţi în persoana d-lui Nicolae Nicolovici, intelectualitatea cernăuţeană şi de la sate, copiii şi profesorii de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi. Despre importanţa şi actualitatea Luceafărului vorbesc poetul Arcadie Opaiţ şi ziaristul Aurelian Lavric din Chişinău.
Manifestările organizatre cu sprijinul Direcţiei regionale de cultură continuă la sediul Societăţii „Mihai Eminescu”, unde a fost inaugurat Salonul de muzică, artă şi literatură – o încercare de a aduna cât mai des toţi oamenii de creaţie, amatorii de cultură. În rolul de primi învitaţi au fost talentaţii cântăreţi Gheorghe Posteucă şi Adrian Costea, partea literară fiind prezentată de Dorin Misichevici. O surpriză plăcută pentru toţi a fost vernisarea expoziţiei „Sufletul satului românesc”, autori fiind artiştii fotografi din Oradea, Constantin Dancoglu şi Gheorghe Petrila, care au răspuns amabil la invitaţia Fotoclubului „Pozitiv” din Cernăuţi, pentru care fapt merită toată stima domnii Nicolae Hauca şi Vasile Paladean.
Năduful de după amiază a învăluit oraşul, încălzind clădirile de piatră şi caldarâmul. Doar lângă monumentul Poetului o boare de vânt oferea tuturor doritorilor parfum îmbătător de tei înflorit. Ca şi întreaga românime, noi, cei din nordul Bucovinei, am trăit o zi plină de Eminescu.
O corespondenta de la Vasile BÂCU, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲