Cinci organizaţii vor efectua, la alegerile curent, cel de-al treilea exit poll din Moldova
adăugat 31 martie 2009, 09:47, la Social
Pentru al treilea scrutin consecutiv, cinci organizaţii din sectorul asociativ şi cel privat, vor organiza exit polluri în cadrul alegerilor parlamentare din aprilie curent, care se va desfăşura la ieşirea din 200 secţii de votare din ţară."Scopul acestui proiect este de a contribui la instituirea unui institut al alegerilor transparente şi corecte în Republica Moldova", a declarat Arcadie Barbărăşie, director executiv al Institutului de Politici Publice. Potrivit acestuia, un alt scop al cercetării rezidă şi în estimarea rezultatelor alegerilor chiar la ora închiderii secţiilor de votare.
Concomitent, Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), susţine că exit pollul are şi menirea de a contura profilul alegătorului. "Există foarte multe speculaţii în societate despre faptul că votează preponderent o anumită categorie de cetăţeni. Acest exit poll poate răspunde la întrebări foarte importante: care este adevărata fizionomia a alegătorului din Republica Moldova", a specificat Boţan.
Potrivit organizatorilor, secţiile de votare au fost alese după principiul reprezentativităţii din toate regiunile Moldovei, atât localităţi rurale, cât şi urbane. Pentru asigurarea corectitudinii acestuia, intervievarea alegătorilor ce au ieşit din secţiile de votare va fi anonimă în baza chestionarului care va fi aruncat într-o urnă, astfel mimând o pseudo-votare.
Totodată, organizatorii au lansat o campanie de informare pentru cetăţenii care vor ieşi la vot, precum şi au verbalizat un apel către partide politice, mass-media şi stat să se abţină de la comentarii negative asupra sondajelor pentru a reduce numărul refuzurilor de a lua parte la exit poll din cauza fricii. În acelaşi timp, Doru Petruţi, director al Institutului de Marketing şi Sondaje susţine că şi în 2005 când a fost primul proiect de acest tip, populaţia nu a avut teamă de a lua parte la sondaj. "În cele din urmă s-a dovedit că populaţia nu este chiar atât de fricoasă pe cât anticipau unii. Marja de refuzuri a fost de 14 la sută, anul acesta ne aşteptăm să coboare sub 10 la sută", a conchis Petruţi.
În Moldova au fost realizate, până în prezent, două exit polluri la alegerile parlamentare din 2005 şi cele locale din 2007. Acestea au avut o marjă de eroare minimă, iar estimările efectuate au corespuns în mare parte cu rezultatele alegerilor.
Exit poll-ul din anul curent va fi petrecut de reprezentanţi ai Institutului de Politici Publice, ai Institutului European de Studii Politice din Moldova, ai Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), ai Institutului de Marketing şi Sondaje (IMAS) şi ai Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲