Coaliţia 2009 a depistat încălcări ce pun la îndoială competitivitatea procesului electoral
adăugat 19 martie 2009, 12:53, la Alegeri 2009
Activităţile din cadrul campaniei electorale se încadrează, în general, în limitele legale. Cu toate acestea, observatorii constată un şir de încălcări ce contravin practicilor proprii unui proces electoral competitiv. Aceasta este concluzia celui de-al IV-lea raport de monitorizare, lansat joi, 19 februarie, de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - "Coaliţia 2009", transmite Info-Prim Neo.Paul Strutzescu, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) - organizaţie membră a Coaliţiei 2009 - a declarat că în perioada de monitorizare (25 februarie - 18 martie), activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-a desfăşurat, în general, de o manieră transparentă. Printre evoluţiile pozitive constatate este, de asemenea, începerea dezbaterilor electorale în mass-media.
Totodată, observatorii LADOM au semnalat cazuri de agresare a reprezentanţilor concurenţilor electorali, precum şi intimidări din partea organelor de drept a unei instituţii mass-media (Albasat TV). Persistă cazuri când funcţionarii locali sunt intimidaţi şi determinaţi de autorităţi să nu coopereze cu unii concurenţi electorali. Unii concurenţi sunt favorizaţi, iar alţii - discriminaţi de autorităţile locale. Alegători dependenţi de raporturile de muncă de subordonare au fost impuşi să participe la întâlnirile publice organizate de unii concurenţi. La rândul lor, participanţii la cursa electorală au manifestat adesea un comportament indecent şi incorect prin folosirea unui limbaj obscen, nerespectarea condiţiilor de afişaj electoral, agitaţie electorală camuflată şi implicarea ilegală a elevilor în acţiuni de agitaţie electorală în şcoli.
De asemenea, LADOM atenţionează că imperfecţiunea sistemului de alcătuire a listelor alegătorilor şi posibilitatea votării în baza diferitor acte de identitate, în anumite condiţii, oferă posibilitatea unui vot multiplu, adică de fraudare a alegerilor.
Alianţa ProGen 2009 a examinat procesul electoral din perspectiva de gen şi a constatat că doar şapte partide au pe listele electorale mai mult de 30% femei, cotă minimă recomandată de forurile europene. "Reprezentarea femeilor pe listele electorale este în creştere faţă de alegerile precedente. Această creştere este însă nesemnificativă şi nu se datorează unor politici consecvente promovate de partide. Chiar dacă mai multe partide au respectat cota recomandată de 30-40%, femeile sunt, totuşi subreprezentate pe liste pe primele 20 de locuri", a spus Catinca Mardarovici, directoarea Clubului politic 50/50, organizaţie membră a Alianţei ProGen 2009.
În ceea ce priveşte reflectarea campaniei electorale în mass-media, se înregistrează aceleaşi tendinţe negative ca şi la începutul campaniei. Cel de-al III-lea raport lansat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Asociaţia Presei Independente (API) arată că mijloacele de informare în masă, în mare parte, nu sunt echidistante, favorizează sau defavorizează anumiţi concurenţi electorali. "Din păcate posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova continuă să favorizeze masiv partidul de guvernământ, pe când partidele de opoziţie au mai puţin acces la aceste posturi. Acest lucru trezeşte îngrijorări, în special pentru că posturile publice au acoperire naţională, iar publicul din localităţile rurale care are acces decât la ele primeşte informaţie tendenţioasă, unilaterală, incorectă uneori. Aceasta în final poate avea un impact negativ asupra publicului", a declarat Nadine Gogu, director interimar al CIJ.
Coaliţia 2009 este o uniune benevolă de organizaţii neguvernamentale din R. Moldova care au drept scop să contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi democratice ale Parlamentului R. Moldova şi continuă activităţile de promovare a unor alegeri libere şi corecte demarate de Coaliţia 2005 şi 2007. Coaliţia 2009 întruneşte 70 de organizaţii neguvernamentale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲