Reidman a ținut ILEGAL în safeul său documentele Comisiei BEM (2013)
adăugat 23 mai 2015, 07:28, la Social • Articol publicat de Dumitru Pelin
Deputatul comunist, Oleg Reidman, a ținut până acum în safeul personal toate documentele, inclusiv raportul, comisiei de anchetă la Banca de Economii (din 2013). Asta chiar era obligat să le depună la Secretariatul Parlamentului. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de Secretarul General al Parlamentului, Ala Popescu.
”La insistențele noastre și ale unui deputat, domnul deputat Oleg Reidman a depus la începutul lunii mai toate documentele comisiei pe care a condus-o în 2013. Este vorba despre raportul comisiei, procele verbale ale ședințelor dar și alte acte care au stat la baza concluziilor lor”, a declarat Ala Popescu.
Amintim că Oleg Reidman a condus în 2013 o comisie de anchetă a situației la Banca de Economii. Din componența ei făceau parte Oleg Reidman (PCRM), Veaceslav Bondari (PCRM), Valeriu Guma (PD), Alexandru Bannicov (PCRM), Vadim Cojocaru (PL), Oleg Garizan (PCRM), Chiril Lucinschi (PLDM), George Mocanu (PLDM) și Liliana Palihovici (PLDM).
În cadrul acestei comisii au fost audiați reprezentanții statului în Consiliul de Administrație al Băncii de Economii, președintele Consiliului, Victor Bodiu, consilierul ministrului Finanţelor, Veaceslav Mămăligă, şefa direcţiei generale Datorii Publice, Elena Matveeva, reprezentanții Ministerului Finanțelor, guvernatorul și viceguvernatorul Băncii Naționale Moldovei.
Comisia a propus atunci 3 variante teoretic posibile de depăşire a situaţiei insuficienţei capitalului Băncii de Economii, şi anume: Naţionalizarea Băncii de Economii, cedarea controlului unui investitor privat cu menţinerea de către stat a pachetului de blocaj, majorarea capitalului statutar al debitorilor Băncii de Economii.
Totodată, comisia a ajuns la concluzia că este necesară efectuarea promptă a următoarelor recomandări:
1. Partajarea clară a atribuţiilor organelor de conducere ale băncii, acordarea de atribuţii suplimentare Consiliului Băncii în vederea realizării eficiente a funcţiei de supraveghere a activităţii organului executiv şi exercitarea unui rol proactiv în administrarea băncii. Urmează să se ţină cont de recomandările internaţionale în domeniu, inclusiv de principiile Acordului Basel din 2010 pentru guvernarea corporativă a băncilor, care acordă atribuţii extinse consiliilor băncilor.
2. Revizuirea de către Guvern a contractului de delegare a funcţiilor de deţinător al cotelor statului dintre Agenţia Proprietăţii Publice şi instituţiile departamentale în scopul instituirii mecanismului de control privind îndeplinirea obligaţiilor şi a drepturilor contractuale referitor la gestionarea proprietăţii statului.
3. Guvernul va propune modalitatea de stabilire a reprezentanţilor statului în Consiliul Băncii, depăşind caracterul „monodepartamental" .
4. Modificarea legislaţiei în vederea includerii companiilor de evaluare în lista entităţilor supravegheate.
5. Modificarea legislaţiei în vederea includerii automate a rezervei în consiliile de administraţie în cazul demisiei unui membru al acestora.
6.Prevederea de către legislaţie a responsabilităţii penale a depunătorilor de gaj pentru păstrarea şi menţinerea integrităţii şi valorii bunurilor gajate.
7. Parlamentul şi Guvernul vor întreprinde măsuri urgente şi determinante privind restituirea către Banca de Economii a rulajelor întreprinderilor şi organizaţiilor de stat şi ale întreprinderilor în care statul deţine controlul.
Amintim că fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruţa a făcut public raportul prezentat de către Ministerul Finanţelor prezentat Comisiei parlamentare de anchetă, condusă de Reidman, care a investigat situaţia de la Banca de Economii. Potrivit lui Negruță, Reidman a ascuns tot ce se putea ascunde. Şi a decis tot ce nu se putea decide de un Parlament al unui Stat Independent cu o Constituţie şi delimitarea puterilor stabilite în ea.
Raportul comisiei condusă de Reidman.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲