“Chiar dacă vor fi la 29 iulie, într-o zi de lucru, câştigarea alegerilor este un scop real!”, susţin liderii opoziţiei
adăugat 16 iunie 2009, 10:24, la Alegeri 2009
“Chiar dacă vor fi la 29 iulie, într-o zi de lucru, câștigarea alegerilor parlamentare anticipate este un scop real”. Declarația aparține liderului PLDM, Vlad Filat, oferită pentru UNIMEDIA. Mihai Ghimpu, președinte PL, este de părere că PCRM are pregătit un scenariu: “Au stabilit alegerile în această zi pentru a folosi funcționarii publici din instituțiile de stat, care vor trebui să voteze pentru comuniști în mod organizat”.Serafim Urechean, președinte AMN, este încrezător că opoziția va câștiga alegerile, dar nu exclude că din alianța democratică de după alegeri să mai facă parte încă un partid, care va accede în Parlament. Dumitru Diacov, președinte PDM, susține că “deși este o practică destul de răspândită în lume, numirea alegerilor într-o zi de lucru ar putea fi o încercare de a diminua din prezența la vot”.
Serafim Urechean, preşedinte AMN:
“Este o decizie foarte proastă. Voronin continuă să-şi bată joc de acest popor. Ei știu că toți vor fi la muncă cu excepția pensionarilor lui Voronin. Alegerile sunt inițiate și promovate de comuniști. Voronin balansează între est și vest. Rușii îl țin în brațe pentru că se tem să nu-l scape în Europa, iar UE în ține în brațe, pentru că se teme să nu-l scape la Moscova. Orice nu s-ar întâmpla, opoziția va înregistra succese remarcabile în aceste alegeri. Partidele necomuniste vor obține minimum 61 de mandate, ca să poată singuri alege șeful statului și forma Guvernul. Nu exclud ca din alianța democratică să mai facă parte încă un partid, care va accede în Parlament.”
Vlad Filat, preşedinte PLDM:
“Lucrurile urmează să fie privire într-un context mai larg: modificarea Codului Electoral, stabilirea prezenței de o treime de alegători la vot, stabilirea zilei alegerilor într-o zi lucrătoare etc. Este vorba de o strategie electorală a comuniștilor, care nu are nimic în comun cu statalitatea Republicii Moldova. Calculul este ca pensionarii să iasă la vot, iar cei care muncesc să aibă bariere în calea de a-și exercita votul. În loc să facă apel la o campania electorală civilizată, declarația lui Voronin este ca mesaj de război opoziției. Totuși, oricare va fi data alegerilor și obstacole din calea noastră, urmează să luăm act de acestea și să abordăm această situație implementând strategii, care să le depășească. Câștigarea alegerilor e un scop real!”
Mihai Ghimpu, preşedinte PL:
“Nu am avut niciodată alegeri într-o zi de lucru. Comuniștii au un scenariu. Au stabilit alegerile în această zi pentru a folosi funcționarii publici din instituțiile de stat, care vor trebui să voteze în mod organizat.”
Dumitru Diacov, preşedinte PDM:
“Guvernarea a socotit ceva. Deși este o practică destul de răspândită în lume, ar putea fi o încercare de a diminua din prezența la vot. Nu este exclus că raționamentul este ca oamenii încadrați în câmpul muncii să nu participe la vot.”
Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT, a declarat pentru UNIMEDIA că, "din punct de vedere legal, Vladimir Voronin nu a încălcat nicio lege. Totul este perfect legal. Problema e că PCRM îşi creează condiţii speciale pentru scrutinul electoral - au modificat pragul electoral, au stabilit data alegerilor în mijlocul verii, într-o zi de lucru, atunci când votează proponderent pensionarii. Exit-poll-ul a demonstrat că cca 60% din pensionari votează cu partidul de guvernământ".
Întrebat cât de mult vor cântări ultimile acţiuni PCRM în bătălia cu opoziţia, Boţan a spus că "este greu de estimat, însă e cert că partidelor de opoziţie le va fi foarte greu să ia un scor bun".
Referindu-se la eventuala poziţie a comunităţii europene, Boţan a mai adăugat: "Nu cred că instituţiile internaţionale şi cele europene vor avea obiecţii, îşi vor exprima nedumerirea doar".
Chiar şi în aceste condiţii, partidul de guvernământ s-ar putea să nu aibă majoritatea şi atunci iarăşi vom avea negocieri între partidele politice, vor apărea în prim plan jocuri mai puţin oneste - fapt caracteristic în momentul când o forţă politică profită de avantajele care le are, de accesul la resursele administrative şi cele mediatice.
"Ne putem trezi iarăşi într-un cerc vicios după alegerile parlamentare anticipate", a conchis Boţan în declaraţia pentru UNIMEDIA.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Votaţi PL! Votaţi SCHIMBAREA, DEMOCRAŢIA şi LIBERTATEA!