Cine câştigă din `închiderea` Facebook?
adăugat 12 ianuarie 2011, 12:28, la Social • Articol publicat de Vlad Durnea
Mutarea presei scrise în online a adus cu ea o serie de avantaje incontestabile - economii considerabile de bani şi resurse, posibilitatea de a publica știri în timp real, interactivitate. A adus însă şi o rescriere tacită a regulilor jurnalismului, adaptate la noul mediu digital. Cât la sută din ceea ce citim astăzi este presă şi cât este SEO?
“Un ziar internaţional cunoscut mai degrabă pentru publicarea de ştiri eronate decât corecte”, aşa este caracterizat Weekly World News, sursa care a stat la baza uneia dintre cele mai căutate ştiri din ultimele zile, închiderea Facebook ce ar urma să survină pe 15 martie, în cele mai multe articolele care au preluat această informaţie în ultimele 2 zile.
Weekly World News, un tabloid american faimos pentru articolele bizare pe care le aşterne pe prima pagină a anunţat duminică că Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume în acest moment, cu peste 600 de milioane de utilizatori, şi beneficiara unei recente investiţii în valoare de 450 de milioane de dolari din partea băncii de investiţii Goldman Sachs, ar urma să se închidă de pe 15 martie din cauză că.. are prea mult succes.
"Facebook a scăpat de sub control iar stresul managementului acestei companii mi-a distrus viaţa", ar fi declarat astfel Zuckerberg în materialul publicat Weekly World News, preluat în presa autohtonă, printre alţii, şi de Ziarul Financiar, Daily Business, Libertatea şi Wall-Street şi care au fost preluate de sute de alte surse.
Astfel, în decurs de 24 de ore de la declanşarea isteriei mediatice - autohtone - a închiderii Facebook, Google indexa nu mai puţin de 10.000 de rezultate pentru termenul de căutare "Facebook se închide", o mare parte dintre ele credibilizate prin referirea la surse media de încredere precum Ziarul Financiar sau Wall Street. Şi asta în condiţiile în care credibilitatea sursei iniţiale era nulă din start. De ce?
Răspunsul e S(EO)implu. Mutarea presei scrise în online a adus cu sine o reformulare a legilor jurnalismului conform cerinţelor motoarelor de căutare. Altfel spus, sub forma sa digitală, jurnalismul începe din ce în ce mai mult să se ocupe nu de ceea ce e important ci de ceea ce se caută.
"Performanţa în termeni de SEO a devenit un factor-cheie astăzi în determinarea articolelor care sunt scrise", spunea Sam Whitmore, unul dintre cei mai buni analişti media americani, într-o discuţie despre efectul traficului asupra jurnalismului. "Doi reporteri de la două publicaţii diferite mi-au spus luna aceasta acelaşi lucru: dacă vrei să scrii o ştire despre un subiect interesant dar obscur ar fi bine să hrăneşti înainte "bestia" scriind un al doilea articol despre iPad sau Facebook sau un alt subiect care aduce suficiente vizualizări şi un SEO bun."
În acest context chiar şi o ştire asemenea celei pornită din paginile Weekly World News este o mină de aur în termeni de trafic pentru media online.
Dacă duminică sintagma "Facebook se închide" a fost al 10-lea cel mai căutat termen pe Google, până marţi internetul era inundat de articole care preluau presupusul citat al lui Zuckerberg urmat de mai multe sau mai puţine semne de întrebare. Astfel, la sfârşitul acestei zile Google indexa nu mai puţin de 10.000 de rezultate pentru termenul de căutare "Facebook se închide", marea lor majoritate fiind apărute în ultimele 24 de ore, profitând de pe urma momentului mediatic.
Conform unei analize realizate de MediaIQ la sfârşitul anului trecut, Facebook a înregistrat doar 5100 de menţiuni în presa autohtonă grupate în 2.779 de subiecte. Conform raportului săptămânal de monitorizare a presei online MediaIQ în ultima săptămână - 4 ianuarie, ora 18:30- 11 ianuarie ora 18:30 - numărul articolelor care mentioneaza Facebook a crescut cu 34% față de perioada precedentă, acesta obținând 540 de mențiuni în cele 780 de surse media monitorizate de agenție.
Și Cătălin Teniţa, fondatorul TreeWorks şi al ZeList Monitor, recunoaşte fenomenul şi dă vina pe tabloidizarea informaţiei în mediul online.
"Personal mi se pare că genul acesta de articole țin de tabloidizarea surselor de informare de tip quality, business iar această tabloidizare este cumva inerentă și justificabilă dacă veniturile unui site se leagă în primul rând de numărul de afișări", spune el.
"Pe de altă parte, Facebook este copilul-minune al presei la momentul actual și e evident că jurnaliștii tind să urmărească fenomenul în exces. Sunt convins că dacă o firmă trimite un comunicat de presă de genul "Muștarul din cantina Facebook e produs de XYZ SRL din Urlati", respectivul comunicat apare. Așadar, cred că explicația pentru astfel de articole nu e dorința de optimizare SEO, ci mai degrabă atenția obsesivă pentru un fenomen al momentului.
Dăunează astfel de articole brandului acestor publicații? "Nu cred. Lumea mai are nevoie și de subiecte ușurele, chiar și în ziarele de business", a concluzionat Cătălin Teniţa.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲